Джон Болтон присвятив Україні цілий розділ у своїй книзі. Він розповідає про своє посередництво в конфліктах між президентами, дипломатами та олігархами — переказуємо коротко (майже)

Автор:
Олексій Ярмоленко
Редактори:
Євген Спірін, Гліб Гусєв
Дата:
Джон Болтон присвятив Україні цілий розділ у своїй книзі. Він розповідає про своє посередництво в конфліктах між президентами, дипломатами та олігархами — переказуємо коротко (майже)

The Washington Post / Contributor

Двадцять третього червня вийшла книга колишнього радника із нацбезпеки США Джона Болтона про його роботу у Білому домі. Вона називається «Кімната, де це сталося». Президент США Дональд Трамп намагався перешкодити виходу книги через те, що в ній є таємна інформація, але не зміг цього зробити. Болтон розповідає про весь свій період роботи у Білому домі та про те, як ухвалювала зовнішньополітичні рішення команда Трампа. Останній розділ цієї книги із назвою «Кінець ідилії» повністю присвячений Україні і, зокрема, скандалу, через який Трампу хотіли оголосити імпічмент. «Бабель» прочитав розділ і коротко переказує, що Трамп казав про Україну, як спілкувався з президентом Володимиром Зеленським, та які були враження самого Болтона від зустрічі з командою нового українського президента.

Про зустріч із Путіним та обіцянку Обами

Болтон готував зустріч президентів США та Росії у Гельсінкі 16 липня 2018 року. За місяць до того він прилетів до Москви, аби обговорити теми розмови між Путіним та Трампом.

У російській столиці Болтон зустрівся з представниками ФСБ, міністром закордонних справ Сергієм Лавровим та міністром оборони Сергієм Шойгу. Сам російський президент на зустріч традиційно запізнився.

На зустрічі Путін зачепив і тему України. За словами Болтона, президент РФ одразу зайняв «жорстку позицію». Він сказав, що військова допомога Україні від США є «незаконною» і взагалі — ситуацію не вирішить. Обговорювати Крим Путін відмовився взагалі, лише зазначивши, що тепер це «просто частина історичних записів».

Ще одним цікавим моментом, на думку Болтона, було те, що Путін розповів про обіцянку Барака Обами. За словами президента РФ, у 2014 році тодішній американський лідер обіцяв «вирішити питання України», якщо Путін зупиниться у Криму і не піде далі. Але з якоїсь причини Обама змінив свою позицію і тому відбулося те, що триває й досі.

Про перший візит до України та розмову з президентом Петром Порошенком

Болтон приїхав до України гостем на парад до Дня Незалежності у 2018 році. Він снідав із прем’єром Володимиром Гройсманом, прогулявся місцями головних подій Революції гідності 2013—2014 років та стояв на платформі разом із президентом Петром Порошенком під час параду. «Промова Порошенка була повністю антиросійською, а найгучніші оплески прозвучали на його адресу тоді, коли він пообіцяв створити в Україні незалежну православну церкву», — пише Болтон.

Після параду Болтон зустрівся з Петром Порошенком у Маріїнському палаці. П’ятий президент сказав, що не відмовився би купувати більше американської зброї, щоб захиститися від ворога. Болтон нагадав Порошенку, що Україна продає авіаційні двигуни Китаю. В розмові тет-а-тет тодішній президент попросив США підтримати його на виборах, та про ще кілька таких речей, що дозволило Болтону «не бути занадто грубим», коли він відмовив.

«Чого насправді хотів Порошенко — то це американських санкцій проти Ігоря Коломойського, українського олігарха, який підтримує Юлію Тимошенко, яка на той момент була головним опонентом Порошенка на майбутніх виборах», — пише Болтон.

Він відповів Порошенку, що якщо той має відповідні докази — нехай надсилає їх до Міністерства юстиції США. Після цього Болтон зустрівся з депутатами, зокрема і з самою Тимошенко. Він розповідає, що під час розмови Тимошенко «домінувала», а Держдеп рекомендував йому утриматися від перемовин із нею через її «близькі зв’язки з Росією».

Джон Болтон покладає квіти до Стіни памʼяті загиблих за Україну біля Михайлівського монастиря у Києві.

NurPhoto / Contributor

Про напад на українські кораблі у Керченській протоці

Після нападу Росії на українські кораблі в Керченській протоці Болтон зателефонував Трампу і запитав, чи знає він про цей інцидент. Тоді американський президент запитав: «Що роблять європейці?», на що отримав відповідь: «Нічого».

«Першою думкою Трампа було те, що Україна вчинила провокацію, що, принаймні, було можливо, зважаючи на майбутні президентські вибори. Але було також можливо, що росіяни шукали конфлікту, намагаючись якимось чином узаконити свою «анексію» Криму, яку визнали лише декілька країн», — пише Болтон.

Він поговорив з радником із нацбезпеки канцлера Німеччини Яном Хекером. Той вважав, що Порошенко може отримати політичні преференції від цього, а його плани ввести військовий стан могли відтермінувати вибори — німці були проти. Від держсекретаря Майка Помпео Болтон дізнався, що, на думку Трампа, Порошенко міг щось спровокувати з політичною метою. «Нехай європейці розбираються із цим. Я не хочу із цим розбиратися», — сказав Трамп.

Напад стався за кілька днів до саміту G20, де мали зустрітися Трамп і Путін. Болтон спитав Трампа, чи той справді хоче зустрічатися після інциденту біля Керчі. Американський президент запропонував передати Путіну, що він готовий зустрітися, якщо Росія відпустить українських моряків та кораблі. Цю інформацію Болтон передав Патрушеву, який вже доніс її до Путіна.

Патрушев перетелефонував Болтону і повідомив, що проти моряків порушили кримінальну справу за «незаконний перетин кордону» і що, за їхньою інформацією, це була провокація під керівництвом українських спецслужб — тому вони не можуть їх відпустити. Після того Трамп написав твіт про те, що скасував зустріч із Путіним. На саміті G20 вони лише мали коротку розмову.

«Під час більш пізньої двосторонньої зустрічі між Трампом і Меркель, Трамп сказав, що президент України, який симпатизує Росії, міг би допомогти уникнути третьої світової війни», — пише Болтон.

David Howells / Contributor

Про звільнення посла США в Україні Йованович

Двадцять першого березня Болтон говорив із Трампом, той скаржився на Марі Йованович. Він казав, що Йованович непокоїться лише проблемами ЛГБТ і її потрібно звільнити «сьогодні».

Згодом Болтон дізнався: чутки про Йованович пускав особистий адвокат Трампа Руді Джуліані. За словами держсекретаря Помпео, більшість заяв Джуліані щодо Йованович є неправдою і вона дійсно намагалася побороти корупцію в Україні.

Через кілька днів Джуліані сказав, що Йованович начебто вже зустрічалася з Зеленським і попросила його закрити деякі кримінальні справи. На думку Джуліані, посол захищала Клінтон. Трамп не міг повірити, що Йованович досі не звільнили, він попросив Болтона зателефонувати Зеленському і сказати, що пані посол говорить не від імені адміністрації США.

Про інавгурацію Зеленського

Перед першою розмовою Трампа і Зеленського Болтон попередив президента США, що його можуть запросити на інавгурацію. Той одразу ж зазначив, що на інавгурацію поїде віцепрезидент Майк Пенс. Але делегацію сформувати не встигли. Тому Пенс і Помпео не поїхали, а очолив делегацію міністр енергетики Рік Перрі. Також у делегації чомусь опинився посол США в ЄС Гордон Сондленд, якого Болтон особисто викреслював зі списку.

David Howells / Contributor

Про справу Байдена, тиск на Україну та ставлення Трампа

Джуліані нав’язував Трампу думку, що вся справа про можливе втручання РФ у президентські вибори в США походить саме з України.

Коли делегація повернулася з України, Трамп сказав: «Я не хочу мати жодних й*баних справ із Україною. Вони атакують мене. Я не можу зрозуміти, чому. Запитайте Джо ді Дженова, він знає про це все. Вони щось хочуть від мене. Але вони корумповані. Я не хочу мати з ними справу». Волкер намагався пояснити Трампу протилежне, але той сказав: «Мені начхати».

Міністр енергетики Рік Перрі попросив у Трампа 90 днів на те, аби виправити ситуацію, але той перебив: «Україна намагається збити мене. Я не зацікавлений у допомозі їм». Трамп зазначив, що хоче отримати «й*баний сервер нацкомітету демократів», а також, що він не хоче зустрічатися із Зеленським.

Болтон розповідає, що запис розмови між Трампом та Зеленським 25 липня, через який президента США намагались усунути з посади за допомогою імпічменту — не «стенограма» і з нього видалені певні фрази. Він наводить власні ключові цитати:

Дональд Трамп: Я хотів би, щоб ви надали нам послугу, тому що наша країна багато пережила, і Україна багато знає про це. Дізнайтеся про CrowdStrike, про сервери, кажуть, що в Україні він є. Я б хотів, щоб наш генеральний прокурор подзвонив вам і зʼясував все. Усе закінчилося вчора Мюллером: безсилим, некомпетентним. Я сподіваюся, що ви зможете докопатися до суті.

Зеленський: Це дуже важливо для мене як президента, і ми готові до майбутньої співпраці і відкриття нової сторінки в наших відносинах. Я щойно відкликав українського посла в Сполучених Штатах, і він буде замінений, щоб переконатися, що наші дві країни зближуються. Я хочу особистих відносин з вами. Я скажу вам особисто: один з моїх помічників щойно говорив з Джуліані. Він приїде до України, і ми зустрінемося. Я буду оточувати себе найкращими людьми. Ми продовжимо наше стратегічне партнерство. Розслідування буде проведено відкрито і відверто. Обіцяю як президент України.

Трамп: У тебе був хороший прокурор. Містер Джуліані — дуже шанована людина. Якби він міг подзвонити вам разом з генеральним прокурором, і якби ви могли поговорити з ним, було б чудово. Колишня посол США була поганою. Люди, з якими вона мала справу, були поганими. Багато говорять про те, що син Байдена припинив переслідування [проти тих, хто створив і проводив операцію «щодо змови Трампа з Росією»]. Він ходив, вихваляючись, що припинив переслідування. Звучить жахливо.

Зеленський: Оскільки у нас абсолютна більшість в парламенті, наступний генеральний прокурор буде на сто відсотків моїм кандидатом. Він почне працювати у вересні. Він зверне увагу на компанію. Розслідування буде відновлено і слідство буде чесне. Якщо у вас є додаткова інформація, щоб надати нам, будь ласка, зробіть це. Що стосується посла США в Україні Йованович, то я радий, що ви сказали, що вона погана. Я згоден на всі сто. Її ставлення до мене було далеко не найкращим. Вона б не сприйняла мене як президента.

Про зустріч із Зеленським

Наприкінці серпня Болтон в Україні зустрівся з командою Зеленського і самим президентом. Він поговорив з тодішнім секретарем РНБО Олександром Данилюком про співпрацю «Антонова» та «Мотор-Січі» з китайцями — це «унеможливлювало» кооперацію з підприємствами у США.

Болтон говорив з Вадимом Пристайком, Андрієм Загороднюком, Русланом Хомчаком та багатьма іншими. Зустрічався у складі делегації з Андрієм Богданом та Русланом Рябошапкою. З останнім провів невелику зустріч тет-а-тет і поговорив про Джуліані, не згадуючи прізвища Джуліані.

З Зеленським Болтон говорив про Крим, Донбас, перемовини у «нормандському форматі», а також про його бажання залучити США та Британію до цих перемовин. Зеленський подякував Болтону за допомогу з боку США і політику невизнання анексії Криму. «Якби тільки він знав, наскільки ми були близькі, щоб відмовитися від усього цього», — зазначає Болтон.

Також Зеленський розповідав про свою партію і озвучив свою ідею щодо перемир’я на Донбасі.

«Я їхав із Києва, впевнений в тому, що Зеленський розуміє масштаби завдань, які стоять перед ним як удома, так і за кордоном, як розуміє і його нова команда. Це були люди, з якими ми могли працювати, поки ми не застрягли в болотах, які ще нам належало побачити».