«Маша їсть і пʼє». Три літні коктейлі з ігристим вином, які легко приготувати вдома — і ніякого Aperol Spritz. Пропонує бар-менеджер Parovoz Speak Easy

Автор:
Марія Жартовська
Редактор:
Гліб Гусєв
Дата:

Сніжана Хромець / «Бабель»

«Машо, скільки можна їсти? Коли ти вже питимеш?» — запитували колеги в редакції «Бабеля», коли ми випускали текст про ріжки зі слабосоленою фореллю або курячі шашлички із гострим перцем чилі. Цей день настав. У нестерпну спеку — поки відчинені тераси й зачинені бари — ми попросили менеджера і співвласника київського бару Parovoz Speak Easy Діму Шовкопляса приготувати три коктейлі на ігристому вині. Ось що можна придумати, якщо маєте пляшку Prosecco, пару вермутів, трохи полуниці й лимон.

Parovoz Speak Easy можна назвати культовим баром Києва. Заснований у нульових, у 2013 році Parovoz закрився на реконструкцію і відкрився знову — з новим інтерʼєром, у дусі підпільного бару часів «сухого закону» в Нью-Йорку. З «Паровоза» почалася нова хвиля розвитку коктейльної культури в Києві.

Важко знайти людину, яка б не побувала в барі бодай раз — сюди водили туристів, половина міста випивала тут в очікуванні сеансу в кінотеатрі «Київ», тут освідчувалися в коханні і святкували весілля. Політичний оглядач «Бабеля» Маша Жартовська двічі стояла тут за барною стійкою і затягла в Parovoz кілька відомих політиків (кого саме — не скажемо). У Parovoz можна було зустріти Джамалу та Івана Дорна, Михеїла Саакашвілі, шоумена Олександра Гудкова з Comedy Woman. Сюди приходять на «Криваву Мері» — це візитівка бару, за вечір її могли готувати десятки, якщо не сотні разів — і на фірмові оливки.

Тому коктейлі на ігристому вині ми попросили приготувати Діму Шовкопляса — співвласника та бар-менеджера Parovoz Speak Easy. Ось вони:

  • Коктейль Amaretto Sbagliato (тобто «Неправильний Амаретто»). Для тих, хто любить лікер Amaretto (з присмаком кісточки мигдалю).
  • Класичний коктейль French 75 — із джином, цукровим сиропом і лимонним соком.
  • Коктейль «Полуничний шпритцер» на основі французького аперитиву Lillet, з полуницею та чебрецем.

Коктейль Amaretto Sbagliato

Засипати в келих лід, охолодити келих, лід висипати. Засипати лід у змішувальну склянку, трохи перемішати, щоб склянка остудилася, злити зайву воду, щоб її не було в коктейлі.

Сніжана Хромець / «Бабель»

Додати один деш (велику краплю) ревеневого біттера (можна замінити апельсиновим біттером).

Сніжана Хромець / «Бабель»

Додати 25 мл аперитиву Campari.

Сніжана Хромець / «Бабель»

Додати 25 мл лікеру Amaretto.

Сніжана Хромець / «Бабель»

Розмішати у склянці, вилити в келих через стрейнер (ситечко).

Сніжана Хромець / «Бабель»

Долити близько 100 мл ігристого вина. Трохи перемішати, щоб бульбашки збереглися, збризнути соком цедри апельсина.

Сніжана Хромець / «Бабель»

Прикрасити коктейль цедрою апельсина.

Сніжана Хромець / «Бабель»

Пригостити Машу.

Сніжана Хромець / «Бабель»

French 75


Коктейль «Полуничний шпритцер»

У келих додати лід, покласти чебрець. По чебрецю можна злегка ляснути, щоб його «розбудити» — так смак і запах буде інтенсивнішим.

Сніжана Хромець / «Бабель»

Додати полуницю, нарізану шматочками.

Сніжана Хромець / «Бабель»

Налити в келих 40 мл французького аперитиву Lillet.

Сніжана Хромець / «Бабель»

Додати трохи лимонного соку.

Сніжана Хромець / «Бабель»

Налити близько 100 мл ігристого вина.

Сніжана Хромець / «Бабель»

Акуратно розмішати коктейль у келиху (пам'ятаймо про бульбашки).

Сніжана Хромець / «Бабель»

Додати ще полуниці та ігристого вина — і можна пити.

Сніжана Хромець / «Бабель»

Parovoz Speak Easy під час карантину працює take away.

Сніжана Хромець / «Бабель»