Медсестра з Тернопільщини захворіла на COVID-19 однією з перших і досі не може дихати без апарату. Щоб отримати компенсацію, вона має знайти, від кого заразилася — «Бабель» записав її історію

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
Медсестра з Тернопільщини захворіла на COVID-19 однією з перших і досі не може дихати без апарату. Щоб отримати компенсацію, вона має знайти, від кого заразилася — «Бабель» записав її історію

Аліна Сафоненко / Артем Марков / «Бабель»

Із початку епідемії коронавірусу в Україні захворіли понад 3 700 медиків — це кожен п’ятий хворий. Якщо вони отримали інвалідність або тимчасово втратили працездатність, держава обіцяє виплатити грошові компенсації. Медсестра Галина Радловська з Монастириської райлікарні в Тернопільській області була однією з перших підтверджених хворих у районі та першою серед колег. Жінка досі не може самостійно дихати, бо вірус вразив легені. Вона сподівається на виплату, в її випадку йдеться про понад 600 тисяч гривень. Але спершу медсестра повинна довести, що заразилася на роботі. Кореспондентка «Бабеля» Катерина Коваленко поговорила з Галиною і розповідає, як вона намагається це зробити.

Медсестру Галину Радловську виписали з лікарні в середині квітня, перед самим Великоднем. Понад місяць колеги з Монастириської районної лікарні, що в Тернопільській області, лікували її від коронавірусу. Галина важко перенесла хворобу — близько тижня була підключена до апарату штучної вентиляції легень, потім потроху почала вставати й ходити. Жінка досі не може дихати самостійно, тому постійно підключена до кисневого концентратора. «Без нього мене починає трусити, важко дихати — як кисневе голодування», — розповідає Галина. Коронавірус найбільше вразив її ліву легеню, також на фоні хвороби в жінки розвинувся цукровий діабет. Чоловік Галини вже відвіз до Тернополя висновки лікарів та історію її хвороби, щоб отримати довідку про інвалідність.

Усього в Монастириській лікарні на COVID-19 перехворіли 45 медиків, розповіла головна лікарка Стефанія Підгірна. Усі вони мають шанс отримати компенсацію, якщо Держслужба з питань праці визнає їхню хворобу професійним захворюванням. Документи по кожному захворілому медику Монастириської райлікарні збирає інженер з техніки безпеки Василь Вербицький. «Медичний працівник повинен детально описати, коли захворів, від кого міг заразитися, з ким контактував. Якщо працівник захворів на робочому місці, втратив працездатність, отримав інвалідність, то претендує на пільги, ― пояснив він. — На кожного медика — 36 документів». Далі їх передадуть в обласне управління Держслужби з питань праці та до Фонду соціального страхування.

З усіх колег медсестра Галина найважче перенесла хворобу та єдина отримає інвалідність. Але довести, що заразилася на роботі, їй найскладніше. «Вона у нас перший пацієнт. А лабораторно підтверджених випадків, від кого вона могла заразитися, немає», — говорить голова профспілкового комітету і лікар Монастириської лікарні Віталій Тріщук. Галина підозрює, що заразилася від однієї з пацієнток, яка приходила на прийом під час її чергування. «Вона прийшла зранку, у мене якраз була зміна. Вона перетнула кордон із Польщі в Україну, у неї була температура. Її відправили в найближчу лікарню», — розповідає медсестра. Галина вдягла маску й рукавички та зробила жінці експрес-тест на грип, щоб виключити коронавірус. Тоді так робили усім, бо тестів на коронавірус у лікарні ще не було. У пацієнтки виявили грип А та відправили її до сімейного лікаря, каже Галина. Вже наприкінці зміни температура піднялася і в неї, згодом тест теж показав грип А. Приблизно через тиждень, коли в медсестри почалася пневмонія, її аналізи відправили на тест у Тернопіль. Так виявили коронавірус.

Галині порадили знайти жінку, від якої вона могла заразитися, і попросити її зробити тест на антитіла до коронавірусу. «Ніби так я зможу довести, де заразилася. Але як мені шукати ту жінку, якщо я навіть дихати сама не можу? Чоловік теж не може залишити роботу, бо треба якусь копійку заробляти», — говорить Галина. Медсестра знає тільки ім’я пацієнтки, але адресу тоді не спитала. «Вона казала, що живе в Монастириськах, начебто тут вийшла заміж. Але хтозна, де вона зараз», — каже медсестра.

Станом на 20 травня до Державної служби з питань праці звернулися понад півтори тисячі медиків з усієї країни. Усі вони хочуть отримати компенсацію від держави, бо перехворіли на COVID-19. Найбільше звернень надійшло з Київської та Чернівецької областей — понад 200 з кожної. У Тернопільській області компенсації хочуть отримати 77 медиків. Звернутися до Держпраці можна за телефоном гарячої лінії (044) 279 03 28.

«Бабель»

На сайті установи уточнюють, що медикам можуть відшкодувати втрачений заробіток і кошти на лікування. Родичам медиків, які померли від COVID-19, передбачені одноразові виплати. Головні умови для компенсації — захворіти на роботі та втратити працездатність тимчасово або назавжди, пояснили «Бабелю» в Держслужбі з питань праці. Згідно зі змінами, схваленими Верховною Радою, медикам, які отримали інвалідність після COVID-19, виплатять понад 600 тисяч гривень. Родичам померлих медиків мають компенсувати понад 1,5 мільйона гривень. Розмір виплат для інших медиків мають визначати окремо в кожному випадку. Компенсації виплачуватиме Фонд соціального страхування, але там ще не отримали жодних розпоряджень, повідомили «Бабелю» у пресслужбі установи. «Сама процедура і механізм нарахування виплат у нас є — він такий самий, як і в інших випадках. Але ми ще не отримували актів, які є підставою для цих виплат», — пояснили у Фонді.

Відколи Галина захворіла, вона не отримувала жодних виплат чи компенсацій. «Тільки аванс у березні був, і все. Ні лікарняного, нічого», — говорить вона. Щойно Галину виписали з лікарні, родина замовила в Китаї кисневий концентратор. Із доставкою та розмитненням він обійшовся майже у 30 тисяч гривень. Поки його не привезли, апарат орендують у Києві — місяць користування коштує 3 600 гривень. Галина каже, що з часом її організм має адаптуватися і навчитися дихати самостійно. Поки що їй вдається протриматися без апарату не більш ніж пів години — щоб вийти у двір і подихати свіжим повітрям.