«Ми розслідуємо справи проти людей, яких Венедіктова не може підвести». Про що насправді сперечаються генеральний прокурор і голова САП Назар Холодницький

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:
«Ми розслідуємо справи проти людей, яких Венедіктова не може підвести». Про що насправді сперечаються генеральний прокурор і голова САП Назар Холодницький

«Бабель»

Двадцять шостого травня генпрокурор Ірина Венедіктова розкритикувала роботу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП). У відеоролику, який поширив Офіс генпрокурора (ОГП), вона заявила, що САП не може довести до кінця резонансні справи та з її вини держава зазнає багатомільйонних збитків. САП відповіла Венедіктовій ввечері того ж дня. Прокурори заявили, що їм відомо про спроби деяких «політичних еліт» перепідпорядкувати САП, закликали генпрокурора не брати участь у цих процесах і не тиснути на незалежний орган. Публічні звинувачення Венедіктової збіглися з іще однією неприємною для САП подією: 26 травня народний депутат від «Слуги народу» Олександр Качура почав збирати підписи депутатів за відставку голови САП Назара Холодницького. З цими підписами він збирається йти в Офіс генпрокурора і вимагати усунути главу САП від роботи за непрофесіоналізм. Чому Холодницького синхронно критикують генпрокурор і депутати від влади і що САП не влаштовує в роботі Венедіктової — розповідає кореспондент «Бабеля» Оксана Коваленко.

Публічна частина конфлікту САП і Офісу генпрокурора

Відеоролик пресслужби Офісу генпрокурора з критикою САП для багатьох став несподіванкою — раніше відомства публічно не конфліктували. Венедіктова звинуватила прокурорів відразу по багатьох статтях. Ключова — САП не довела до кінця резонансні справи з участю топчиновників Мінʼюсту, МОЗ, Міноборони і команди колишнього президента Віктора Януковича. Також генпрокурор заявила, що керівництво САП погано справляється зі своїми обовʼязками, а рядові прокурори працюють з порушеннями.

У САП цю заяву зустріли в багнети. Офіційну відповідь Венедіктовій підписали всі 38 прокурорів. Вони заявили, що не розуміють, як генпрокурор отримала доступ до матеріалів розслідувань САП і на яких підставах публічно їх оцінює. Прокурори Холодницького нагадали, що вони розслідують справи проти людей, яких Венедіктова «не може підвести», і попросили на них не тиснути. Прокурори також сказали про спроби політиків перепідпорядкувати САП «цілям, які не співпадають із завданнями кримінального судочинства», але про кого йшлося — не уточнили.

Публічний обмін звинуваченнями продовжився 27 травня. Венедіктова закликала прокурорів показати результати роботи. А САП попросила її не спілкуватися за допомогою відеозвернень і не ганьбити правоохоронну систему.

Про що насправді сперечаються генпрокурор і глава САП

Колишній генпрокурор Руслан Рябошапка конфлікт між Венедіктовою і САП пояснює просто. За його словами, скоро генпрокурору доведеться відзвітувати про свою роботу в парламенті, і вона заздалегідь перекладає відповідальність за невдачі на інших.

«Схожа комбінація одного разу вже була реалізована Іриною Венедіктовою на посаді в. о. директора Держбюро розслідувань — тоді показати результат заважали прокурори Офісу генерального прокурора», — нагадав Рябошапка у Facebook. На початку березня під час звіту тоді ще генпрокурора Рябошапки в Раді Венедіктова жорстко розкритикувала його роботу і звинуватила у блокуванні 1 000 кримінальних проваджень. Того ж дня Рябошапку відправили у відставку, а через 12 днів його місце посіла Венедіктова.

Джерела «Бабеля» в САП з цією версією колишнього генпрокурора згодні, але кажуть, що для конфлікту двох топпрокурорів також є інші причини. Відносини Венедіктової і Холодницького зіпсувалися на початку травня. Тоді в прокуратурі дізналися, що генпрокурор скаржилася на голову САП керівнику Офісу президента (ОП) Андрію Єрмаку. Тоді ж генпрокурор запропонувала главі САП посаду свого першого заступника, але за умови, що на час її відсутності виконувати обовʼязки генпрокурора буде інший заступник. Холодницький, розповідає джерело з його оточення, від посади відмовився. Якщо б Холодницкий погодився, до нового конкурсу, його посада була б вакантною. Юристи сперечаються про те, хто повинен заміщати главу САП в таких випадках. За однією з версій, на якій наполягав колишній глава ГПУ Юрій Луценко, повноваження повинні перейти генпрокурору. Після відмови від посади першого заступника Холодницький став рідше бувати на нарадах в Офісі генпрокурора, а з часом, розповідає джерело, голову САП перестали туди запрошувати.

Щоб не погіршувати і без того натягнуті відносини, публічно САП озвучує тільки частину претензій до Венедіктової. Наприклад, прокурори заявили, що генпрокурор три місяці не вносить до ЄРДР інформацію про тяжкий злочин народного депутата, через що держава зазнає багатомільйонних збитків. Імʼя депутата в САП приховують. Джерело «Бабеля» у відомстві уточнює, що народний обранець не входить в жодну з фракцій і часто голосує разом зі «Слугою народу».

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

У приватних розмовах працівники САП скаржаться, що в роботі з Офісом генпрокурора зʼявилися не передбачені законом посередники. Часто документи, призначені Венедіктовій, опиняються в її радників, і ті телефонують прокурорам із запитаннями про конкретні справи. Як раніше писав «Бабель», до приходу в Офіс генпрокурора Венедіктова спеціалізувалася на цивільному праві. Досвіду роботи з кримінальними справами, який потрібен у правоохоронних і антикорупційних органах, у неї не було.

Як на конфлікт топпрокурорів впливає Рада і Офіс президента

Пʼятирічний термін повноважень Холодницького на посаді спливає 30 листопада. За бажання він може піти на другий термін, але щоб повторно очолити САП, йому, як і іншим претендентам, доведеться пройти конкурс. Нового керівника САП повинна обрати незалежна комісія. Сімох її членів призначає парламент, ще чотирьох — Рада прокурорів.

Незадовго до конфлікту з прокурорами Холодницького Венедіктова офіційно попросила депутатів призначити своїх представників у комісію з відбору глави САП. Її лист міг потрапити або в антикорупційний комітет, або в комітет з правоохоронної діяльності. Голова останнього Денис Монастирський підтвердив «Бабелю», що лист потрапив до нього. Тепер комітет повинен обрати сімох членів комісії, а Рада — підтримати кандидатури. Відбір, за словами Монастирського, найімовірніше, почнуть 3 червня, триватиме він щонайменше два тижні. Кандидати в члени комісії не можуть бути депутатами, держслужбовцями і членами політичних партій. Вони повинні мати бездоганну ділову репутацію, високі професійні та моральні якості, громадський авторитет і досвід у боротьбі з корупцією.

Кримський Андрій / УНІАН

Не виключено, що роботу з відбору нового глави САП комісія почне достроково. Того дня, коли Офіс генпрокурора оприлюднив відеозвернення Венедіктової до САП, у парламенті розпочався збір підписів за відставку Холодницького. Ініціював його депутат від СН, колишній радник ексголови ОП Андрія Богдана Олександр Качура.

«Як говорив Володимир Олександрович [Зеленський], не можеш показати результат — маєш піти», — прокоментував він своє рішення у Facebook. Качура розповів «Бабелю», що збирає підписи під зверненням до Офісу генпрокурора з проханням розпочати дисциплінарне провадження щодо Холодницького через «некомпетентність» і «порушення процесуальних строків». Він вже зібрав кілька десятків підписів у фракції СН і тепер чекає на повернення депутатів інших фракцій з округів, щоб поповнити список. Із цим списком Качура піде в Офіс генпрокурора, щоб «обговорити цю ситуацію». На запитання «Бабеля» про те, чи погоджував він свою ініціативу з генпрокурором і Офісом президента, Качура відповів: «Ми одна команда — і президент, і Ірина Венедіктова, однозначно, ми будемо підтримувати одне одного».

Звільнити Холодницького непросто — закон захищає глав антикорупційних відомств. У 2018 році главу САП з посади намагалися зняти тодішній генпрокурор Юрій Луценко і голова НАБУ Артем Ситник. Але звільнити Холодницького не вдалося — кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів, яка розглядала справу, обмежилася доганою.

Після початку реформи генпрокуратури восени 2019 року процедура розгляду скарг на голову САП змінилася. Наразі цим питанням займається кадрова комісія при Офісі генпрокурора. За словами юриста Центру протидії корупції Олени Щербан, якщо в комісію надійде скарга на Холодницького, на час розслідування його можуть відсторонити від посади до кінця терміну повноважень. У такому випадку його місце тимчасово може посісти генпрокурор Венедіктова.