В Україні зʼявилися нові тести на антитіла. Вони виявлятимуть тих, хто перехворів на коронавірус. Поки тест можна зробити в приватних лабораторіях

Автори:
Олеся Біда, Катерина Коваленко, Алла Кошляк
Дата:
В Україні зʼявилися нові тести на антитіла. Вони виявлятимуть тих, хто перехворів на коронавірус. Поки тест можна зробити в приватних лабораторіях

Артем Марков / «Бабель»

Україна планує запустити нову масову діагностику для виявлення антитіл до коронавірусу. Перші тести планують випробувати в Одеській та Сумській областях. Ці тести схожі на експрес-тести, які вже є в Україні, але дають більшу точність результатів. Передбачається, що тести робитимуть безплатно за призначенням лікаря. Приватні лабораторії пропонують їх за 500 гривень. Тестувати на антитіла потрібно не для ранньої діагностики хвороби, а щоб виявляти тих, хто ще хворіє чи вже одужав. Це допоможе в боротьбі з епідемією в майбутньому. «Бабель» зібрав відповіді на основні запитання про нові тести.

Як проводять нові тести на коронавірус? Чим вони відрізняються від тих, що вже є?

Україна планує запустити масову ІФА-діагностику для виявлення антитіл до коронавірусу. ІФА-тести проводять для діагностики різних захворювань: ВІЛ-інфекції, гепатитів B і C, сифілісу, краснухи, герпесу. Для тесту беруть кров із вени, саме дослідження проводять у лабораторії протягом 2—3 годин. Тест показує, чи є в організмі антитіла до певних антигенів, тобто до чужорідних молекул.

Якщо в організм потрапляє антиген, імунна система починає захищатися й виробляє антитіла (або імуноглобуліни). Завдання антитіл — з’єднатися з антигеном і нейтралізувати його. Під час ІФА-тесту в сироватку крові людини додають антиген. Якщо в людини вже є антитіла, вони одразу з ним зв’яжуться. Така реакція означає, що людина або хворіє, або хворіла нещодавно.

Зараз в Україні є два види тестів: ПЛР-дослідження та експрес-тести. Обидва використовують для виявлення хворих. ІФА-тестування більше схоже на експрес-тести — обидва виявляють антитіла, але процедури різні. Експрес-тести дають результат за 10—15 хвилин, можуть бути не дуже точними і розраховані на те, щоб швидко виявляти хворих. ІФА проводять у лабораторії, результат — за 2—3 години, їхня надійність вища. За даними ВООЗ, антитіла до нового коронавірусу виробляються в середньому через тиждень-два після зараження. Тому найбільш ефективним тестування буде для тих, хто вже одужав.

ІФА-тести мають виявляти тих, хто вже перехворів і, можливо, сам цього не помітив. Який відсоток населення вже переніс COVID-19 у легкій формі, наприклад, уже з’ясовують у Німеччині. Це потрібно, щоб дізнатися, якою є частка тих, хто вже перехворів, має антитіла проти SARS-CoV-2 і чи виробився колективний імунітет.

За словами міністра охорони здоров’я, тести на антитіла необхідно робити, щоб визначити, чи не пропустили кого-небудь під час ПЛР-тестування.

Для чого знати, хто вже перехворів?

По-перше, для статистики і прогнозів. Так можна краще зрозуміти, наскільки небезпечною є хвороба — який відсоток людей важче її переносять або помирають.

По-друге, щоб відстежувати поширення інфекції та попередити майбутні спалахи.

По-третє, вчені припускають, що люди з антитілами мають менші шанси захворіти знову. Даних про те, як довго імунітет захищатиме людину, поки немає.

По-четверте, сироватка крові людей, які одужали, може допомогти лікувати хворих. Ефективність цього методу ще вивчають, але в Китаї вже заявили про позитивні результати. В Ухані лікарі ввели насичену антитілами плазму десятьом важкохворим пацієнтам — і активність вірусу в їхніх організмах зменшилася. Перевірити такий метод вирішила і Франція — для клінічного дослідження плазму крові тих, хто перехворів на коронавірус, випробовують на 60 хворих. Результати дослідження мають оприлюднити у травні. У США теж тестують вплив плазми крові тих, хто одужав від коронавірусу.

Коли в Україні робитимуть нові тести на антитіла?

У приватних лабораторіях, таких як «ДНК-Лабораторія» і «МедЛаб», тести на антитіла до коронавірусу вже проводять. Державні заклади теж їх отримали для випробувань. Директор української компанії «Вітротест Біореагент», яка виготовляє тести на антитіла, Ігор Ніколаєнко в коментарі «Бабелю» сказав, що їхніми тестами вже тиждень користуються лабораторії в Києві й області та на Західній Україні. «При тестуванні на антитіла в жодному разі не йдеться про перший день інфікування. Антитіла з’являються за 10—14 днів після першого контакту з вірусом. А від появи клінічних симптомів має минути 7—10 днів», — говорить Ігор Ніколаєнко.

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко і міністр охорони здоров’я Максим Степанов анонсували проведення «масового тестування». Почати його планують із жителів Сумської та Одеської областей. Як пояснив у коментарі «Бабелю» в. о. гендиректора Центру громадського здоров’я Ігор Кузін, області для досліджень обрала українська компанія «Діапроф-Мед», яка розробила тести на антитіла для масових випробувань. За словами Кузіна, якщо тести покажуть свою ефективність, їх використовуватимуть і далі. Вони дешевші за ПЛР-дослідження, а вимоги до фахівців і необхідного обладнання простіші.

«Діапроф-Мед» розробила тести для визначення двох типів антитіл: M — свідчить про гострий процес захворювання, G — якщо людина перехворіла, у неї виробилися антитіла і вона має імунітет.

Де робитимуть ці тести і скільки вони коштуватимуть?

Цей тест не можна придбати в аптеці, як експрес-тести, і самому зробити вдома. Тести на антитіла проводить лікар. Пацієнтові потрібно здати кров з вени, її відправляють у лабораторію. У приватних медзакладах це коштуватиме від 500 гривень.

Як визначатимуть, кого потрібно тестувати?

Ігор Кузін пояснює, що є кілька груп людей, яких потрібно першочергово тестувати на антитіла. Перша — це пацієнти з симптомами, схожими на COVID-19. Друга — медики з ознаками ГРВІ або коронавірусу. Третя — ті, хто контактував із хворими на коронавірус. Четверта — пацієнти, які не мають підозри на коронавірус, але перебувають у лікарні поруч із пацієнтами з ослабленим імунітетом або онкохворими.

Після тесту я зможу повернутися до нормального життя і більше не захворію на коронавірус?

Стовідсоткової гарантії немає. Різні країни розглядають варіанти впровадження імунних паспортів для тих, хто перехворів, а в Чилі їх навіть уже видають. У ВООЗ кажуть, що це передчасно — про імунітет до нового вірусу відомо занадто мало, тому є ризик повторного зараження.

Німецький вірусолог Крістіан Дростен застерігає, що тести на антитіла часто дають хибний позитивний результат, якщо пацієнт хворів на іншу форму коронавірусу. Він погоджується із застереженнями ВООЗ про потенційну небезпеку: людина, отримавши помилкове підтвердження, що в неї є антитіла до COVID-19, може нехтувати рекомендаціями медиків, підхопити вірус і заразити інших.