Коти й кішки хворіють на коронавірус без симптомів і швидко одужують. Людям від домашніх улюбленців вірус (найімовірніше) не передається, а от навпаки — цілком можливо

Автор:
Алла Кошляк
Дата:
Коти й кішки хворіють на коронавірус без симптомів і швидко одужують. Людям від домашніх улюбленців вірус (найімовірніше) не передається, а от навпаки — цілком можливо

Артем Марков / «Бабель»

Американські та японські вчені виявили, що коти можуть заразити один одного новим коронавірусом. Вони провели дослідження після того, як випадки COVID-19 виявили у домашніх кішок, а також у тигрів і левів у зоопарку Нью-Йорка. Там у тварин були незначні симптоми. Шість котів у новому експерименті зовсім не виявляли симптомів, а потім їхній організм самостійно позбувся вірусу. Коронавірусом також заражалися від своїх господарів собаки, таких випадків було принаймні два: померанський шпіц у Гонконзі та мопс у США. «Бабель» розповідає, що відомо про те, як хворіють на коронавірус тварини, і чи небезпечно це для людини (малоймовірно, радше тварини можуть заразитися від людей).

Чи може кішка заразити коронавірусом людину?

Наукових доказів на сьогодні немає. Дослідники із США та Японії провели експеримент: помістили в клітки трьох домашніх кішок з коронавірусом, а потім підсаджували до них здорових кішок. У підсумку — позитивний результат тесту на коронавірус виявився у всіх шістьох, але симптомів хвороби не було. Усі одужали за 6 днів. Інфіковані кішки заражали інших так само, як люди. Вірус в їхніх організмах був такий самий. Це може означати, що теоретично коронавірус передається людині, говорить доктор Карен Теріо, керівниця Програми зоологічної патології Іллінойського університету, але «швидше домашні кішки заразяться після контакту з людьми». Краще тримати тварин подалі від людей з позитивним результатом тесту, але якщо ви здорові, живіть як зазвичай. «Моя кішка спить на подушці поруч зі мною, і після експерименту нічого не змінилося», — говорить доктор Халфманн з Університету Вісконсін-Медісон.

Чи хворіють собаки і чи можуть передати вірус людям?

Собаки теж заражаються коронавірусом від людей — це стало відомо, коли в штаті Північна Кароліна мопс підхопив вірус від своїх господарів, сімейної пари з сином. Батько і мати — лікарі, вони захворіли на коронавірус і беруть участь в епідеміологічному дослідженні MESSI, яке університет Дюка проводить, щоб зрозуміти, як тіло людини реагує на вірус. У сімʼї є кішка і ще один пес. Їх теж перевірили, але тільки у мопса на імʼя Вінстон виявився позитивний результат тесту. Про передачу вірусу від собаки до людини науці наразі не відомо.

Коронавірус уражує й інших тварин?

Першою серед тварин у США захворіла тигриця у зоопарку Бронкса. Проби у неї взяли після того, як у кількох левів і тигрів у звіринці зʼявилися ознаки респіраторного захворювання. Вважається, що великі кішки захворіли після контакту з працівником зоопарку.

Учені припускають, що SARS-CoV-2 розвинувся з коронавірусу у кажанів, еволюціонував і стрибнув до проміжної тварини, а потім знову еволюціонував, щоб заразити людину. Тому дослідники багато працюють, щоб визначити, які види схильні до SARS-CoV-2. Учені вивчали котів, тхорів, собак, кажанів, цивет і свиней. Панголіни можуть носити схожий коронавірус, але вчені не підтвердили, що це SARS-CoV-2. Вірус уражує сирійських хомʼячків, але не розмножується в організмі курей, свиней і качок.

Дослідники навряд чи отримають відповіді про інших тварин, поки не проведуть їх безпосереднє тестування, каже Сміта Аєр, вірусолог та імунолог з Каліфорнійського університету в Девісі. Учені побоюються, що якщо люди випадково занесуть SARS-CoV-2 назад у дику природу до вимираючих видів, наслідки можуть бути катастрофічними.

Вірус може передаватися через шерсть тварини?

Вірус може жити на різних поверхнях кілька годин і навіть днів, але навряд чи він зможе довго існувати на шерсті тварин і передатися людині. «Шерсть домашніх тварин не була однією з поверхонь, які тестували. Є припущення, що вірус [на ній] потенційно може вижити приблизно протягом дня», — говорить доктор Карен Теріо. В Американській асоціації ветеринарної медицини кажуть, що гладкі непористі поверхні, такі як стільниці і дверні ручки, передають віруси легше, ніж пористі матеріали. Шерсть домашньої тварини пориста і волокниста, тому дуже малоймовірно, що ви підхопите коронавірус. Тим не менш, слід мити руки до і після спілкування з тваринами.

Як уберегти улюбленця від зараження?

Американський Центр з контролю захворювань не рекомендує, щоб домашні тварини спілкувалися з кимось за межами сімʼї. Якщо хтось у будинку хворий, він має ізолюватися, зокрема й від тварин. Також стежте, щоб тварина на прогулянці дотримувалася соціальної дистанції.