Психоделік з отрути південноамериканської жаби може допомогти лікувати ПТСР, залежності та депресію. Раніше його використовували в шаманських ритуалах, а тепер хочуть застосувати в медицині

Автор:
Сергій Пивоваров
Редактор:
Євген Спірін
Дата:

Karolina Uskakovych / «Бабель»

У світі активно зростає індустрія медичного канабісу. Це дає поштовх дослідженням лікувального потенціалу різних психотропних речовин, як-от MDMA, ЛСД, псилоцибін. Попередні дослідження показують, що вони можуть допомагати при психічних розладах. Один із таких експериментальних засобів — 5-MeO-DMT, речовина з отруйного секрету південноамериканської жаби. У неї короткочасний, але потужний психоделічний ефект. Британська компанія Beckley Psytech розробляє її синтетичний аналог для лікування психоневрологічних захворювань. Якщо вдасться довести ефективність препарату й отримати схвалення від органів охорони здоровʼя, то перед компанією відкриється перспективний ринок. За прогнозом на 2030 рік, його капіталізація складе 16 трильйонів доларів. «Бабель» розповідає про медичні перспективи 5-MeO-DMT і його переваги над іншими психоделіками.

Психоневрологічні розлади поступово стають найпоширенішими захворюваннями у світі. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоровʼя, близько 300 мільйонів людей у всьому світі страждають на депресію, а 50 мільйонів — на деменцію, на шизофренію — 23 мільйони, а на біполярний розлад — близько 60 мільйонів.

У 2010 році глобальні витрати на лікування психічних захворювань оцінювали у два з половиною трильйони доларів — за прогнозами, до 2030 року ця цифра зросте до 16 трильйонів. Тільки на ліки від депресії щорічно витрачають близько 50 мільярдів доларів. Однак ризики таких захворювань часто недооцінюються навіть у розвинених країнах. За даними ВООЗ, у країнах з високим рівнем доходу від 35 до 50 відсотків людей із психічними розладами не отримують належного лікування. А в країнах із низьким і середнім рівнем доходу — приблизно 76—85 відсотків.

В останні роки цей ринок активно намагається заповнити індустрія медичного канабісу. У США та Великій Британії все більш популярною стає продукція з вмістом канабідіолу. Тільки в Британії у 2019 році цей сектор зібрав близько двох мільярдів доларів інвестицій. Проводяться випробування інших психоактивних речовин, наприклад, MDMA. У квітні цього року компанія Compass Pathways залучила 80 мільйонів доларів на свої дослідження ефективності псилоцибіну для лікування депресії.

Засновники британського стартапу Beckley Psytech вже понад 20 років досліджують медичний потенціал різних психоделіків. Зараз вони звернули увагу на сполуку 5-MeO-DMT. Недавні дослідження показують, що її одноразове застосування «підвищує задоволеність життям та послаблює тривогу, депресію і посттравматичний стрес».

5-MeO-DMT, або 5-метоксидиметилтриптамін — потужна психоактивна речовина, яку виявлено в деяких рослинах, а також отруйних секретах жаб Bufo alvarius. Вона століттями використовувалася в шаманських практиках народів Південної Америки. Ефект речовини швидкодіючий, але короткочасний — приблизно 10—20 хвилин. Найчастіше 5-MeO-DMT викурюють, рідше — вводять внутрішньовенно. А дію описують як «досвід, що змінює життя».

У Beckley Psytech зайнялися розробкою синтетичного аналога 5-MeO-DMT для використання в медичних цілях. Попередні дослідження показують, що препарат не викликає звикання і може бути ефективним при лікуванні депресії та різних видів залежності.

Проте компанія розраховує на масштабні клінічні випробування. Для цього вони зібрали близько 4 мільйонів доларів інвестицій. За словами співзасновника Beckley Psytech Космо Файлдінг-Меллена, допомогла не лише репутація компанії, а й успішна співпраця з Canopy Growth Corporation — найбільшим у світі виробником канабісу.

Якщо дослідження будуть успішними і препарат схвалять органи охорони здоровʼя, його можна буде застосовувати у «психоделічній психотерапії». Це підхід до лікування психіатричних захворювань, коли пацієнт вживає речовину під контролем психотерапевта. Перед прийомом пацієнт проходить підготовчу терапію, а потім лікар залишається з ним протягом усього сеансу.

У такому підході, на думку дослідників Beckley Psytech, і має проявитися головна перевага 5-MeO-DMT — короткочасна дія порівняно з іншими психоделіками, наприклад, із псилоцибіном.

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Головні труднощі в тому, що використання 5-MeO-DMT, як і інших психоделічних речовин, заборонено в більшості країн світу. Тому потрібна ліцензія національних регуляторів не тільки на розробку і виробництво, але й на дослідження таких препаратів.

Проте в команди Beckley Psytech уже є схожий досвід — ліцензовані дослідження канабісу, псилоцибіну та ЛСД. Крім того, вони співпрацюють з науковцями з найпрестижніших вишів у світі, як-от Оксфордський університет, Університет Джонса Гопкінса та Імперський коледж Лондона. «Ми вважаємо, що наукові дані — це найпотужніший інструмент для подолання забобонів і зміцнення довіри. Ми опублікуємо всі наші клінічні випробування, незалежно від результату».