Світові ЗМІ пишуть, що Кім Чен Ин серйозно хворий. Його місце пророкують публічній і впливовій молодшій сестрі. Для Північної Кореї це виклик, і ось чому

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Світові ЗМІ пишуть, що Кім Чен Ин серйозно хворий. Його місце пророкують публічній і впливовій молодшій сестрі. Для Північної Кореї це виклик, і ось чому

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин готується зробити запис у гостьовій книзі, яку подає його сестра Кім Йо Чжон під час міжкорейського саміту в демілітаризованій зоні між Північною і Південною Кореєю, 27 квітня 2018 року.

Inter-Korean Summit Press Corps / Pool via Bloomberg

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин вже понад 10 днів не зʼявляється на публіці. За даними американської розвідки, зараз він у важкому стані після операції на серці. Якщо Кім Чен Ин помре, його місце, за даними джерел японської газети Yomiuri, посяде його молодша сестра Кім Йо Чжон. Вона з юності захоплювалася і займалася політикою, а після приходу брата до влади у 2011 році стала його найближчим соратником. Зараз Кім Йо Чжон очолює партійний відділ пропаганди та разом із Кім Чен Ином зустрічається зі світовими лідерами. У боротьбі за владу в неї не залишилося конкурентів серед родичів. Однак деякі аналітики вважають, що в патріархальному північнокорейському суспільстві шанси жінки обійняти найвищу посаду країни невеликі. «Бабель» розповідає про те, як Кім Йо Чжон стала однією з найвпливовіших осіб у КНДР і головним кандидатом у наступники Кім Чен Ина.

Кім Йо Чжон — молодша сестра Кім Чен Ина. Її точний вік невідомий, за різними даними, вона народилася у 1987, 1988 або 1989 році. Із першого дня правління брата вона була поруч з ним. Їхні дружні і довірливі взаємини, найімовірніше, завʼязалися ще наприкінці 1990-х. Тоді вони разом навчалися в приватній школі у Швейцарії та жили в ізоляції — в окремому будинку під охороною.

Колишній північнокорейський лідер Кім Чен Ір ще у 2002 році говорив, що його молодша дочка хоче зробити політичну карʼєру. У 2007 році Кім Йо Чжон вступила до правлячої Трудової партії Кореї. У 2008-му, після того як в Кім Чен Іра сталися кілька інсультів, вона стала його помічницею. Уже тоді, на думку експертів, вона брала участь у підготовці свого брата Кім Чен Ина до ролі наступника батька.

Однак у ті часи Кім Йо Чжон рідко помічали на публіці, а її імʼя не зʼявлялося в державних ЗМІ. У 2010 році вона випадково потрапила в обʼєктиви камер на партійній конференції, а у 2011-му — на похороні Кім Чен Іра.

Уперше північнокорейські медіа офіційно згадали Кім Йо Чжон у березні 2014 року, коли вона супроводжувала брата під час виборів до Верховних народних зборів — найвищого законодавчого і представницького органу КНДР. А через рік вона вже де-факто стала головою партійного відділу пропаганди й агітації. Її головне завдання на цій посаді — піар Кім Чен Ина і правлячої партії всередині країни та за кордоном.

Останніми роками Кім Йо Чжон стала найближчою помічницею брата — по суті, його правою рукою. Вона постійно супроводжує Кім Чен Ина на зустрічах зі світовими лідерами. А в лютому 2018 року Кім Йо Чжон була присутня на церемонії відкриття Зимової олімпіади в Пхенчхані — уперше після Корейської війни член правлячої сімʼї Кім відвідав Південну Корею.

Аналітики в один голос називають Кім Йо Чжон другою людиною в державі. «Те, як про Кім Йо Чжон пишуть північнокорейські ЗМІ, схоже, свідчить про її значну роль у всьому спектрі питань — від внутрішньої політики, економіки, розвитку озброєнь і до відносин з Південною Кореєю, Китаєм і США», — говорить Джоел Віт, колишній чиновник Держдепу США і глава аналітичного центру, що спеціалізується на Північній Кореї.

Єдина темна пляма в політичній карʼєрі Кім Йо Чжон — провал переговорів із Дональдом Трампом у Вʼєтнамі в березні минулого року, відповідальність за який Кім Чен Ин поклав на свою сестру і навіть виключив її з політбюро. Але це не означає, що Кім Йо Чжон назавжди потрапила в неласку. Із березня 2020 року вона робить публічні міжнародні заяви від імені керівництва Північної Кореї, а минулого тижня її відновили на посаді в політбюро.

Важливу роль у зміцненні авторитету Кім Йо Чжон грає також її родовід. Адже сімʼя Кім править у Північній Кореї протягом трьох поколінь. Тому деякі експерти вважають, що Кім Йо Чжон має майже стовідсоткові шанси стати наступницею свого брата. «Північнокорейський режим — це сімейний бізнес, і Кім Чен Ин, схоже, довіряє своїй сестрі», — говорить Лейф-Ерік Іслі, доцент міжнародних досліджень в університеті Евха в Сеулі.

У боротьбі за владу в Кім Йо Чжон немає реальних конкурентів серед родичів. Діти Кім Чен Ина ще занадто малі — старшому лише 10 років. Один з його старших братів ніколи не цікавився політикою і повністю присвятив себе грі на гітарі. Інший довго жив у вигнанні за кордоном, а в 2017 році його вбили в аеропорту Куала-Лумпуру. У Кім Чен Ина є 65-річний дядько. Але він майже двадцять років був дипломатом у Європі та не брав участі у внутрішньопартійних перипетіях.

Сестра лідера КНДР Кім Йо Чжон під час зустрічі Кім Чен Ина з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим у Палаці Сонця в Кумсусані. 31 травня 2018 року.

Valery Sharifulin / TASS / Getty Images

Головною перешкодою на шляху до верхівки влади для Кім Йо Чжон можуть стати її стать і вік. Адже Північна Корея — консервативна патріархальна країна. І партійні старожили можуть не підкорятися жінці, якій трохи за тридцять. Деякі експерти вважають, що вона може повторити долю Цзян Цін — дружини китайського лідера Мао Цзедуна. За життя Мао вона мала велику владу, але після його смерті потрапила у вʼязницю за «антипартійну діяльність».

Але якщо Кім Йо Чжон все ж прийде до влади, політика країни навряд чи кардинально зміниться. «Цілком можливо, вона виявиться ще більшим тираном, ніж її брат, батько або дід», — припускає Сон Юн Лі, експерт з КНДР зі Школи права і дипломатії імені Флетчера Університету Тафтса.

Утім, жоден з експертів не береться стверджувати, що відбуватиметься в Північній Кореї, коли Кім Чен Ин помре. Є імовірність, що боротьба за владу розгориться настільки, що перетвориться на загрозу для всього регіону.

Колишній чиновник Держдепу Джоел Віт згадує, що під час зміни влади в КНДР у 2011 році мало хто робив ставку на Кім Чен Ина. Тоді другою людиною в державі вважався його дядько Чан Сон Тхек. Але через два роки його розстріляли за звинуваченням у шпигунстві, корупції та вживанні наркотиків, а його посаду — голови партійного відділу із забезпечення армії — обійняла Кім Йо Чжон.