Президент Володимир Зеленський понад три години відповідав на запитання журналістів. Ось десять головних тез про кадри, бідність, Авакова та інше

Автори:
Алла Кошляк, Євген Спірін
Дата:
Президент Володимир Зеленський понад три години відповідав на запитання журналістів. Ось десять головних тез про кадри, бідність, Авакова та інше

В'ячеслав Ратинський / УНІАН

У Маріїнському палаці президент Володимир Зеленський понад три години відповідав на запитання журналістів. Кореспондентам «Бабеля» в акредитації відмовили, тому ми дивилися конференцію онлайн і вибрали для вас десять основних тез президента про кадрову політику, бідність, переговори в Мінську та гучні кримінальні справи.

Про переговори в Мінську

Мінський формат залишається, переговорники мають бути громадянами України, українські військові не стрілятимуть першими. «Україна буде боротися за Мінські переговори до кінця, оскільки з Мінськом повʼязані санкції проти Росії».

За словами президента, у переговорах можуть взяти участь переселенці. «Там можуть бути присутні представники тимчасово окупованих територій, але всі вони мають бути громадянами України».

Про кадрову політику

Відповідаючи на запитання про людей у його команді, які працювали за часів президента-втікача Віктора Януковича, Зеленський поскаржився на «кадровий голод». «Нам дуже складно знайти міністра освіти, міністра енергетики. Потім після призначення пишуть, що це людина Ахметова, Коломойського чи Пінчука». Зеленський запросив журналіста «Української правди» Романа Кравця, який поставив йому запитання про призначення «своїх» людей, працювати в Офіс президента і запропонував обрати будь-яку посаду.

Про велике будівництво, іпотеку і кредити

Зеленський пообіцяв побудувати 25 спортивних об’єктів, мости, дороги. Президент хоче назвати всі нові комплекси та стадіони на честь спортивних легенд України. Також він пообіцяв 10-відсоткову іпотеку. «Уже рік я борюся, щоб у нас іпотека була по 10 відсотків. Найближчим часом в Україні вперше за багато років у нас буде іпотека для кожного громадянина України під 10 відсотків».

Фото з сайту Адміністрації президента України

Про справи Павла Шеремета та Катерини Гандзюк і про міністра Авакова

За словами Зеленського, убивць Катерини Гандзюк посадили, але замовників ще не знайшли. «За мою каденцію люди, які вбили [Катерину Гандзюк], посаджені. Є питання, хто замовив. У нас є відповіді — ми знаємо, хто замовив. Зараз цю справу повністю передали до суду. І суд, я впевнений, винесе справедливий вердикт, а замовники сядуть за ґрати».

Зеленський зазначив, що голова МВС Арсен Аваков обіймає посаду тому, що ще не завершив розслідування справи про вбивство журналіста Павла Шеремета. «Справа Шеремета складна і неоднозначна [...]. Зараз відповідальний — Арсен Аваков. Якщо суд доведе, що люди, які зараз є, убивці — вони сядуть у вʼязницю. Якщо ні, нестимуть відповідальність ті, хто довів справу до суду з цими невинними людьми».

За словами Зеленського, він не несе відповідальність за ці гучні справи. «Я готовий нести будь-яку відповідальність, але я не несу відповідальність за те, що триває слідство і люди є ймовірними вбивцями. Люди, які займаються слідством, несуть відповідальність. [...] Я готовий робити серйозні кадрові висновки, і без цього не обійдеться».

Скандал з братом Єрмака

  • 29 березня депутат від «Слуги народу» Гео Лерос оприлюднив у Facebook відео, де брат глави Офісу президента Андрія Єрмака Денис обговорює питання призначення на різні державні посади. На відео з прихованої камери Денис Єрмак говорить про те, як просуваються «потрібні» законопроєкти у Верховній Раді, посади в Київській митниці та компанії «Укрзалізниця».

  • На одному з відео брат голови ОП начебто проводить співбесіду з людиною, яка говорить, що претендує на посаду заступника міністра інфраструктури і хоче керувати компанією «Укрзалізниця».

  • На іншому відео чоловік розповідає, що у нього є «хороша дівчинка, яка хоче очолити Національний комплекс «Експоцентр України». Фігуранти справи про плівки Дениса Єрмака — Дмитро Штанько і Сергій Шумський — звинуватили Андрія Єрмака в корупції та заявили, що він отримував гроші від людей, які сподівалися посісти державні посади.

  • Обидва Єрмаки звинувачення заперечують. Розслідування щодо плівок почало НАБУ — туди звернулися Лерос, Штанько і Шумський. Також розслідування були в ДБР і СБУ. Пізніше з НАБУ матеріали передали до Нацполіції, а звідти — до СБУ.

  • 12 травня «викривачам» Дениса Єрмака спалили мотоцикл і кинули гранату в машину.

Про голову ОП Андрія Єрмака і скандал з його братом

Для Зеленського оприлюднення плівок Єрмака — це «порожня справа». «Я знаю, хто проводив ці записи, я знаю, для чого. Я знаю, хто хотів шантажувати мене особисто цими записами і Єрмака. Я знаю, хто це зробив. Не готовий зараз говорити [хто саме], оскільки триває слідство, але я знаю відповідь. Як би там слідство не закінчилося — у мене є відповідь. Повна. Частково там є відповідь, чому я звільняю деяких людей».

Про другий президентський термін

Його запитали, чи вистачить однієї каденції для змін у країні. «Щиро, одного терміну не вистачить», — відповів він спочатку, а на уточнююче запитання зазначив: «Я подумаю... Як скаже народ України». (Перед виборами президента у 2019 році він обіцяв працювати один термін.)

Про розпуск Верховної Ради

Зеленський заявив, що поки «Слуга народу» голосує за важливі для країни закони і не лобіює інтереси певних людей чи «комерційної групи впливу», він буде підтримувати партію і монобільшість. Щойно вони перестануть це робити, президент «без роздумів розпустить парламент».

Фото з сайту Адміністрації президента України

Про вибори в Києві

Зеленський буде підтримувати кандидата від партії «Слуга народу». При цьому він наголосив, що партія проведе праймеріз за участі як кандидатів від «Слуги народу», так і незалежних кандидатів. «Хто буде кращим — того я і підтримаю», — заявив Зеленський.

Про подолання бідності

За прогнозом ЮНІСЕФ, шість мільйонів українців можуть опинитися за межею бідності. За словами Зеленського, «кінець епохи бідності не настав, бо у світі — криза».

Президент також повідомив, що незабаром оприлюднять проєкт пенсійної реформи. «Це велика програма, яку веде пані Лазебна. Також пенсійну реформу вона повинна вже скоро показати, оприлюднити для суспільства».

Про справи проти колишнього президента Петра Порошенка

Зеленський прокоментував оприлюднені нардепом Андрієм Деркачем плівки розмов американських і українських політиків, які, за словами нардепа, можуть свідчити про вплив колишнього віцепрезидента США Джо Байдена на Порошенка під час його президентства. «Це не останній дзвінок, який побачать українці. Реагувати повинна прокуратура, правоохоронні органи». Він не виключив, що прокуратура може кваліфікувати цю справу як «державну зраду».