Вчителька математики з Шостки 50 років лякає дітей і свариться з батьками. Так, 50 років — її звільняють, а вона поновлюється через суд

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Ніна Кобизька, 70-річна вчителька математики із Шостки на Сумщині, яку звільнили зі школи за «аморальний проступок», поновилася на роботі через суд і отримає понад 135 тисяч гривень компенсації. Півтора року тому вона відмовилася пускати комісію на відкритий урок і зачинилась у класі з п’ятикласниками. Діти були налякані, приїхала поліція, згодом учительку звільнили. На її місце до школи прийшов працювати молодий учитель Ярослав Гула, але після повернення Кобизької керівництво забрало в нього уроки математики, а самого перевели на посаду соціального педагога. Тепер через повернення Кобизької учні бояться йти до школи, а батьки готуються переводити дітей до інших шкіл. Кореспондентка «Бабеля» Катерина Коваленко поспілкувалась із учителем математики, директоркою школи і батьками теперішніх та колишніх учнів Ніни Кобизької і розповідає, що відбулося у Шостці. Із самою вчителькою зв’язатися не вдалося, але ми готові опублікувати її позицію.

Ярославу Гулі 24 роки, він викладає математику у Шостці Сумської області. У вересні минулого року його запросили до школи № 6 — на місце звільненої раніше вчительки. «Діти розповідали, що вона їх постійно принижувала, била указками, транспортирами», — розповідає він. Передусім молодий учитель купив для школи новий транспортир та пояснив дітям, що тепер усе буде інакше, згадує мама шестикласника Наталія Коваленко. Але у травні Гулу попросили звільнитися, бо до школи повернулася стара вчителька Ніна Кобизька. «Усі [навчальні] години, які були в мене, — тепер її», — говорить учитель. Йдеться про п’ятий, шостий, восьмий та десятий класи.

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Ніна Кобизька працює вчителькою майже 50 років. У школі №6 вона викладає з 2012 року, розповідає виконувачка обов’язків директора Оксана Плацинда. У грудні 2018 року Кобизьку звільнили зі школи за «аморальний проступок» — вона відмовилася пускати на урок комісію з атестації та зачинилася у класі з двома десятками п’ятикласників. «Вона їх на перерві загнала в клас і зачинила двері. Багатьом діткам стало погано, піднявся тиск, у когось розболівся живіт. Одна дівчинка взагалі почала боятися замкненого простору», — розповідає Наталія Коваленко. Вчителька відчинила двері через пів години, коли до школи приїхали поліція, батьки і телебачення. Батьки стверджували, що Кобизька поводилася неадекватно й агресивно. Вона ж пояснювала, що хотіла вберегти дітей від стресу через відкритий урок.

Ніна Кобизька не погодилася зі звільненням і подала на школу до суду. За майже півтора року вона пройшла всі інстанції: міський, апеляційний та навіть Верховний Суд, після якого справу почали розглядати наново. Вона вважала, що діти злякалися не закритого класу, а прибулої поліції. Суду вона пояснювала, що просила адміністрацію школи не влаштовувати відкритих уроків, «щоб не травмувати учнів 5-го класу». Кобизька відмовлялася проходити атестацію й казала, що однаково скоро йтиме на пенсію. «Вона таке розповідала не один рік поспіль, але продовжувала працювати», — каже мама Наталія Коваленко. 4 травня цього року Кобизька нарешті добилася поновлення на посаді — Апеляційний суд Сумської області не знайшов доказів аморальної поведінки вчительки й вирішив, що її звільнили незаконно. Школа поновила Кобизьку на роботі, а управління освіти має виплатити їй 135 тисяч гривень. Це зарплата за ті місяці, коли вчителька вимушено не працювала.

Батьки дітей записали відеозвернення проти Ніни Кобизької

Це не перший скандал, пов’язаний із Ніною Кобизькою. «Вона подає в суди на всіх підряд — на сусідів, на школу, на журналістку, яка знімала сюжет», — каже Наталія. Вчителька працювала в кількох школах району, зокрема у шосткинській школі №5. Близько десяти років тому її звідти звільнили, але вона теж поновилася через суд і отримала грошову компенсацію, розповідає мама її колишнього учня Світлана Мамонтова. Вона перевела свого 15-річного сина до іншої школи саме через Кобизьку. «Вона і била дітей, і плювалася. Одного разу навіть мені плюнула в обличчя. Я взагалі не уявляю, як вона досі працює з дітьми», — згадує жінка. Крім поведінки, жінка скаржиться на непрофесійність учительки. Замість навчати математики Кобизька любила поговорити з дітьми про політику. «Вона дуже підтримувала Юлію Тимошенко й постійно розповідала дітям, яка та молодець», — говорить Світлана. Батьки неодноразово сварилися з учителькою та просили керівництво звільнити її. «Її намагалися перевести до кількох інших шкіл, але ніхто не хотів її до себе брати», — каже жінка.

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Ніна Кобизька вже повернулася до школи, розповіла «Бабелю» Оксана Плацинда. Вона викладає майже в усіх учнів — у школі є лише один основний учитель математики й один, що за сумісництвом викладає фізику. Серед учнів Кобизької — і діти, яких вона зачиняла в класі. Їхні батьки кажуть, що через вчительку ті бояться повертатися до школи після карантину. Якщо Кобизька залишиться, більшість налаштовані переводити дітей до інших шкіл, говорить Наталія Коваленко. «У школі просто нікого не лишиться. Проти неї діти, батьки, педагоги, а вона однаково тримається за місце», — каже вона. Сама ж Кобизька готується подавати новий позов проти школи. «Хто настроїв дітей? Школа, адміністрація школи? Я подаю на моральні збитки, приниження честі, гідності і ділової репутації. Ніяких більше розмов я з вами вести не збираюся», — заявила вона журналістці «ТСН».

І в школі, і в управлінні освіти заявили, що оскаржуватимуть поновлення Кобизької на роботі. «Я була змушена поновити її згідно з судовою ухвалою. Але ми готуємо касацію до Верховного Суду. Батьки пишуть на моє ім’я заяви, я їх усі приймаю і буду розглядати», — розповіла виконувачка обов’язків директора школи Оксана Плацинда. «Бабель» намагався уточнити деталі в управлінні освіти, але там відповіли, що керівниця Наталія Сергейко буде на роботі тільки наступного тижня. Її заступниця коментувати ситуацію відмовилася. Батьки побоюються, що касація школи й управління освіти буде формальністю, оскільки на попередні суди їхні представники не з’являлися. Оксана Плацинда каже, що школу на засідання не запрошували, бо вони нібито проходили в закритому режимі. При цьому, в ухвалі апеляційного суду зазначено, що засідання були відкритими, а представники школи та управління освіти попросили розглядати справу без них.

Батьки школярів просять повернути замість Кобизької вчителя Ярослава Гулу. «Діти його люблять, на уроках було цікаво, вони все розуміли. Чому в дітей не питають, якого вчителя вони хочуть?» — каже Наталія. Під час карантину Гула записував для учнів відеоуроки, а також спілкувався з ними в соцмережах і телефоном.

Учитель математики Ярослав Гула викладає уроки на YouTube

«Діти дивилися, якщо чогось не зрозуміли — я пояснював. А вона задала їм повторити параграф і зробити завдання. Ось таке дистанційне навчання з її боку», — говорить Гула. Він не захотів звільнятися зі школи й навіть просив міського голову вплинути на ситуацію. Поки що Ярослав Гула працює у школі соціальним педагогом.