Провину підозрюваних у вбивстві Шеремета слідство доводило за допомогою їхніх телефонних розмов. «Бабель» ознайомився з матеріалами справи — виявилося, поліція розповіла не все, а частину — спотворила

Автор:
Оксана Коваленко
Редактор:
Катерина Коберник
Дата:
Провину підозрюваних у вбивстві Шеремета слідство доводило за допомогою їхніх телефонних розмов.  «Бабель» ознайомився з матеріалами справи — виявилося, поліція розповіла не все, а частину — спотворила

На фото зліва Влад Грищенко, Інна Грищенко, Арсен Аваков, Яна Дугарь, Андрій Антоненко, Юлія Кузьменко

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

У грудні 2019-го року глава МВС Арсен Аваков і заступник голови Нацполіції Євген Коваль публічно заявили, що слідство знайшло вбивць журналіста Павла Шеремета. На брифінгу, який транслювали всі провідні ЗМІ, виступив і президент Володимир Зеленський. Тоді поліція затримала трьох підозрюваних: музиканта Андрія Антоненка, дитячу лікарку Юлію Кузьменко і військову медсестру Яну Дугарь. Антоненка і Кузьменко заарештували, Дугарь відправили під домашній арешт (всі аргументи слідства тут). На пресконференції, як докази провини, Коваль наводив невеликі уривки телефонних розмов підозрюваних та їх близьких. Без контексту зрозуміти багато нюансів цих бесід було складно або неможливо. Через сім місяців кореспондентка «Бабеля» Оксана Коваленко ознайомилася з матеріалами справи і повними розшифровками розмов, які звучали на брифінгу. Виявилося, що низку заяв поліція вирвала з контексту і неправильно трактувала. Також важливо, що жодна з розмов відношення до справи Шеремета не мала.

Погрози цивільного чоловіка Кузьменко — Петра Кіяна — покінчити життя самогубством

На пресконференції правоохоронці заявили, що у справі Шеремета є пʼять підозрюваних. Крім Дугарь, Кузьменко і Антоненка, йшлося про члена «Правого сектора», бійця 95-ї бригади Влада Грищенка і його дружину — Інну. Підозру двом останнім у справі Шеремета слідство так і не оголосило. Пара проходила у справі про замах на бізнесмена в Косові. На основі цього епізоду поліція фактично вибудувала розслідування справи Шеремета.

Грищенків із трьома підозрюваними повʼязував друг Грищенка — Іван Вакуленко на прізвисько «Пістолет»: він був знайомий із нинішнім чоловіком Кузьменко Петром Кіяном. Вакуленка поліція викликала на допит першим — у такий спосіб слідчі хотіли змусити «групу» нервувати і якось себе проявити. Але, отримавши повістку на 21 жовтня, Вакуленко, імовірно, покінчив із життям 19 жовтня — його знайшли мертвим у своїй квартирі.

На брифінгу у справі Шеремета заступник Нацполіції Євген Коваль розповів, що повістка Вакуленку «вплинула на настрій і психологічний стан у всієї групи», і інша її частина теж «висловлювала намір вчинити самогубство». Це твердження Коваль підтвердив записом розмови цивільного чоловіка Кузьменко — Петра Кіяна з Владом Грищенком, який на той час уже був у СІЗО. На записі Кіян говорив, що хоче піти застрелитися, але контекст бесіди був незрозумілий — на брифінгу дали послухати лише малу частину запису.

З матеріалів справи, у яких є повна розшифровка розмови, зрозуміло, що розмова про самогубство зі справою Шеремета і смертю Вакуленка ніяк не повʼязані. У той час у Петра Кіяна були проблеми з грошима, він вліз у борги і боявся остаточно зіпсувати відносини з Юлією Кузьменко. Щоб поділитися цими проблемами, він подзвонив Грищенку. Вони поговорили 25 жовтня. Ось дослівна розшифровка частини розмови, яку озвучили на брифінгу.

Г. — Ало.

К. — Привіт, братан!

Г. — Привіт.

К. — Як ти, живий-здоровий?

Г. — Ну, ти сам розумієш, вʼязниця брат. Альо.

К. — Так.

Г. — Та так. А ти шо?

К. — Чесно?

Г. — Чесно.

К. — Хочу піти застрілитись.

Г. — Шо таке?

К. — Ну все вже, немає смислу далі жити.

Г. — Чого?

К. — Стільки всього начудив, шо...

Г. — Ало.

К. — Кажу, стільки всього наробив, що нема смислу вже далі відкладати це.

Г. — Шо таке, ви шо подуріли? Ваня (Пістолет), ти. Ви шо, альо?

Далі Грищенко уточнює, що саме накоїв Кіян. Той відповідає, що Юля дізналася про його борги, він не знає, звідки взяти гроші. Грищенко його заспокоює, просить не робити дурниць і пропонує поїхати до його дружини — Інни — відкрити віскі і поговорити. Кіян відмовляється, заспокоюється і каже, що залишиться вдома. Грищенко просить його «не чудити», Кіян вибачається, що потурбував друга і вони прощаються.

Спецоперація поліції з порятунку Кіяна

На брифінгу заступник голови Нацполіції Євген Коваль розповів, що після розмови Кіяна з Грищенком про самогубство, поліції «довелося, ризикуючи таємницею слідства, виїжджати в лісопосадку, куди попрямував Кіян... з кульочками і ножичками під виглядом грибників за ним бігати по колу, не даючи йому вчинити самогубство».

Євген Коваль на брифінгу 12 грудня 2016 року

УНІАН

У матеріалах справи йдеться, що 26 жовтня, на наступний день після розмови з Грищенком, Кіян дійсно їздив у ліс, але не один, а з Кузьменко — там вони гуляли і збирали гриби. Про спроби самогубства у матеріалах зовнішнього спостереження нічого не сказано. Більше, згідно з матеріалами справи, Кіян в ліс не їздив.

Телефонні розмови Юлії Кузьменко з друзями про обстріл Києва градами і «сакральну жертву»

1

На брифінгу заступник начальника поліції Коваль представив частину розмови Юлії Кузьменко з її другом М. Перш ніж включити запис, Коваль сказав, що Кузьменко часто обговорювала «сценарії дестабілізації соціально-політичної ситуації в Україні, в тому числі залучення військових і проведення обстрілу столиці з реактивної артилерії». Ось частина діалогу, яку оприлюднили на брифінгу.

М. — А один комбриг, я його не буду називати, сказав: «Якщо мені надійде такий наказ, я тоді знімаюся, завантажуюсь і їду на Київ».

Ю. — І правильно зроблять. Я дуже хочу, щоб це сталося, мені цього Києва не шкода взагалі.

М. — Щоб Київ привести в норму, треба 4—5 касет градів випустити і все.

Ю. — Ой, Київ такий ссиклівий, що тут півкасети вистачить.

З матеріалів справи, де є повна розшифровка розмови, зрозуміло, що історія з градами — не сценарій дестабілізації ситуації в країні, а частина емоційного діалогу двох друзів. До і після цих висловлювань Кузьменко і М. багато критикували президента Зеленського, розведення військ, говорили, що влада здає позиції, а над парламентом пора вивішувати білий прапор. Наказ, після якого знайомий М. комбриг готовий був їхати на Київ — це можливий наказ влади про відступ від лінії розмежування. Відступати, за словами М., багато комбатів не хочуть і, якщо отримають такий наказ — звільняться з армії.

Після розмови про гради Кузьменко згадала, як один чоловік на Мосту метро зумів паралізувати столицю, і припустила, що в критичній ситуації більшість киян спробують втекти з міста, але не зможуть, тому що застрягнуть в заторах.

Обговорюючи підготовку до акції протесту, М. розповів, що є людина, готова публічно себе підпалити. Кузьменко відповіла, що робити цього не потрібно, тому що жодна влада того не варта.

2

Друга розмова Кузьменко, яку представили на брифінгу, була з її подругою В. Вони спілкувалися 3 листопада 2019 року. Подруги обговорювали план боротьби з нинішньою владою. Для цього В. запропонувала знайти «сакральну жертву», яку захоче врятувати вся Україна. Подруги вирішили, що ідеальний кандидат — відома волонтер і їхня подруга Маруся Звіробий. Вони сміючись обговорювали варіант крадіжки дітей Звіробій або її побиття поліцією.

З цього діалогу Коваль зробив висновок, що Кузьменко «обговорювала і схвалювала сценарій дестабілізації ситуації в країні шляхом обрання «сакральної жертви».

Згідно з матеріалами справи, цей діалог — мала частина розмови подруг. Вони багато говорили про ситуацію в країні, про те, що не хочуть, щоб роки потому їхнім дітям теж довелося воювати, що ситуація на фронті все гірше, а військовим знову не вистачає продуктів. Подруги вирішили, що ситуацію на фронті краще загострити зараз і назавжди закрити питання.

Питання про сильного лідера протестів виникло після обговорення акцій супротивників влади восени 2019. На думку подруг, якби мітинги мали яскравих лідерів, все було б набагато краще [тут повна версія цієї розмови].

Згідно з матеріалами справи, слідство провело експертизу обох розмов. У словах Кузьменко експерти не знайшли висловлювань, які з лінгвістичної точки зору можна трактувати як заклики до повалення режиму і захоплення влади.

Банер із зображенням Юлії Кузьменко

Прядко Денис / УНІАН