Відправити «Мрію» до Китаю придумав Зеленський, метро запустять наприкінці червня, президент серйозно поговорив з депутатом Тищенком — головні тези закритої зустрічі Кирила Тимошенка з журналістами

Автори:
Катерина Коберник, Марія Жартовська
Дата:
Відправити «Мрію» до Китаю придумав Зеленський, метро запустять наприкінці червня, президент серйозно поговорив з депутатом Тищенком — головні тези закритої зустрічі Кирила Тимошенка з журналістами

УНІАН

Четвертого травня заступник голови Офісу президента та секретар координаційної ради з протидії COVID-19 Кирило Тимошенко зібрав журналістів і керівників кількох ЗМІ на зустріч у форматі off the record. Мета зустрічі — пояснити, на яких умовах влада отримувала «гуманітарні» вантажі з Китаю для боротьби з коронавірусом і хто їй у цьому допомагав. Раніше у ЗМІ й анонімних Telegram-каналах зʼявилася інформація про те, що за сприяння держави приватний бізнес ввозив до країни контрабанду. Під час 45-хвилинної зустрічі з журналістами Тимошенко також розповів про те, як влада буде знімати карантин, про причини демаршу мера Черкас і серйозну розмову президента з депутатом від «Слуги народу» Миколою Тищенком. Кореспондентів «Бабеля» на зустрічі з заступником голови ОП не було — після того як ми викрили Тимошенка на брехні, опублікувавши повідомлення чиновника з фото заяви про відставку Андрія Богдана, ОП вніс видання до неформального «чорного списку».Суть розмови Тимошенка з журналістами ми переказуємо на основі інформації від кількох незалежних одне від одного джерел.

Постачання засобів захисту для боротьби з коронавірусом в Україну були спільною акцією бізнесу і держави. Бізнес оплачував перевезення, а держава вирішувала питання за своїми дипломатичними каналами та допомагала з логістикою. Перевезення кубометра вантажу в компанії Sky Up коштувало 1 250 доларів. Свої послуги перевізника пропонувала й компанія МАУ, але пристосувати її літак для перевезення було дорожче.

Відправити до Китаю літак «Мрія» придумав президент — він хотів на літаку-гордості доставити засоби захисту від коронавірусу в Україну. Але вантажу, купленого ОП, для завантаження великого літака не вистачило. Тоді ж зʼясувалося, що «Епіцентр» шукає літак, щоб доставити з Китаю свій вантаж. «Мрію» оплатив «Епіцентр». Усі звіти щодо постачання Тимошенко обіцяє опублікувати на сайті Офісу президента, але каже, що ОП не відповідає за те, куди та за якими цінами продавали засоби захисту приватні компанії.

На питання щодо ролі в історії з поставками вантажів бізнесмена Бориса Баума Тимошенко відповів, що Баум раніше допомагав владі створювати законопроєкт щодо регулювання грального бізнесу, а тепер входить у групу людей при ОП, яка бореться з коронавірусом. Усю роботу за цим напрямком, стверджує Тимошенко, Баум робить безоплатно — як волонтер.

Сьогодні в Україні проводять 4—5 тисяч ПЛР-тестів на добу. Теоретично є можливість робити до 10 тисяч тестів, але людей у групах ризику дедалі менше. Влада планує розширити список тих, кого необхідно тестувати, і вийти на 20 тисяч тестів на добу.

Із карантину країна буде виходити в кілька етапів. Метро планують запустити наприкінці червня — на початку липня. Міжміський транспорт і внутрішні поїзди — у середині літа. Другий спалах коронавірусу влада чекає наприкінці листопада — у грудні нинішнього року. За словами Тимошенка, якби влада вчасно не запровадила карантин, зараз в Україні було б 250 тисяч хворих.

Після скандалу щодо ресторану «Велюр» у президента була серйозна розмова з депутатом від «Слуги народу» Миколою Тищенком. На питання про те, чи буде Тищенко балотуватися в мери Києва від СН, як планувалося раніше, Тимошенко відповів, що швидше ні. Зараз партія шукає рейтингового кандидата, який зможе дати бій меру Києва Віталію Кличку.

Демарш мера Черкас Анатолія Бондаренка почався з того, що в місті відкрилися девʼять підприємств. Поліція попередила їхнє керівництво, що поки знімати карантин не можна — здавалося, конфлікт вичерпано, але після цього розгорівся скандал і зʼявилися публічні заяви Бондаренка. В Офісі президента вважають, що демарш — елемент боротьби «партії мерів», які таким чином намагаються змусити владу з ними рахуватися.

Відповідаючи на запитання про можливе призначення Михеїла Саакашвілі віцепремʼєром з реформ, Тимошенко сказав, що Саакашвілі займатиметься реформами, але він поки не може сказати, в якому статусі — це незабаром анонсує президент.