Учені борються з комарами-переносниками вірусів. Для цього створюють генетично модифікованих комах або стерилізують їх за допомогою радіації і «розпорошують» дронами

Автор:
Сергій Пивоваров
Редактор:
Євген Спірін
Дата:

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Комарі переносять небезпечні інфекції, такі як малярія, гарячка денге, вірус Зіка. Щорічно від цих хвороб у світі гине понад 700 тисяч людей. Учені давно шукали спосіб скоротити чисельність цих комах. Людей кусають тільки самки, яким потрібна кров для дозрівання яєць. Одна група вчених пропонує стерилізувати самців, опромінюючи їх радіацією, і випускати на волю в потрібних районах за допомогою безпілотника. Інші дослідники створили генетично модифікованого самця комара, жіноче потомство якого помирає на стадії личинки. В якості експерименту таких комарів планують випустити в американському штаті Флорида вже цього літа. «Бабель» розповідає про нові проєкти з боротьби із комарами-переносниками вірусів і про противників цих методів.

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоровʼя, на трансмісивні хвороби, які передаються комахами, припадає 17 відсотків інфекційних захворювань у світі. Від них щорічно гине понад 700 тисяч людей.

Комарі розповсюджують такі інфекції, як малярія, гарячка денге, вірус Зіка і гарячка Західного Нілу. Йдеться про комарів роду Aedes. Спочатку вони жили у Африці, сьогодні зустрічаються в усіх тропічних і субтропічних місцевостях.

Одним зі способів, за допомогою яких учені контролюють чисельність небезпечних комах, є стерилізація. Так вже протягом десятиліть борються з сільськогосподарськими шкідниками, такими як середземноморська плодова муха.

В останні роки цей метод застосовують і для комарів. Причому всі експерименти проводять із самцями, щоб уникнути можливих побічних загроз для людей. Усе тому, що людей кусають тільки самки комарів, яким потрібна кров для дозрівання яєць. Самці ж харчуються водою та нектаром і з людьми не контактують.

Один з інноваційних підходів описала у недавній публікації група дослідників з Франції, Швейцарії, Великої Британії, Бразилії, Сенегалу та інших країн. Для стерилізації самців комарів піддали впливу радіації. Після цього їх помістили в охолоджені контейнери, оскільки за низьких температур комарі припиняють рухатися. Потім такі контейнери прикріплювали до безпілотника, який випускав комах у потрібному районі.

Головна суть методу була саме у використанні безпілотників. Адже тіло комарів досить крихке, і якщо випускати їх, наприклад, з літака, то більшість комах отримують ушкодження і не виживають. А на те, щоб випускати їх з землі вручну, потрібно багато часу і зусиль.

Уперше цю технологію випробували в Бразилії в квітні 2018 року. Безпілотник з контейнером, в якому було 50 тисяч стерильних самців комарів, «розпорошив» їх на понад 20 гектарах лише за 10 хвилин. За словами провідного автора дослідження, медичного ентомолога Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН Джеремі Боєра, на те, щоб покрити таку територію за допомогою наземного транспорту, потрібно близько двох годин. Дослідники розробляють зменшену версію безпілотника, який зможе перевозити контейнер на 30 тисяч комарів. Його пропонують використовувати в міських умовах.

Цих комарів спеціально позначали флуоресцентними фарбами, що дозволяло їх відстежувати. Зʼясувалося, що більшість з них не тільки вижили, але й успішно конкурували зі звичайними самцями за самок, не даючи при цьому потомства.

Інший спосіб запропонувала британська компанія Oxitec. Проєкт OX5034 — це генетично модифікований самець комара. Суть модифікації в тому, що він дає потомство жіночої статі, яке вмирає на стадії личинки. При цьому самці виживають протягом кількох поколінь і передають змінені гени наступним нащадкам чоловічої статі.

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Комарі OX5034 пройшли успішні польові випробування на Кайманових островах та в Панамі. А в ході випробування в міському районі Бразилії чисельність комах-переносників вірусів скоротилася на 95 відсотків.

Американське Агентство з охорони навколишнього середовища схвалило проєкт Oxitec після кількох років вивчення впливу генетично зміненого комара на людину і природу. Цього літа мільйони таких комарів випустять у південних районах штату Флорида, а в наступному році — в Техасі. Місцева влада зважилися на це після того, як через обприскування інсектицидами загинули не тільки комахи-шкідники, а й велика кількість бджіл. А з бюджету на це витрачали щорічно близько мільйона доларів.

Проти цього експерименту виступили екоактивісти. Вони вважають, що чиновники недооцінюють ризики для навколишнього середовища. Адже скорочення кількості комарів може загрожувати птахам та іншим тваринам, які ними живляться. Кілька груп готують спільний позов проти Агентства з охорони навколишнього середовища, з вимогою припинити експеримент. «Адміністрація використовувала гроші платників податків і урядові ресурси для експерименту в дусі «Парку юрського періоду», — говорить Джейді Хенсон з Міжнародного центру оцінки технологій та Центру безпеки харчових продуктів.

Серед незадоволених і жителі Флориди. Вони вважають, що «генетично модифікованих робо-франкенштейнів випускають для експериментів над людьми», і не хочуть бути «морськими свинками». Пояснення, що самець комара, навіть генетично модифікований, не кусає людей, не допомагають. На сайті Change.org зареєстрована петиція проти цього експерименту, на сьогодні її підписали понад 230 тисяч людей.

Артем Марков / Кароліна Ускакович / «Бабель»