Винахідники безкоштовно навчають, як зробити тримач для маски, «карантинну» дверну ручку та інші гаджети для коронавірусних часів. Ділимося корисними й веселими інструкціями

Автор:
Алла Кошляк
Дата:
Винахідники безкоштовно навчають, як зробити тримач для маски, «карантинну» дверну ручку та інші гаджети для коронавірусних часів. Ділимося корисними й веселими інструкціями

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Інженери, конструктори й мейкери з різних українських міст обʼєдналися у співтовариство Yak.today і створюють гаджети, які знадобляться на карантині. Друкують на 3D-принтері тримачі для масок і захисні щитки та передають їх медикам. Розробили проєкт шоломів із фільтрацією повітря, які у виробництві виходять у 15 разів дешевшими за закордонні аналоги. Тестову партію передали в харківські лікарні. Працюють над моделлю кисневого концентратора. Спроєктували для мережі кавʼярень «карантинний відкривач дверей». А ще веселяться, створюючи пристрій для бою крашанками онлайн та інструкцію, як зробити паперових сов. «Бабель» розповідає, що можна знайти на Yak.today і як цим скористатися.

Хто пише інструкції?

Yak.today — це платформа інженерних рішень, щоб боротися з коронавірусом. Тут медики можуть повідомляти про свої потреби, а майстри та інженери публікувати покрокові інструкції, креслення, технічну документацію. На платформі є інструкції і до речей, які можна зробити в домашніх умовах, і до тих, які вимагають базового устаткування та професійних умінь. Зараз над сайтом працюють інженери «гараж хабу» з Харкова, Maker Faire і HackLab з Києва, IEB з Одеси, 3DTECH зі Львова, Metalab з Івано-Франківська та інші. Проєкт підтримує USAID.

Як самому зробити тримач для маски?

Тим, хто постійно ходить у масці, вона може спричиняти біль за вухами й навіть натирати. Щоб уникнути цього, існує дешеве рішення з підручних матеріалів. Знадобляться:

  • ПЕТ-плівка товщиною 0,3—3 міліметри (як альтернативу можна використовувати ПЕТ-пляшку або канцелярські папки — будь-який тонкий листовий пластик, який можна знайти вдома);
  • перманентний маркер (такий, щоб не стирався з плівки);
  • канцелярський ніж або ножиці (найкраще підійдуть манікюрні, ними зручніше вирізати дрібні елементи);
  • роздруківка заготовки застібки (один аркуш А4);
  • скотч (знадобиться, якщо ви будете робити застібку з непрозорого пластику).

А що за шолом із фільтрацією повітря?

В Україні повнолицьові маски з примусовою фільтрацією повітря PAPR, необхідні для роботи в інфекційних відділеннях, не виготовляють. Іноземні розробки коштують від тисячі доларів, тоді як собівартість розробки харківських інженерів — близько двох тисяч гривень. Фільтр, яким оснащені шоломи, зупиняє не менше ніж 99 відсотків часток розміром до 0,3 мікрона. Техдокументацію до PAPR передають безкоштовно, але за запитом — щоб перевірити виробників і захистити лікарів.

Першу партію масок безкоштовно передали Харківському регіональному перинатальному центру, Восьмій дитячій та Двадцять другій дорослій інфекційним лікарням.

Маски PAPR працюють на автономному живленні й забезпечені датчиками стану фільтра та заряду батареї. Потужності маски вистачає на 8—12 годин безперервної роботи. Батарея заряджається від звичайної розетки. Головлікар Харківського перинатального центру Ірина Кондратова каже, що за ефективністю PAPR перевершує респіратори. А ще в цих шоломах можна бачити обличчя лікаря.

Хто перевіряє інструкції?

Кожну інструкцію перевіряє команда фахівців хабу, її доопрацюють і додадуть відсутні дані, якщо потрібно. Команда проєкту закликає ділитися інструкціями всіх, у кого є свої напрацювання або переклади з іноземних джерел. Лікарі перевіряють проєкти на придатність. Деякі рішення вже протестували в лікарнях. Медики або волонтери також можуть подати на сайті запит на те, що їм потрібно. Найчастіше лікарі звертаються по засоби індивідуального захисту. Волонтери вже не тільки виклали на сайті інструкцію, а й виготовили та розвезли в лікарні Харкова понад 450 захисних щитків — і планують зробити ще не менше ніж півтори тисячі.

Хто може ними скористатися?

Інструкції на сайті діляться на три типи. Перший — для людей, які вміють робити щось руками (наприклад, захисний щиток або паперові іграшки-сови).

Другий — для тих, у кого є ЧПУ-система, 3D-принтер, швейна машинка чи інше нескладне обладнання. Третій — для власників підприємств, які, наприклад, можуть виготовляти щитки або захисні костюми.

Мейкери розробили безконтактні санітайзери та пристрої, які відчиняють двері ногами, а не руками, за запитом мережі кавʼярень Sweeter. Планують збирати такі запити далі. Медикам готові розробки віддають безкоштовно, інші інструкції можна використовувати майстерням для заробітку.