Поки «Слуга народу» шукає нового кандидата на мера Києва, Кличко збирає старих соратників. Ніхто не очікував Андрія Богдана

Автор:
Марія Жартовська
Дата:
Поки «Слуга народу» шукає нового кандидата на мера Києва, Кличко збирає старих соратників. Ніхто не очікував Андрія Богдана

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Віталій Кличко готується до виборів мера Києва і депутатів Київради, які відбудуться наприкінці жовтня нинішнього року. Його основним суперником мав стати Микола Тищенко, один із заступників голови фракції «Слуга народу» і друг очільника Офісу президента Андрія Єрмака. Але 27 квітня журналісти Bihus.Іnfo випустили сюжет про те, що ресторан «Велюр», який належав Тищенку, працює під час карантину. Після цього скандалу «Слуги народу» попросили президента Володимира Зеленського провести праймеріз (внутрішньопартійні вибори). Партія розробляє для них механізм і шукає суперника для Кличка — можливо, він буде зі «Слуги народу» (СН), можливо, ні. Кореспондентка «Бабеля» Маша Жартовська поговорила з тими, хто готує до виборів Кличка і СН, і розповідає, що зараз відбувається у виборчих штабах.

Штаб Кличка

Мерський штаб Віталія Кличка готується до виборів. За словами джерела «Бабеля» в оточенні мера, штаб вже очолює Оксана Продан — багаторічна соратниця Кличка і колишня нардеп від фракції УДАР та «Блоку Петра Порошенка». Як волонтер їй допомагає давній соратник Кличка Павло Рябікін — нинішній гендиректор аеропорту «Бориспіль», який очолював штаб на виборах столичного мера 2014 року.

Один із колишніх соратників Кличка розповів «Бабелю», що з мером працюють політтехнологи з компанії K&K GROUP Ігнат Коробко і Олександр Копил — вони пишуть стратегію передвиборчої кампанії. Коробко на запитання «Бабеля» про співпрацю з мером відповів, що з їхнього боку некоректно і непрофесійно розголошувати факти і особливості взаємодії з будь-ким. Прессекретар Кличка Оксана Зіновʼєва сказала, що не знає цих людей і жодного разу їх не бачила. За креатив, підготовку до брифінгів, ролики і активність мера в соцмережах, за її словами, відповідає пресслужба. Одне з джерел у штабі мера каже, що остаточного рішення про співпрацю з будь-ким із політтехнологів поки немає.

Віталій Кличко

Віталій Кличко досі не вирішив, з якою партією піде на вибори. У березневому інтервʼю «Бабелю» він пообіцяв оновити команду і провести зʼїзд своєї партії УДАР. У травні визнав, що веде переговори з мерами інших міст про те, щоб створити так звану «партію мерів».

Рейтингова політична сила важлива для Кличка, щоб отримати більшість депутатів у Київській міській раді та пролобіювати потрібну людину на посаду секретаря цього органу. Кличко — головний претендент на посаду мера. Згідно з квітневим соцопитуванням групи «Рейтинг», він в рази випереджає найближчого конкурента Сергія Притулу у першому турі і легко обходить будь-якого конкурента у другому.

Перспективи УДАРу значно гірші. У партії лише третє місце — 13,5 відсотка від числа тих, хто визначився і піде на вибори. Для порівняння — у СН майже на 9 відсоткових пунктів більше, у «Європейської солідарності» — на 5,1. З таким рейтингом взяти більшість у Кличка не вийде і йому доведеться шукати союзників.

Петро Порошенко, розповідає джерело в його оточенні, пропонував Кличку йти на вибори одним списком. Так вже було в 2014 році, коли УДАР і «Блок Петра Порошенка» сформували загальний список до Київради і парламенту. У колишнього президента є свої козирі. Двадцять шостого травня центр Socis, засновником якого є близький соратник Порошенка Ігор Гринів, публічно презентував соцдослідження по Києву. Згідно з його результатами, «Європейська солідарність» Порошенка набирає найбільше голосів на виборах у Київраду — 20,8 відсотка. Це на 2,6 відсоткових пункта більше, ніж найближчий суперник — «Слуга народу». Під час презентації голова Комітету виборців України Олексій Кошель наголосив, що рейтинг Кличка може впасти після того, як ЄС визначиться зі своїм кандидатом. Незважаючи на таку соціологію, близьке до Порошенка джерело каже, що співпрацювати з колишнім президентом Кличко поки не готовий.

Зараз в ЄС розглядають двох потенційних конкурентів Кличка на виборах — нардепа Олексія Гончаренка та колишнього міністра інфраструктури Володимира Омеляна.

Штаб «Слуги народу»

Донедавна у ОП був свій кандидат у мери — це заступник голови фракції СН Микола Тищенко. На парламентських виборах в партію його порекомендував давній друг і кум, а тепер голова ОП Андрій Єрмак. Ідею призначити Тищенка головою київського штабу СН, за словами співрозмовника «Бабеля» в керівництві партії, підтримав помічник президента Сергій Шефір.

Неформальна виборча кампанія Тищенка, в ході якої він багато критикував Кличка, закінчилася після сюжету про те, що ресторан депутата працює під час карантину. На зустрічі з журналістами у форматі off the record заступник голови ОП Кирило Тимошенко розповів, що після сюжету у Зеленського була серйозна розмова з депутатом, і тепер його висунення в мери під питанням.

Через скандал з Тищенком, 19 травня депутати «Слуги народу» звернулися до Володимира Зеленського з проханням провести праймеріз і визначити кандидата від СН у мери Києва. Нардепи побоювалися, що без прозорого відбору партія кулуарно висуне «технічних» кандидатів, у яких не буде шансів перемогти. Наступного дня під час своєї пресконференції Зеленський відповів, що праймеріз будуть і в них візьмуть участь не тільки кандидати від СН, але й незалежні. «Хто буде кращий — того я підтримаю», — заявив президент.

Співрозмовник у фракції СН розповідає, що Тищенко спробує утриматися на посаді голови штабу. Всередині фракції йому протистоїть депутат Олександр Ткаченко, який безуспішно хотів очолити КМДА і планує брати участь у виборах мера. З парламентських виборів у Ткаченка є своя неформальна парламентська група київських мажоритарників: Богдан Яременко, Ганна Бондар, Дмитро Гурін, Олеся Забуранна і Сергій Швець.

Микола Тищенко

Ще один конкурент Тищенка всередині фракції — депутат від СН Андрій Холодов. Він, як і Ткаченко, претендував на посаду голови КМДА та координував частину київських мажоритарників. Після скандалу з рестораном Тищенка Холодов закликав депутата вибачитися та сплатити 17 тисяч гривень штрафу.

«По Києву рішення просто так не приймаються, між кандидатами вимірюється перетікання [голосів]. Скандал [довкола Тищенка] точно не в плюс, але не бачу нічого контроверсійного, щоб він координував роботу штабу. Частина депутатів виступають проти, тому що це буде ганьбою для партії, але хто б не займався Києвом — це репутаційні ризики», — говорить співрозмовник «Бабеля» в керівництві СН.

Як СН буде обирати свого кандидата, поки незрозуміло. Депутат Олександр Дубінський, який публічно заявив, що братиме участь у внутрішньопартійних виборах, у своєму Telegram-каналі написав: «Механізм праймеріз досі не розроблений і не оприлюднений».

Андрій Богдан повертається

Головним сюрпризом київських виборів може стати колишній глава ОП Андрій Богдан. Чутки про те, що він збирається балотуватися у мери, раніше обговорювали депутати від СН, а пізніше у своєму Telegram-каналі про це написав Сергій Лещенко. Сам Богдан на питання про плани брати участь у виборах мера в коментарі «НВ» відповів: «Мені ця ідея подобається».

Андрій Богдан

Співрозмовник «Бабеля», який спілкується з Богданом, розповідає, що той справді не виключає, що буде балотуватися, і думає про можливих союзників. Один з варіантів — піти на вибори у складі нової політичної сили. До її складу також можуть увійти колишній премʼєр-міністр Олексій Гончарук та колишній прокурор Руслан Рябошапка.

У штабі Кличка теж обговорюють мерські амбіції Богдана. У минулому він був одним з головних публічних ворогів мера і домагався його звільнення з посади голови КМДА. Неформально інтереси Кличка відстоював Андрій Єрмак. Його конфлікт з Богданом закінчився тим, що Зеленський звільнив давнього друга і поставив на його місце Єрмака. Ця історія і конфлікт колишнього і нинішнього голів ОП вселяє штабістам Кличка оптимізм. За словами одного з близьких соратників мера, вони розраховують, що, якщо Богдан і піде на вибори, то там гратиме проти СН, а не проти Кличка.