Улюблений сервіс для спілкування кілерів та наркоторговців Encrochat зламали поліцейські. Вони заарештували 800 людей, вилучили тонни наркотиків та мільйони доларів готівки — деталі великої операції

Автор:
Яна Собецька
Редактор:
Євген Спірін
Дата:
Улюблений сервіс для спілкування кілерів та наркоторговців Encrochat зламали поліцейські. Вони заарештували 800 людей, вилучили тонни наркотиків та мільйони доларів готівки — деталі великої операції

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Минулого тижня міжнародна група розслідувачів оприлюднила деталі масштабної операції зі зламу зашифрованого месенджера Encrochat. У ньому наркоторговці та кілери спілкувалися, укладали угоди та організовували операції. Проте на початку 2020 року французькі правоохоронці зламали сервери Encrochat. А згодом таємно читали листування зловмисників і передавали інформацію Європолу та колегам з інших країн. Це призвело до понад 800 арештів у Великій Британії та ЄС. А самі злочинці до останнього не розуміли, чому затримують їхніх спільників. «Бабель» розповідає деталі грандіозної операції, яка змінила кримінальний світ.

На початку 2020 року правоохоронці Великої Британії, Франції, Нідерландів та Швеції почали масово заарештовувати злочинців. У середині червня члена організації з торгівлі наркотиками затримали у Ірландії. А ще за кілька діб іншого наркоторговця заарештували в Амстердамі. Вони були членами різних банд. Їх абсолютно нічого не пов’язувало, окрім того, що вони користувалися смартфонами компанії Encrochat.

Ці телефони — стандарт кримінальної «індустрії», який забезпечував анонімність користувачів. За замовчуванням на них не працюють камера, GPS та мікрофон. Натомість вони мають зашифрований месенджер. Усі телефони Encrochat підтримують функцію, що дозволяє швидко видалити інформацію з гаджета. Для цього потрібно ввести PIN. У смартфонах встановлено відразу дві операційні системи. Якщо користувач хоче, щоб пристрій був схожим на звичайний смартфон, можна користуватися Android. А якщо виникла потреба скористатися зашифрованим чатом, варто увімкнути операційну систему, розроблену Encrochat.

Британська поліція заарештовує одного із користувачів Encrochat.

Національне агентство по боротьбі зі злочинністю (NCA)

У Encrochat обіцяли, що їхні телефони «гарантують анонімність». Представники компанії переконували, що надсилання повідомлень за допомогою месенджера Encrochat таке ж конфіденційне, як «розмова двох людей у порожній кімнаті». А сервери, розташовані у віддалених дата-центрах, «ніколи не зберігають дані користувачів».

По всьому світу смартфонами компанії користувалися понад 60 тисяч людей — серед них адвокати, політики та відомі особистості. Найбільшої популярності пристрої Encrochat набули серед злочинців. Ті покладалися на захищеність телефонів і не переймалися, що їхні повідомлення зможе перехопити поліція. У месенджері Encrochat наркоторговці та кілери відкрито укладали угоди, наводили ціни на свої послуги та називали імена клієнтів.

Сховок, у якому один з заарештованих зберігав дохід від кримінальної діяльності.

Національне агентство по боротьбі зі злочинністю (NCA)

На початку цього року смартфони Encrochat перестали бути надійними. Французькі та нідерландські правоохоронці під час спільної операції зламали сервери компанії у Франції та поділилися отриманими даними з Європолом. Вони також проникли у код месенджера Encrochat, «інфікувавши» його спеціальним вірусом.

Поки наркоторговці обговорювали продажі заборонених препаратів, кілери — наступних жертв, а шантажисти рахували виручку, правоохоронці читали їхні повідомлення у чатах. Вони розшифрували кодові назви і ідентифікували торговців кетаміном, амфетаміном, марихуаною та героїном, а також дилерів та покупців заборонених препаратів. Невдовзі після цього почалися перші арешти. Кримінальний світ не розумів, що відбувається.

«Поліція дуже зацікавилася нами, чи не так? У мене в голові не вкладається, як вони затримали усіх моїх хлопців», — писав у месенджері Encrochat один британський наркоторговець.

Перші підозри щодо надійності сервісу у користувачів почали виникати у травні. Тоді низка власників «зашифрованих» телефонів зіткнулася з проблемою — функція «стирання» інформації раптом припинила працювати. У компанії вважали, що користувачі, які скаржаться на вади програми, просто забули свій PIN-код або не налаштували функцію належним чином. Згодом на одному з пристроїв знайшли вірус, розроблений спеціально для телефонів Encrochat. Він приховував себе та шпигував за усіма діями користувача. Зокрема, робив запис екрана та клонував дані встановлених застосунків.

Готівка та коштовності, вилучені під час одного з рейдів британської поліції.

Національне агентство по боротьбі зі злочинністю (NCA)

Encrochat терміново випустила оновлення. Майже відразу після цього компанію знов атакували хакери. Новий вірус не лише шпигував за користувачем, а й «вмів» змінювати пароль від смартфона. Через складність програми, у Encrochat запідозрили, що це не витівки компанії-конкурента, а дії правоохоронців. Тринадцятого червня представники компанії терміново повідомили своїх користувачів, що Encrochat більше не може гарантувати безпеку пристрою.

Користувачі почали масово позбуватися телефонів. Проте правоохоронці вже вилучили велику кількість кешованих даних з пристроїв Encrochat. Вони мали усі докази, потрібні для того, щоб заарештувати злочинців. На світлинах можна було побачити кілограмові блоки кокаїну, сумки, доверху наповнені екстазі, та кущі конопель. А у повідомленнях зловмисників можна було знайти місця сховків з наркотиками та подробиці укладених угод.

Наркотики та зброя, які вилучили правоохоронці Великої Британії.
Британські поліцейські вибивають двері помешкання одного із злочинців.

Наркотики та зброя, які вилучили правоохоронці Великої Британії. Британські поліцейські вибивають двері помешкання одного із злочинців.

Національне агентство по боротьбі зі злочинністю (NCA)

У червні-липні правоохоронці провели масові арешти у Великій Британії, Нідерландах, Швеції та Франції. У Нідерландах заарештували понад сто підозрюваних, вилучили понад вісім тонн кокаїну, 1 200 кілограмів метамфетаміну та 20 мільйонів євро готівкою. А також викрили 19 лабораторій зі створення синтетичних наркотиків. Французькі правоохоронці повідомили, що затримали «сотні людей», проте не вдавалися у деталі, адже операція ще триває.

У Великій Британії під час операції Operation Venetic Національне агентство боротьби із злочинністю заарештувало 746 підозрюваних. Правоохоронці також вилучили дві тонни наркотиків, 54 мільйони фунтів готівкою, зброю.

Ті злочинці, яким вдалося уникнути арешту, «залягли на дно». Деякі перейшли в офлайн і припинили користуватися гаджетами. Інші — намагаються перетнути кордони до того, як їх затримають.

Але після ліквідації Encrochat компанія Omerta вже почала рекламувати свої послуги колишнім користувачам сервісу: «Ви ледве уникли масового вимирання? Відсвяткуйте це зі знижкою у десять відсотків. Приєднуйтесь до сімʼї Omerta і спілкуйтеся безкарно».