Каньє Вест збирається у президенти США. Він розробляв дизайн статуеток для порнопремії, а тепер проповідує і співає госпели. Короткий путівник життям репера

Автор:
Алла Кошляк
Редактор:
Євген Спірін
Дата:
Каньє Вест збирається у президенти США. Він розробляв дизайн статуеток для порнопремії, а тепер проповідує і співає госпели. Короткий путівник життям репера

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Американський репер Каньє Вест заявив, що балотуватиметься у президенти США. Він написав це у Twitter на День незалежності, 4 липня. Допис зібрав понад мільйон лайків і пів мільйона ретвітів. Веста підтримала дружина Кім Кардашьян — ще 160 тисяч лайків і 24 тисячі ретвітів, та Ілон Маск — 350 тисяч лайків, 44 тисячі ретвітів. Щоправда, дізнавшись про погляди Веста на коронавірус і вакцинацію, Маск передумав. Уперше про бажання йти в президенти репер заявив ще п’ять років тому — на церемонії нагородження премії MTV Video Music Awards. Але на останніх виборах підтримав Дональда Трампа. Позаминулого року він прийшов в Овальний кабінет у червоній кепці з написом Make America Great Again — виборчим лозунгом Трампа. Після початку протестів Black Lives Matters Вест сказав, що більше не підтримує чинного президента. А потім і взагалі заявив про президентські амбіції. Цього разу все серйозно, сказав Каньє в інтерв’ю Forbes, додавши, що назве свою партію «День народження» і керуватиме країною як вигаданою Вакандою з фільму «Чорна пантера». Каньє Вест відомий своїми ексцентричними витівками, які лише посилюють його популярність і примножують статки. Здається, про президентство він не жартує. Ми теж здивувались і вирішили розібратися, хто ж такий Каньє Вест.

NurPhoto / Contributor

У свої 43 роки Каньє випустив десять альбомів, виграв 21 премію «Греммі», створив бренд дизайнерських кросівок та одягу Yeezy. Цього року Forbes включив його до списку мільярдерів. Він одружений із зіркою реаліті-шоу Кім Кардашьян, пара виховує чотирьох дітей. У Вашингтонському університеті з 2017 року є курс «Політика Каньє Веста: чорношкірий геній і музична естетика». У 2018-му репер створив дизайн статуеток для премії PornHub і написав сценарій церемонії, а його бренд Yeezy розробив костюми для ведучих.

Кожен альбом Каньє супроводжує нестандартне промо. Для першого альбому він зробив рожеві поло модними серед суворих хіп-хоперів і щиро співав про самотність та дитинство. Для презентації альбому Cruel Summer показав фільм на конструкції із семи екранів на Каннському фестивалі. Після цього стрічку більше ніде не показували. Альбом The Life of Pablo репер допрацьовував після того, як видав. Він відкрив слухачам доступ у студію і перед публікою вносив фінальні корективи. Тож єдиної версії The Life of Pablo не існує: в інтернеті можна знайти як початкову, так і підсумкову версію, а також проміжний варіант і демозаписи. Восьмий альбом репера — Ye — майже повністю присвячений його ментальним проблемам. У першій же пісні — “I Thought About Killing You” — він розповідає про суїцид. На обкладинці альбому написано: I hate being bi-polar. It’s awesome («Ненавиджу біполярний розлад. Це круто»). Пізніше у шоу Девіда Леттермана він розповів про свій діагноз і про те, що лікувався від опіоїдної залежності.

У дев’ятому альбомі Каньє — Jesus Is King — немає ненормативної лексики, натомість є роздуми про те, що Бог зробив для нього. Музиканту допомагав працювати над текстами пісень його пастор. Разом із альбомом вийшов фільм о Sunday Service («Недільна служба»).

Youtube / LMN

Це закриті живі концерти з госпел-хором, де сам Каньє і запрошені музиканти виконують пісні та проповідують. Через закритий формат відео звідти майже немає, але 21 квітня 2019 року служба пройшла на фесті Coachella і транслювалася онлайн.

Відео на найліричнішу пісню з альбому — “Closed On Sunday” — знімали у горах штату Вайомінг. Тут артист має ранчо, для зйомок він привіз велику родину Вест-Кардашьян.

У грудні минулого року Каньє Вест разом із хором випустив різдвяну платівку «Христос народився». Це півтори години госпелів. А перед тим поставив оперу про вавилонського царя Навуходоносора. В основі опери — глава з Книги пророка Даниїла, що розповідає про перехід вавилонського царя Навуходоносора «від злого, владного, самопроголошеного правителя до істинного віруючого, що знаходить порятунок у своїй вірі».

У свіжому інтерв’ю Forbes, уже після заяви про наміри балотуватись, репер розповів про свої релігійні погляди — зокрема, він вірить у божественне походження коронавірусу, заперечує вакцинацію та підтримує заборону абортів. «Так багато наших дітей були вакциновані та паралізовані… Тож коли вони кажуть, що ми усунемо коронавірус за допомогою вакцини, це мене надзвичайно насторожує. Це мітка звіра. Вони хочуть помістити в нас чипи», — сказав Вест. Репер також заявив, що він пролайфер, оскільки «слідує слову Біблії». На його переконання, треба повернути «страх і любов до Бога в усі школи й організації».

Усього за кілька років Каньє Уест створив бренд YEEZY, що став головним конкурентом спортивного гіганта Nike з його фірмовими кросівками Air Jordan. Бренд YEEZY співпрацює з Adidas i GAP.

Репер також посідає друге місце у рейтингу найбільш високооплачуваних знаменитостей. За 2019 рік він заробив $170 мільйонів. Каньє — другий найдорожчий у світі музикант після співачки Тейлор Свіфт.

Youtube / Kanye West

Цього року Forbes, нарешті, включив його у свій рейтинг мільярдерів, після того як виконавець надав свої фінансові документи. За їхніми даними, станом на 23 квітня 2020 на рахунках Веста у банку $17 мільйонів, ще $35 мільйонів він вклав у фондовий ринок. Музикант володіє різноманітною нерухомістю і земельними ділянками на понад $100 мільйонів. У Каньє є декілька автівок і танк (!), а ще ранчо з кіньми. Лейбл GOOD Music і авторські права оцінюють щонайменше у $90 мільйонів.

Торік репер презентував проєкт житла для бідних — YEEZY Home, а вже після оголошення про намір йти в президенти запостив у Twitter фото з будівництва.

Каньє Вест позбувся колекції президентських червоних кепок «Зробимо Америку знову великою» і пожертвував два мільйони доларів, зокрема на підтримку дочки Джорджа Флойда, убивство якого призвело до протестів у всій Америці. Вест долучився до акцій проти поліцейської жорстокості у Чикаго, звідки він родом.

Pool / Pool

Тепер Каньє Вест каже в інтерв’ю Forbes, що він веде серйозну кампанію. Водночас він називає свою партію «День народження» і бере за зразок вигадану державу Ваканда з фільму «Чорна пантера». «Коли ми переможемо, у всіх буде День народження», — пояснює Вест.

Оглядач Forbes Дані Ді Пласідо вважає, що плани на президентство — лише промо нового альбому Веста. Мовляв, він завжди вдається до нестандартного піару, та й документів для президентської гонки не подав. Вибори у США відбудуться 3 листопада, тож у репера мало часу, щоб встигнути офіційно зареєструватися кандидатом. За даними агентства Bloomberg, документи до федеральної виборчої комісії Каньє не подавав. Вест може балотуватися як незалежний кандидат, отримати підтримку сторонньої партії або зареєструвати свою.

Bloomberg / Contributor