Глава Нацбанку Яків Смолій пішов у відставку, долар росте, грошей не буде, усе дуже-дуже погано? Ще ні! Відповідаємо на поширені запитання

Автори:
Алла Кошляк, Євген Спірін
Редактори:
Катерина Коберник, Гліб Гусєв
Дата:
Глава Нацбанку Яків Смолій пішов у відставку, долар росте, грошей не буде, усе дуже-дуже погано? Ще ні!  Відповідаємо на поширені запитання

Артем Марков / Кароліна Ускакович / «Бабель»

Увечері 1 липня голова Нацбанку Яків Смолій подав у відставку «через політичний тиск». Заяву прийняв президент, а у Верховній Раді зареєстрували необхідний проєкт постанови, профільний комітет його підтримав. У пʼятницю Смолій має виступити перед депутатами. На тлі заяв про відставку виріс курс долара, Україна відмовилася розміщувати євробонди, а найбільша інвесткомпанія у країні — Dragon Capital — заявила, що припиняє нові інвестиції. Критики НБУ радіють, а прихильники називають цю відставку катастрофою. «Бабель» відповідає на запитання про долю НБУ, кредити від МВФ і курс долара, які сьогодні всі ставлять.

Главу НБУ вже звільнили, це точно?

Ні, його не можна звільнити просто так. Яків Смолій написав заяву, її має прийняти президент Володимир Зеленський. Потім заяву розглядає профільний комітет з фінансів. Якщо він погоджується з аргументами, Верховна Рада повинна проголосувати за звільнення, для цього потрібно 226 голосів за. Зараз є заява голови НБУ, проєкт постанови про відставку, яку вніс у Раду Зеленський, і рішення комітету.

Якщо главу НБУ звільнять, долар буде по 40?

Ні, не буде, принаймні поки.

Щоб курс валюти у країні виріс у кілька разів — НБУ спочатку повинен «надрукувати» (емітувати) гроші. Наприклад, Міністерство фінансів може випустити облігації внутрішньої позики, а НБУ — їх викупити (ця «купівля» створює нові гроші). Саме такого (або подібного) сценарію зараз і побоюються.

Щоб зрозуміти, чи буде НБУ емітувати гривню, варто дочекатися, поки у НБУ зʼявиться новий голова, і дізнатися, яку політику він буде проводити. Варто врахувати, що голова НБУ не управляє банком одноосібно — ключові рішення ухвалює Правління НБУ. Зараз воно складається з людей, які не є прихильниками безконтрольної емісії.

В Україні зараз діє плаваючий валютний курс. Це означає, що ціну валюти формує ринок, який реагує на різні події. Сьогодні інвестори і клієнти занервували, тому виріс попит на валюту — як на міжбанківському валютному ринку, так і на готівковому (в обмінниках). За день долар подорожчав на 30 копійок, тобто менше ніж на один відсоток. Щоб коливання не були надто різкими, Нацбанк виходить на міжбанківський ринок і продає валюту з резервів. Зараз у резерві понад 25 мільярдів доларів. На курс впливає багато чинників, не тільки відставка Смолія. Наприклад, державна компанія «Нафтогаз» повинна була заплатити гроші в бюджет і для цього купувала гривню та, відповідно, продавала зароблену валюту. Борг перед державою вона погасила, отже, цієї валюти на ринку більше не буде. Не виключено, що частина інших великих продавців (наприклад, українські експортери) вирішать притримати валюту, поки ситуація з НБУ не проясниться. Паніка може вплинути на курсоутворення в найближчі дні.

То що, бігти купувати долари? Чи краще євро?

Найкраще зберігати заощадження у різних валютах, наприклад, у гривні, доларі та євро. Тоді при коливаннях на валютному ринку ви убезпечите себе.

Робота НБУ цілком залежить від його голови?

Ні. Нацбанком керує Правління, до якого входять шість людей — голова НБУ та пʼять його заступників з різних напрямів. Крім того, є Рада НБУ, до неї входять 9 осіб — чотирьох призначає президент, чотирьох — Верховна Рада, а також голова НБУ.

Тридцятого червня Рада не захотіла продовжити контракт заступника голови НБУ Олега Чурія. Питання навіть не внесли до порядку денного. Імовірно, це була одна з причин, чому Яків Смолій подав у відставку.

Рада НБУ виступає проти голови НБУ? У них конфлікт?

Поки це все на рівні чуток, домислів і повідомлень анонімних джерел. Не факт, що хтось з кимось сварився. Смолій заявив про тиск з боку «окремих членів ради»: «Безпідставна відмова винести дану кандидатуру [заступника голови НБУ Чурія, у якого 7-річний термін роботи спливає 10 липня] на голосування може вказувати на політичну вмотивованість окремих членів Ради НБУ, які не підтримали цю пропозицію». Це означає, що у Смолія могли бути напружені стосунки тільки з деякими членами Ради.

Усі знову звинувачують Коломойського. До чого тут він?

У травні цього року ВР ухвалила закон про банки № 2571-д. Цей закон забороняє повертати банки колишнім власникам. Він також максимально ускладнює виплату компенсацій колишнім власникам банків, навіть якщо суд вирішить, що держава несправедливо націоналізувала або вивела з ринку якийсь банк. Насамперед законопроєкт стосувався ПриватБанку й одного з його ексвласників — Ігоря Коломойського. Тому його і назвали «антиколомойський закон». Розглядали закон болісно — спочатку до проєкту внесли 16 тисяч поправок, але після вимог МВФ депутати все ж змогли проголосувати. Навіть коли закон вже ухвалили, деякі депутати не полишають спроб змінити або скасувати його. Наприклад, 12 червня 64 депутати вирішили оскаржити закон у Конституційному суді. Тож, яким чином Коломойський повʼязаний зі Смолієм? Близький до Коломойського депутат «Слуги народу» Олександр Дубінський постійно критикував керівництво Нацбанку і закликав відправити Смолія у відставку. Сьогодні у своєму Telegram-каналі він написав: «Нарешті! І це тільки початок».

Припустимо, МВФ перестане давати гроші. Чим це погано? У серіалі «Слуга народу» так і було.

МВФ не співпрацює з конкретними людьми, а дивиться, чи виконує країна домовленості, які підписує, щоб отримати кредит. Наприклад, уряд зобовʼязався зберегти незалежність Національного банку. МВФ не буде розривати відносини з Україною через відставку Смолія, а ось через політичний тиск на НБУ — може. У Міжнародному валютному фонді заявили, що наступник Якова Смолія має зберегти незалежність НБУ.

Без грошей МВФ Україна не зможе розрахуватися зі старими боргами і виконати всі зобовʼязання, закладені в бюджет. Проблема в тому, що доходи нашого бюджету менші за витрати. Тобто країна не заробляє достатньо, щоб утримувати пенсіонерів, платити субсидії, дозволити собі безкоштовну освіту і медицину. Тому гроші доводиться позичати.

А там ще про якісь євробонди говорили...

Щоб позичати гроші та фінансувати дефіцит бюджету (держава витрачає більше грошей, ніж заробляє), Україна випускає цінні папери та продає їх усередині країни і на міжнародному ринку. Другого липня мав відбутися випуск чергових таких паперів. Мінфін хотів випустити 12-річні єврооблігації на 1,75 мільярда доларів, але не випустив. «Ситуацію на ринку коментувати рано. Поки відставка вплинула на ринок. Ці гроші гарантували б нам безпроблемне завершення року», — сказав сьогодні міністр фінансів.

І що тепер робити?

Поки нічого. Якщо відставку Смолія приймуть і проголосують, для НБУ повинні обрати нового голову. ЗМІ пишуть про кількох кандидатів, але поки тільки з посиланням на свої джерела. «Бабелю» не вдалося ані підтвердити, ані спростувати ці можливі призначення. Поки призначать виконуючого обовʼязки, це має бути хтось із заступників Смолія.