ЗМІ пишуть, що Сицилія оплатить туристам половину вартості перельоту. Ні. Поки це лише ідея чиновника випустити ваучери. Може, у жовтні, а може, і не випустити

Автори:
Алла Кошляк, Євген Спірін
Дата:
ЗМІ пишуть, що Сицилія оплатить туристам половину вартості перельоту. Ні. Поки це лише ідея чиновника випустити ваучери. Може, у жовтні, а може, і не випустити

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Британське видання Daily Mail повідомило, що Сицилія після карантину оплатить туристам половину вартості перельоту та третину чека за готель на острові. Далі новина потрапила в український інфопростір. Спочатку її передрукував Інтерфакс: агентство написало, що «Сицилія заплатить за 50% вартості квитків на літак і частково відшкодує проживання в готелі після пандемії». Пізніше новину дало УНІАН, а також багато інших українських ЗМІ та Telegram-каналів. При цьому першоджерело — Daily Mail — посилалося на інше британське видання The Times. Із статей в італійських ЗМІ стає зрозуміло, що поки це лише пропозиція від місцевого чиновника з Сицилії, який запропонував випустити ваучери. Це рішення не ухвалювали, а тому ніяких ваучерів поки немає.

Двадцять четвертого квітня щоденна британська газета Daily Mail розповіла, що влада Сицилії оплатить туристам половину за переліт і третину за проживання, аби тільки вони приїхали відпочивати на острів. У заголовку новини слово «оплатить» навіть виділили капсом — PAY. У своїй новині Daily Mail посилаються на колег із The Times. У першому абзаці статті написано: «Сицилія має на меті заманювати іноземних туристів після локдауну, сплачуючи їм половину ціни на квитки на літак, кожну третю ніч у готелі, усі квитки в музеї та за відвідини археологічних памʼяток. Регіональний уряд використає 50 мільйонів євро для оплати цієї схеми. Ваучери будуть доступні на туристичному веб-сайті острова». Детальніше про цю ініціативу можуть прочитати тільки ті, хто купив підписку на The Times. При цьому на туристичному сайті Visit Sicily, де за планом мають продавати ваучери, про них немає жодної інформації.

Наступного дня новину підхопили українські медіа і Telegram-канали із різними версіями заголовків: «Острів Сицилія оплатить туристам готель, музеї та квитки на літак», «Сицилія готова оплатити туристам 50% вартості авіаквитків після завершення карантину».

Економіка Італії дуже залежить від туристичної галузі — на неї припадає понад 13% ВВП країни. Тому закриті на карантин регіони, зокрема Сицилія, звертаються до центральної влади, щоб та послабила обмеження. Про те, що Сицилія може запропонувати пакет знижок для тих, хто збирається залишитися в регіоні довше ніж на три доби, 20 квітня розповів регіональний радник з питань туризму Манліо Мессіна. Імовірно, на цю заяву й посилалися британські ЗМІ. «Ці пакети дозволять туристам безкоштовно приїжджати на острів, відвідувати музеї та пам’ятки», — сказав сицилійський чиновник на онлайн-зустрічі з приватними туроператорами. Планується, що випустять 600 тисяч туристичних ваучерів. Сицилійська влада хоче закуповувати послуги в усіх секторах туристичної галузі на загальну суму 50 мільйонів євро. Це може відбутися у червні-серпні або навіть у жовтні, додав Мессіна. Спочатку країна має вийти з карантину, а бюджет фонду підтримки туризму ще потрібно затвердити.

Смертність від коронавірусу в Італії залишається найвищою в Європі — понад 26 000 померлих. Також у країні майже 200 000 виявлених хворих. Але число нових випадків зменшується, як і кількість пацієнтів у реанімації. Італія оголосила про поетапне послаблення карантину з 4 травня. Спочатку відкриють парки, потім музеї. Пересування між регіонами країни поки закрите.

В Україні станом на 28 квітня зафіксували 9 410 випадків, з них 239 — летальні. Послаблення карантину в Україні можливе після 11 травня. Поступово почне ходити громадський транспорт, міжміські автобуси та поїзди. Про відновлення міжнародного авіасполучення поки не йдеться. Міністр інфраструктури Владислав Криклій радить українцям планувати відпустки не раніше, ніж у другій половині літа.