До групи мінських перемовників від України увійшли два заступники міністра та три депутати. Раніше статус перемовників був нижчий. Тобто в ОРДЛО пройдуть вибори? ― Можливо (а може й ні)

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:
До групи мінських перемовників від України увійшли два заступники міністра та три депутати. Раніше статус перемовників був нижчий. Тобто в ОРДЛО пройдуть вибори? ― Можливо (а може й ні)

Адміністрація президента

У вівторок, 5 травня, президент Володимир Зеленський змінив склад делегації, яка веде переговори з урегулювання конфлікту на Донбасі у рамках Тристоронньої контактної групи. Делегацію, як і раніше, очолює Леонід Кучма. Його першим заступником став віцепремʼєр Олексій Резніков — раніше він був єдиним дійсним чиновником у делегації. Тепер у делегацію увійшли двоє заступників міністрів — Юлія Свириденко та Олександр Поліщук, і троє депутатів Верховної Ради — Андрій Костін, Олександр Мережко і Галина Третьякова. Крім того, Офіс президента запросив на переговори переселенців з окупованих територій і досі сподівається провести місцеві вибори у «ДНР» та «ЛНР» у жовтні цього року. Опоненти Банкової обурилися, що Україна одностороннім порядком підвищила рівень перемовників. У партії «Голос» заявили, що тепер Росія може включити до складу ТКГ одіозних особистостей. Бабель відповідає на головні питання про роботу Мінської групи.

Навіщо підвищили статус учасників переговорів? І що станеться, якщо Росія не зробить цього у відповідь?

Статус підвищили, тому що після «Нормандського саміту» в Парижі в грудні 2019 року, де сторони домовилися припинити вогонь, розвести війська на трьох ділянках та обмінятися полоненими, ситуація не поліпшилася. Тому Україна вирішила підняти рівень представників у Мінську. Про це поінформували ОБСЄ, Росію, Німеччину та Францію. Глава Офісу президента Андрій Єрмак говорить, що Україна намагається закінчити війну. «Ми не збираємося роками вести безрезультатні переговори. Україна буде домінуючою країною в усіх цих переговорах». В ОП вважають, що депутати, а також заступник міністра оборони і заступник міністра економіки зможуть швидше приймати рішення і діяти.

Після призначення нових представників у ТКГ минуло вже два дні, але в Росії поки його не коментують. Єдиний, хто відреагував — блогер Дмитро Чеснаков, близький до колишнього помічника Путіна Владислава Суркова. Чеснаков написав, що «Україна затягує переговори». Поки неясно, чи буде РФ змінювати своїх представників у Мінських групах. Зараз у Мінську від Росії працюють люди, яких туди делегували ще за Суркова. Його в лютому цього року змінив Дмитро Козак, заступник глави адміністрації Путіна.

На Банковій розраховують, що в Росії теж підвищать статус перемовників. А якщо ні, то Київ не можна буде звинувачувати в тому, що він не виконує Мінські домовленості. У європейських країн зʼявиться ще один аргумент продовжувати санкції проти Росії.

Якщо ж Росія замінить своїх представників на депутатів Держдуми або членів Кабінету міністрів, це підвищить відповідальність перемовників. Зараз в економічній підгрупі працює заступник міністра економіки РФ Сергій Назаров.

В Офісі президента підкреслюють, що в переговорах беруть участь три сторони — Україна, ОБСЄ і Росія. І є запрошені представники з окупованих територій.

Як новий склад перемовників допоможе Україні зупинити обстріли, якщо Росія не підвищить статус своїх представників?

По суті — ніяк. На Банковій зазначають, що це допоможе офіційно зафіксувати порушення перемирʼя, і це зможуть зробити офіційні особи — заступник міністра оборони та заступник начальника Генштабу.

Хто всі ці нові люди в Мінській групі?

Тристоронню контактну групу у Мінську, як і раніше, очолює колишній президент України Леонід Кучма. Є й нові посади — перший заступник і заступники глави делегації.

Олексій Резніков.
Олександр Мережко.

Олексій Резніков. Олександр Мережко.

УНІАН / Ратинський В’ячеслав; Alexander Merezhko / Facebook

Першим заступником глави делегації став віцепремʼєр Олексій Резніков — юрист, адвокат, у минулому депутат Київради, заступник мера Києва Віталія Кличка. Він досвідчений медіатор — вирішував позасудові суперечки. Резніков вже пів року бере участь у переговорах у Мінську і працює в політичній підгрупі.

Заступником глави делегації став Олександр Мережко — депутат, голова комітету ВР з питань зовнішньої політики і міжпарламентського співробітництва. Мережко — юрист-міжнародник, професор права, автор багатьох статей про російську агресію, яку аналізує з точки зору міжнародного права. Мережко входить до депутатської делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи, з січня 2020 року — віцепрезидент ПАРЄ.

Юлія Свириденко.
Андрій Костін.

Юлія Свириденко. Андрій Костін.

Yulia Svyrydenko / Facebook; Andriy Kostin / Facebook

Представник України в робочій групі з економічних питань — заступник міністра економіки та розвитку Юлія Свириденко. З травня 2015 року вона була радником голови Чернігівської облдержадміністрації, очолювала департамент економрозвитку у Чернігівській ОДА. З вересня 2017 року обіймала посаду заступника голови Чернігівської ОДА, а наприкінці 2018-го чотири місяці виконувала обовʼязки голови облдержадміністрації. Після звільнення з ОДА була директором сільгосппідприємства ТОВ «Сідко Україна». З вересня 2019 року стала заступником міністра економіки та розвитку.

Андрій Костін став представником у робочій групі з політичних питань, де до призначення заступником голови делегації працював Резніков. Костін — юрист, адвокат, зараз очолює комітет з питань правової політики. Політична підгрупа в основному обговорює питання, повʼязані з правом, зокрема й перехідне правосуддя. Перші засідання політичної підгрупи будуть проходити за участі і Костіна, і Резнікова.

Олександр Поліщук.
Галина Третьякова.

Олександр Поліщук. Галина Третьякова.

Oleksandr Polischuk / Facebook; Tretyakova Galina / Facebook

Олександр Поліщук — заступник міністра оборони. Колишній військовий дипломат, працював у місії України при НАТО, а також у Міноборони і РНБО, а тепер представляє Україну у підгрупі з питань безпеки. До роботи підгрупи також будуть підключати заступника начальника Генштабу. Про кого йдеться, поки невідомо.

Галина Третьякова стала представником у підгрупі з гуманітарних питань. Ця підгрупа займається поверненням заручників. Третьякова очолює в парламенті комітет з питань соцполітики. Одне з питань, яким Третьяковій доведеться займатися — це виплата пенсій жителям окупованих територій.

До роботи групи залучатимуть депутатів комітету ВР з реінтеграції Донбасу і деокупації Криму, а також інших експертів. В оновленому складі делегація працюватиме на Мінських переговорах вже з 14 травня.

До групи увійдуть переселенці з окупованих територій. Як їх відбиратимуть? Це і є Консультативна рада?

У березні 2020 року на зустрічі в Мінську Андрій Єрмак і заступник голови Адміністрації президента РФ Дмитро Козак домовилися створити Консультативну раду у політичній підгрупі. Представників цього органу мали обирати як Україна, так і представники ОРДЛО. Ця пропозиція викликала шквал невдоволення в Україні: у такому форматі діалог безпосередньо вели б з бойовиками, чого Росія домагається від самого початку війни. Відтак Росія зі сторони переговорів перетворилася б на спостерігача. Ідею Консультативної ради мали затвердити представники ОБСЄ, Німеччини та Франції. Але цього так і не сталося.

На Банковій наполягають, що шість років представниками окупованих територій виступали окупаційні адміністрації, які не можуть представляти ці території, тому що воювали проти України. Зараз Україна вирішила одностороннім порядком увести до складу підгруп переселенців — тих, хто був змушений виїхати через війну. Погоджувати ці кандидатури з ОБСЄ або зарубіжними партнерами не потрібно.

За список представників окупованих територій відповідає Олексій Резніков. Критерії відбору формує він, а також глава Офісу президента Андрій Єрмак. Поки вони говорять, що «це мають бути авторитетні та поважні люди, у яких обовʼязково має бути тільки українське громадянство». Поки планують, що це будуть десятеро людей — по пʼять представників від Донецької і Луганської областей.

Все-таки вибори в ОРДЛО відбудуться? У жовтні? А якщо в жовтні не вийде?

За Конституцією України, місцеві вибори мають відбутися в останню неділю жовтня 2020 року. Офіс президента хотів би провести такі вибори і на окупованих територіях. Глава Офісу президента заявив, що вибори пройдуть, тільки якщо Україна повністю контролюватиме державний кордон.

Місцеві вибори призначають не пізніше, ніж за 90 днів, а виборчий процес — за 50 днів до дня виборів. «До цього часу має бути зрозуміло, що почалися якісь процеси, а ОБСЄ зафіксувала, що на цій території можна проводити відкриті демократичні вибори». Згідно з Мінськими домовленостями, вибори мають пройти за українськими законами. Спеціальна місія ОБСЄ має підтвердити їх прозорість і чесність. Але перед проведенням виборів оціночна місія БДІПЛ має приїхати і підтвердити, що гіпотетично можна їх провести. Тобто, за 120 днів до виборів стане зрозуміло, відбудуться вони чи ні.

Якщо вибори не відбудуться у жовтні, їх можна буде провести пізніше, коли виконають всі умови, каже віцепремʼєр Олексій Резніков. Для цього потрібно буде прийняти окремий закон про місцеві вибори на тих територіях.

Президент Зеленський говорив, що готовий витратити рік, щоб закінчити війну. Коли дедлайн і що буде, якщо він закінчиться нічим?

В Офісі президента і зараз кажуть, що війну треба закінчити до кінця 2020 року. Якщо зробити це не вийде, то, за словами Єрмака, є «план Б». Але що це за «план Б» — достеменно невідомо.

Офіційний сайт президента України

А є ті, хто проти зміни складу української делегації? І що вони думають?

Колишня представниця України в гуманітарній підгрупі, депутатка «Європейської солідарності» Ірина Геращенко вважає, що підвищення статусу української делегації легітимізує «республіки». За її словами, це наближає Україну до прямого діалогу з Донецьком і Луганськом, а присутність у Мінську голів комітетів дозволить говорити про «узгодження українського законодавства з ОРДЛО».

Керівник фракції «Голос» Сергій Рахманін теж критикує ідею Банкової. За його словами, проблема Мінського процесу не в української делегації і не в тому, що їй не вистачає людей. «Через очевидну негнучкість Москви і надмірну (часом) гнучкість української сторони, так і не можуть досягти компромісу». На його думку, підвищення статусу перемовників робить Україну більш вразливою і легалізує процес переговорів з представниками окупаційних адміністрацій.