У США конспірологи QAnon вірять у «змову демократів» і шукають прихований сенс у повідомленнях Трампа, якого вважають засновником руху. Переказуємо матеріал The Atlantic

Автор:
Яна Собецька
Дата:

Наразі у США існують кілька конспірологічних рухів. Наймасовіший з них — QAnon — виник 2017 року. В його основу лягли закодовані повідомлення загадкового Q, який видавав себе за агента розвідки або військового з доступом до секретних даних. За кілька років він опублікував низку повідомлень-передбачень майбутніх подій. Жодне з них не здійснилося, проте Q здобув нечувану популярність. І дотепер його послідовники разом розшифровують повідомлення, вірять у «зловісну змову демократів» і шукають глибокий сенс у діях Дональда Трампа. Хто такий Q — досі невідомо. Утім, деякі його прихильники вважають, що це може бути сам очільник Білого дому. «Бабель» переказує великий матеріал The Atlantic про історію масового конспірологічного руху у США.

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Таємничий користувач під ніком Q вперше з’явився на анонімному форумі 4chan у треді «Затишшя перед штормом» (Calm Before the Storm) наприкінці жовтня 2017 року. Назва дискусії була практично аналогічною фразі, яку Дональд Трамп сказав журналістам 5 жовтня 2017 року на зустрічі з військовими в Білому домі.

Тоді очільник США загадково промовив: «Напевне, це затишшя перед бурею», однак що саме він мав на увазі — не пояснив. Ця фраза набула популярності як у медіа, так і серед конспірологів, які намагалися її якось трактувати.

А вже 28 жовтня Q почав публікувати свої «передбачення». У першому з них він віщував арешт суперниці Трампа на президентських виборах Гілларі Клінтон і масштабне повстання. «Наказ про екстрадицію ГРК [Гілларі Родем Клінтон] від учора діє у кількох країнах на випадок спроби втечі через кордон. Її паспорт на особливому контролі від 00:01 30 жовтня. Очікуються масові заворушення противників та інші спроби втечі зі США. Операцію проведуть Збройні сили США, НГ [Національна гвардія] приведена в бойову готовність. Доказ: 30 жовтня знайдіть бійця НГ у будь-якому з великих міст і запитайте, чи перебуває він на бойовому чергуванні».

Друге було менш конкретним і містило риторичні запитання: «Чому президент США оточує себе генералами? Що таке військова розвідка? Навіщо оминати агентство з трьох літер?»

Клінтон не заарештували, однак Q це не зупинило. Він продовжив публікувати зловісні прогнози та загадки. Із публікацій можна було припустили, що він хоче, щоб його вважали розвідником або військовим з високим рівнем доступу до секретної інформації.

Більшість повідомлень Q важко трактувати однозначно, проте їхню суть, що згодом лягла в основу QAnon, можна звести до кількох тез:

  • Демократи залучені до міжнародної схеми торгівлі та сексуальної експлуатації дітей.
  • Дональд Трамп невпинно працює над тим, щоб їх викрити.
  • Усі неоднозначності в роботі Білого дому — частина плану.
  • Допомогти зруйнувати глобальну змову можуть патріоти, які шукають сенс у передбаченнях Q.
  • Вони повинні не вірити владі, уряду, боротися з відступниками та не читати популярну пресу.

Значна частина постулатів QAnon тісно пов’язана з іншою конспірологічною теорією — Pizzagate. Вона виникла у жовтні 2016 року, коли WikiLeaks оприлюднила електронні листи зі скриньки Джона Подести, колишнього керівника апарату Білого дому й очільника президентської кампанії Гілларі Клінтон. У них неодноразово згадувалася піцерія Comet Ping Pong у Вашингтоні. Конспірологи дійшли висновку, що насправді заклад є «ширмою» демократів на чолі з Гілларі Клінтон для організації сексуальної торгівлі дітьми. А такі слова в листах, як «піца» і «макаронні вироби», можна було трактувати як кодові для позначення «дівчаток» і «маленьких хлопчиків».

Один з прихильників Pizzagate, американець Едгар Маддісон Уелч 4 грудня 2016 року увірвався до Comet Ping Pong зі зброєю, щоб врятувати дітей. Побачивши, що це лише ресторан, чоловік опустив зброю і здався поліції. Після арешту він сказав, що «дані були не 100 відсотків правильними».

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Загадкові публікації Q могли залишитися непоміченими, однак їх підхопили інші конспірологи, і він почав набирати аудиторію. Усього за кілька місяців кількість його прихильників сягнула десятків тисяч. Наразі QAnon пробився на кожну велику соціальну платформу. У TikTok відео з хештегом #QAnon набирають мільйони переглядів. Ціла низка груп QAnon існує й у Facebook.

Разом прихильники Q намагаються розшифровувати послання таємничого автора, які той спочатку публікував на 4chan, а потім на 8chan. Вони мають цілу систему кодів: так, наприклад, «замок» у повідомленнях Q є Білим домом, «хлібні крихти» — підказками. А CBTS символізує фразу Трампа «Затишшя перед штормом».

Коли Q нічого не публікує, його послідовники намагаються самостійно трактувати дії Трампа та події, що відбуваються навколо. Наприклад, пандемію коронавірусу. Так, коли Трамп одягнув жовту краватку на брифінг щодо коронавірусу, послідовники трактували це як натяк, що спалах недуги несправжній.

«Він каже нам про те, що не існує жодного вірусу, Колір його краватки — такий самий, як у морського прапору, що символізує відсутність інфікованих на борту корабля», — написав один з користувачів у Facebook. За три дні до того, як ВООЗ оголосила пандемію, сам Трамп ретвітнув мем QAnon-спрямування.

«Хтозна, що це означає, але, як на мене, звучить непогано», — написав президент США 8 березня, поділившись зображенням, де він грає на скрипці. Під картинкою був підпис: «Ніхто не може зупинити те, що наближається».

«Ніхто не може зупинити, те, що наближається» — одна з улюблених фраз руху QAnon.

Девʼятого березня сам Q опублікував кілька дописів, у яких зазначив, що коронавірус справжній, проте його послідовники не повинні боятися. Одна публікація була ретвітом поста Трампа.

Місяць потому, 8 квітня, він написав ще 9 постів за 6 годин. В одному він попереджав, що чиновники, Голлівуд і ЗМІ координують пропагандистські зусилля. У іншому йшлося, що демократи використовують «масову істерію» щодо коронавірусу заради власної вигоди.

Через три роки після своєї появи Q залишається анонімним. Однак лідери руху QAnon є досить публічними. «Проповідниця» Q Трейсі Діаз, відома в мережі як TracyBeanz, має 185 тисяч підписників у Twitter і понад 100 тисяч на YouTube.

А Девід Хейс, більш відомий як PrayingMedic, має близько 300 тисяч підписників у Twitter і приблизно стільки ж на YouTube. Хейс був прихильником Q майже від самого початку, і у світі QAnon він є свого роду суперзіркою. Він написав цілу книгу про QAnon — «Затишшя перед штормом». А його відео «Q для початківців. Частина 1» набрало понад мільйон переглядів на YouTube.

«Деякі люди, що слідують Q, вважають себе конспірологами. Я себе таким не вважаю. Я вважаю себе Q-дослідником. Нічого не маю проти людей, які слідують конспірологічним теоріям. Це їхня справа. Однак це не моє», — каже він у відео.

Хейс вважає, що Q — це операція, розроблена патріотами всередині американської розвідки. У QAnon його найбільше цікавить ідея «Великого пробудження» — викриття зловісної верхівки у владі США.

Однак адепти QAnon цікавляться також іншими темами. Деякі вивчають поняття «глибокої держави». Інші досліджують випадок Джефрі Епштейна. Деякі члени QAnon вважають, що у Гілларі Клінтон і Барака Обами був план знищити США шляхом масової посухи, зброї, хвороб, нестачі продовольства та ядерної війни. Під час розслідування про втручання Росії у президентські вибори 2016 року послідовники Q пропагували ідею, що Трамп таємно працює з прокурором Робертом Мюллером і що його звіт виправдає Трампа та водночас призведе до масових арештів корумпованих чиновників. Але це перебачення теж не справдилося.

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Існує багато теорій про те, хто може бути загадковим Q. Серед послідовників руху є версія, що це сам Дональд Трамп, і вони шукають приховане значення в його повідомленнях.

Наприклад, у твіті від 29 березня, де очільник США написав: «Я прекрасний друг і шанувальник Королеви та Сполученого Королівства». Або в публікації, яка містила фразу «Я розглядаю запровадження КАРАНТИНУ». Адепти Q захопилися обома твітами та зазначають, що якщо проігнорувати більшість слів у цих повідомленнях, можна побачити фразу «Я ... Q».

Наявність Q у фразі про те, що Трамп розглядає запровадження карантину в Нью-Йорку, Нью-Джерсі та Коннектикуті, адепти руху розцінили як приховане зізнання.

У грудні 2018 року зʼявилася версія, що Q — це ветеран і сержант спецназу Метт Паттен. Його сфотографували з віцепрезидентом Майклом Пенсом в аеропорту з літерою Q на жилеті. Фотографія швидко стала популярною у спільноті QAnon.

Причетним до QAnon вважають і засновника 8chan Джима Воткінса. Саме на цю платформу торік перейшов Q, проте вона швидко закрилася, оскільки саме на ній опублікував свій маніфест підозрюваний у стрілянині в Ель-Пасо. Коли Воткінс прибув свідчити в цій справі у вересні 2019 року, на його комірці була прикріплена срібна Q. У листопаді минулого року 8chan повернувся до життя як 8kun — саме там відтоді публікує свої повідомлення Q.

Загалом теорії, ким же може бути Q, можна поділити на три групи. Перша припускає, що Q — це одна людина, яка все публікує самотужки. Друга група стверджує, що спочатку Q був однією людиною, однак згодом усе змінилося. Третя група теорій стверджує, що Q — це невеликий колектив людей, які мають доступ до одного облікового запису.

Примітно, що ФБР розцінює QAnon як внутрішню терористичну загрозу. Агентство пояснює це неодноразовими акціями насильства, пов’язаними з рухом. Так, наприклад, 2018 року в Каліфорнії заарештували американця з матеріалами для виготовлення бомб. Він планував напасти на капітолій Іллінойсу, щоб «розповісти американцям про Pizzagate». Подібний випадок стався і в Неваді — там озброєний чоловік вимагав оприлюднити звіт про електронні листи Гілларі Клінтон.

У ФБР зазначають, що теорії змови призводять до спалахів екстремізму та насильства. Особливо тоді, коли конспірологи «виділяють людей, підприємства чи групи, яких вони помилково звинувачують у причетності до уявної схеми».