SpaceX Ілона Маска першою з приватних компаній відправить астронавтів NASA на МКС. Це може покласти край монополії Росії на польоти і започаткувати еру космічного туризму

Автор:
Яна Собецька
Дата:
SpaceX Ілона Маска першою з приватних компаній відправить астронавтів NASA на МКС. Це може покласти край монополії Росії на польоти і започаткувати еру космічного туризму

Official SpaceX Photos / Flickr

Уночі 27 травня компанія SpaceX планує вперше відправити астронавтів NASA на МКС. Політ відбудеться на борту космічного корабля Crew Dragon. Якщо він буде успішним, це стане першим випадком, коли приватна космічна компанія використала власну розробку, щоб доправити людей на орбіту. А також першим за останні 9 років американським пілотованим польотом у космос. Розповідаємо, що відомо про політ, хто братиме в ньому участь і чому ця подія може назавжди змінити майбутнє космічної індустрії — як американської, так і світової.

SpaceX обігнала Boeing у космічній гонці та першою відправить людей на МКС

Компанія мільярдера Ілона Маска SpaceX уперше за 18 років свого існування планує відправити в космос астронавтів. Тестовий політ під кодовою назвою Demo-2 відбудеться за програмою Commercial Crew Program, яку фінансує американський уряд.

Космічний корабель Crew Dragon та ракета-носій  Falcon 9, яка виведе його на орбіту.

Космічний корабель Crew Dragon та ракета-носій Falcon 9, яка виведе його на орбіту.

Official SpaceX Photos / Flickr

Вона має залучити приватні компанії до транспортування астронавтів NASA на та з Міжнародної космічної станції. Наразі за цю можливість змагаються SpaceX і Boeing. Компанія Ілона Маска розробила для польотів на МКС корабель Crew Dragon — модифіковану версію вантажного судна CargoX Dragon, що здійснює польоти на МКС від 2012 року і може використовуватися багаторазово.

Boeing розробила CST-100 Starliner — він теж може використовуватися кілька разів. Обидва кораблі вже здійснили безпілотні тестові польоти: Crew Dragon у березні 2019 року, Starliner — у грудні.

Crew Dragon, призначений для транспортування людей на низьку навколоземну орбіту, у ангарі.

Official SpaceX Photos / Flickr

Однак, космічний корабель Boeing не зміг долетіти до місця призначення через збій систем і завчасно повернувся на Землю. Безпілотний політ SpaceX був успішним. На борту космічного корабля Crew Dragon манекен на ім’я Ріплі дістався МКС і повернувся додому.

Можливості Crew Dragon з екіпажем на борту компанія має протестувати 27 травня. За попереднім планом, розробка SpaceX стартує з майданчика Космічного центру Кеннеді 39A у Флориді о 23:33 за київським часом. Корабель виведе на орбіту багаторазова ракета-носій Falcon 9.

Політ можуть перенести через погані погодні умови або технічні проблеми. Якщо 27 травня його здійснити не вдасться, є ще три «запасні» дати: 30, 31 травня і 1 червня. Через пандемію коронавірусу запуск відбудеться без глядачів — NASA транслюватиме подію онлайн. Президент США Дональд Трамп, утім, приїде до Флориди, щоб спостерігати за запуском наживо.

Crew Dragon керуватимуть двоє досвідчених астронавтів NASA, вони можуть залишитись на МКС до осені

У космос на борту Crew Dragon NASA відправить одних зі своїх найдосвідченіших астронавтів — 49-річного Боба Бенкена і 53-річного Дугласа Херлі. Обидва — колишні військові пілоти-випробувачі. Херлі — у минулому морський піхотинець, Бенкен служив у Повітряних силах США. У NASA обидва від 2000 року.

Астронавти NASA Роберт Бенкен та Дуглас Херлі, які стануть першими «пасажирами» Crew Dragon.

Official SpaceX Photos / Flickr

Під час рейсу до МКС Бенкен буде командиром місії, Херлі відповідатиме за керування Crew Dragon. Обидва астронавти неодноразово були в космосі. Зокрема, за програмою Space Shuttle, що закрилася 2011 року. Вони доправляли на орбіту частини МКС, включно з модулями систем життєзабезпечення і науковими лабораторіями, а також привезли на орбіту робота-ремонтника Dextre. Місія Demo-2, однак, суттєво складніша за попередні, адже вона відбуватиметься на абсолютному новому космічному кораблі.

За планом, Crew Dragon має дістатися МКС приблизно за 19 годин. Якщо усе буде добре, корабель пристикується до космічної станції 28 травня о 18:29 за київським часом.

Поки невідомо, як довго Бенкен і Херлі перебуватимуть на орбіті. Спершу місія мала тривати від тижня до двох, адже вона є лише тестовою. Проте не виключено, що астронавтам доведеться провести на станції до чотирьох місяців.

«Бабель»

«Бабель»

Це залежатиме від кількох чинників, зокрема від продуктивності Crew Dragon з екіпажем на борту і наявності чи відсутності інженерних проблем. Значення має і дата наступної місії корабля SpaceX до МКС — Crew-1, яка вже має бути не тестовою, а повноцінною. Протягом неї на МКС планують доправити чотирьох астронавтів NASA. Наразі на станції перебуває лише один представник агентства, тож Бенкена і Херлі можуть ненадовго залишити на МКС, щоб посилити склад місії.

Однак сонячні панелі Crew Dragon не розраховані на перебування в космосі понад 119 діб, тож восени Бенкен і Херлі точно мають повернутися на Землю.

Політ допоможе покласти край космічній монополії Росії та підготуватися до місії на Марс

На успіх тестової місії Demo-2 покладають великі надії як в NASA, так й у SpaceX. Відтоді як у 2011 році NASA запустило на орбіту свій останній космічний шатл Atlantis, жодна американська ракета не доправляла астронавтів у космос.

Якщо місія SpaceX Demo-2 буде успішною, то це відновить американські космічні польоти і покладе край монополії Росії на подорожі у космос. Після того як NASA відправило «на пенсію» флот шатлів, в американців залишився лише один спосіб потрапити на орбіту — за допомогою російського космічного корабля «Союз». Із Китаєм агентство не може співпрацювати без спеціального дозволу Конгресу.

Росія скористалася цим, щоб встановити захмарні ціни на транспортування астронавтів NASA на МКС. У 2008 році, до того як програму Space Shuttle скасували, вартість «подорожі» одного астронавта туди й назад становила 21 мільйон доларів. А вже у жовтні 2020 року вона зросла до 90 мільйонів доларів. Подорож на SpaceX Crew Dragon обійдеться приблизно у 55 мільйонів доларів, що може змусити «Роскосмос» знизити ціни.

Підготовка Crew Dragon до майбутнього польоту до МКС.

Official SpaceX Photos / Flickr

Примітно також, що «Союз» може вмістити щонайбільше трьох пасажирів, лише двоє з яких можуть бути астронавтами NASA. Натомість Crew Dragon, як і кораблі програми Space Shuttle, дозволяє одночасно перевозити сім людей. Тож успіх Demo-2 дозволить NASA краще вкомплектувати станцію і більше уваги приділити лабораторним дослідженням на орбіті.

Наразі NASA працює над кількома амбітними проєктами. Зокрема, планує повернути людей на поверхню Місяця вже до 2024 року, а у 2030-х відправити людей на Марс. Щоб дістатися до Червоної планети, знадобиться близько року. Проте невідомо, як таке тривале перебування у космосі вплине на людське тіло. Дотепер жоден астронавт не провів на орбіті понад рік, рекорд — 340 діб.

Посилення присутності космонавтів на станції дозволить детально дослідити це питання і підготуватися для подальших місій — наразі Міжнародна космічна станція є єдиною платформою для подібних експериментів.

SpaceX

SpaceX планує використовувати Crew Dragon для космічного туризму і приватних комерційних рейсів на МКС

Коли у 2002 році Ілон Маск заснував компанію SpaceX, її головною метою було дослідження Марсу. Відтоді цілі компанії стали значно масштабнішими — Маск мріє про висадку на Місяць і навіть про створення марсіанських міст з мільйонним населенням.

Щоб втілити усе це у життя, компанія мільярдера має спершу довести, що може безпечно доправляти людей на низьку навколоземну орбіту. В успіху Demo-2 для SpaceX криється й ще одна можливість — налагодити космічний туризм.

NASA планує «зарезервувати» на Crew Dragon для своїх астронавтів чотири місця на кожному рейсі. Отже, решту місць компанія зможе продавати іншим кандидатам. У SpaceX вже є низка подібних домовленостей. Так, у лютому 2020 року компанія Маска продала чотири місця для космічних туристів компанії Space Adventures. Орієнтовно, політ має відбутися наприкінці 2021 року і триватиме п’ять днів.

SpaceX також погодилася доставити пасажирів на Міжнародну космічну станцію для компанії Axiom Space. Вона розробляє новий комерційний модуль для станції. Crew Dragon має забезпечити 10-денну подорож на станцію трьом приватним космонавтам. Потрапити в космос за допомогою Crew Dragon мріє і Том Круз. Актор хоче зняти новий бойовик на космічній станції. У NASA до ідеї ставляться схвально. Так, директор космічного агентства Джим Брайденстайн у Twitter написав: «NASA з ентузіазмом ставиться до можливості працювати з Томом Крузом над фільмом на борту МКС. Нам потрібні популярні засоби масової інформації, щоб надихнути нове покоління інженерів і вчених на реалізацію амбітних планів NASA».

Рендер майбутньої місії NASA Artemis, яка прагне повернути людей на Місяць.

SpaceX