Як намальовані олівцем у скетчбуку ранкова яєчня і тост допомагають розвивати креативність і знімати стрес — уривок із книги «Малювання на сніданок»

Автор:
Алла Кошляк
Редактор:
Євген Спірін
Дата:
Як намальовані олівцем у скетчбуку ранкова яєчня і тост допомагають розвивати креативність і знімати стрес — уривок із книги «Малювання на сніданок»

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Незабаром виходить друком український переклад міжнародного бестселера Денні Грегорі «Малювання на сніданок. Тисяча способів насолодитися життям, навіть якщо часу немає ні на що». Денні Грегорі — креативний директор та автор популярного блогу. Він почав займатися художньою творчістю після нещасного випадку, що стався з його дружиною. Денні переконався, що кожна людина не просто може відкрити в собі митця, а неодмінно має це зробити. У книзі, уривок з якої ми друкуємо з дозволу видавництва ARTHUSS, автор ділиться із читачами, як мистецтво може увірватися у ваше життя.

Мистецтво зробить ваше життя багатшим. І веселішим. І кращим. І крутішим. І спокійнішим. І...

Живіть тут. І зараз. Мистецтво зупиняє час. Коли ви малюєте те, що довкола вас, ви бачите його справжнім. Замість віртуального світу, як це тепер часто буває, ви житимете в реальному. Замість перейматися речами, які вас гризуть, ви зможете зупинитися, очистити розум, глибоко вдихнути і просто бути. Вам не потрібні мантри чи гуру. Навіть гаджети. Вистачить олівця.

Розкажіть свою історію. Життя — низка маленьких прозрінь. Треба вміти зупинятися і ловити їх. Малюючи, ви фіксуватимете, що ви в цей час переживаєте і яка вам із того наука. Малюнок, пара речень у скетчбуку надають цим повсякденним моментам особливого сенсу. Ваш малюнок стане для них рамкою і виділить, щó в житті вам насправді важливо. З часом у вас назбирається ціла мемуарна книжка — правдивий відбиток того, що для вас суттєво.

Ласкаво просимо в цей світ. Він недосконалий, але прекрасний. А в найпрекрасніших речей є характер і життєвий досвід. Можна багато дізнатися і зрозуміти, роздивляючись надщерблений кухоль, недогризене яблуко, крихітні подряпини на панелі автівки. Малювання покаже вам, як багато у вас уже є. Ваші справжні скарби. Малювати старий іржавий пікап набагато цікавіше, ніж новеньку «мазераті».

Більше жодних судоку! Відтепер вам не доведеться нудьгувати й марнувати час. Щодня є безліч перерв між справами. Чекання в приймальні лікаря, тупе зависання перед телеком. Замість читати твіти в телефоні беріться створювати мистецтво. Кожну хвилину вашого дня пораховано. Проживіть її з користю.

Видавництво ArtHuss

Кілька слів про мене

«Малювання на сніданок» — це мій потом і кров’ю здобутий досвід.

Щодня в дорослому житті переді мною поставала ця творча дилема. Немає часу прибрати постіль, не кажучи вже про малювання, — і водночас пекуче бажання виразити себе.

А потім я відкрив для себе мистецтво — з малої «м» — і визволився. Це дало мені перспективу й мету.

І навіть у ролі заклопотаного татка й керівника на повний робочий день у найдіяльнішому місті світу я знайшов час заповнити малюнками й акварелями п’ятдесят скетчбуків, стати автором і співавтором більше як двадцяти книжок. І все це похапцем, по малесенькому шматочку за один раз, писав і малював у вільний час, який примудрявся викроїти між домашніми справами й ситкомами. Ненавиджу так казати, але якщо зміг я, зможете й ви.

Та годі про мене… Краще поговоримо, з чого почати вам.

Для малювання не треба багато інструментів, вільного часу і грошей. Воно може вписатися у ваше сьогоденне життя. Стати звичкою. Вам треба тільки укласти невелику угоду із самими собою.

  • Щодня робити щось творче. Малювати що завгодно. 15 хвилин або й менше. І не обов’язково 15 хвилин без перерви. Кілька швидких ескізів, поки закипає чайник, і справу зроблено.
  • Робити це щодня, скажімо, протягом місяця. Це найважча частина — початковий етап, коли ваш мозок налаштовується й адаптується до нової звички.
  • Не дуріти в художній крамниці. Попервах вистачить скетчбука й олівця. Носіть їх із собою і в слушний момент діставайте із сумки чи з кишені. Згодом ми замахнемося на більше і тоді спробуємо інші матеріали й техніки.
  • Бути послідовними. Шукайте можливості, вікна у своєму графіку. Не лягайте спати, не виконавши свій творчий урок за день. Намалюйте хоча би будильник або кінозірку.
  • Забути про досконалість. Поганенький малюнок краще, ніж його відсутність узагалі.
  • Просто спробувати. Протримайтеся 30 днів, а тоді вирішуйте, чи воно того варте (хоча я певен — варте).
  • Знайти однодумця. Або приєднуйтеся до онлайн-спільноти на Фейсбуку або в інших соціальних мережах. Підтримуйте й заохочуйте одне одного.
  • Читати «Малювання на сніданок», коли щось не клеїться. Але не замість малювання. Моє самолюбство через це не постраждає.
  • Звикнути до холодних тостів. Щодня малюйте свій сніданок. А потім уже їжте.

Видавництво ArtHuss