Уже шостий раз поспіль білоруси вибирають президента — Олександра Лукашенка. Цього разу щось пішло не за сценарієм. Навіть аполітичні люди стали чинити опір

Автор:
Алла Кошляк
Редактор:
Гліб Гусєв
Дата:
Уже шостий раз поспіль білоруси вибирають президента — Олександра Лукашенка. Цього разу щось пішло не за сценарієм. Навіть аполітичні люди стали чинити опір

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Девʼятого серпня в Білорусі мають відбутися вибори президента. Зараз у передвиборчих перегонах беруть участь сім кандидатів. Один з них — Віктор Бабарико — сидить у СІЗО, на інших нацькували правоохоронні органи. Олександр Лукашенко на посаді президента вже 26 років і не збирається її віддавати. Протести проти нього були завжди, опозиціонери навіть жартують, що «кожен порядний білорус відсидів у СІЗО». Але цього разу саджати незгодних стали задовго до виборів, а до акцій анонімно приєднуються правоохоронці. «Бабель» розповідає про виборчу кампанію в Білорусі, походження мему «Саша 3%» і креативні акції спротиву.

Навіть аполітичні люди стали активістами

Тисячі білорусів записуються в ініціативні групи альтернативних кандидатів, сидять у пікетах і обходять сусідів, щоб зібрати підписи. Білоруські знаменитості вимагають провести чесні вибори та звільнити політвʼязнів.

У кінці травня видання Onliner і Tut.by провели онлайн-опитування про те, за кого читачі збираються голосувати. Щонайменше у двох опитуваннях президент Білорусі Олександр Лукашенко набрав три відсотки — так зʼявився мем «Саша 3%». Його підхопили не лише опозиціонери, але й підприємці. В онлайн-магазині Oz.by оголосили знижку в три відсотки на домашні капці — опоненти Лукашенка часто називають його «вусатим тарганом» і погрожують президентові тапками. На білоруських заправках мережі «А-100» робили тривідсоткову знижку.

Магазин symbal.by продавав майки з написом «ПСІХО3%». Партію одягу вилучили, в магазині відключили світло, а швейний цех закрили. На підтримку магазину публічні особи почали писати пости в соцмережах — і втрачали роботу. Однак людей, які не побоялися висловитися про те, що відбувається в Білорусі, стає дедалі більше.

Таку інсталяцію вдома зробив житель Мінська, оформивши вентиляційну віддушину в санвузлі.

Протести підтримують правоохоронці

— Що робив підозрюваний?

— Вигукував антиурядові гасла.

— Які наприклад?

— Живє Бєларусь!

Цей діалог між суддею і міліціонером по памʼяті переказує Олексій, якого у 2010 році в Мінську посадили на 15 діб за участь у Плошчі — масових акціях протесту після президентських виборів 19 грудня. Тоді, як і в усіх виборах до і після, переміг Олександр Лукашенко. Увечері 19 грудня 2010 на вулиці білоруської столиці вийшли від 25 до 50 тисяч людей. Акції відбулися і в інших містах — скрізь їх розігнали. Найжорсткішим був розгон протесту в Мінську: неозброєних людей били і забирали в автозаки міліцейські загони спецпризначенців. Олексій згадує події 10-річної давнини і каже, що вибори 2020 року з одного боку схожі на всі попередні — білоруси звикли, що їхній опір придушують. Але з іншого — відрізняються: саджати незгодних стали ще до виборів, а до протестів анонімно приєднуються правоохоронці.

NEXTA \ telegram

Новинний Telegram-канал NEXTA повідомляє, що наказами про боротьбу з громадянами обурені не тільки в ОМОНі, але й у звичайній міліції, слідчому комітеті та прокуратурі. «Ми закликаємо силовиків: беріть лікарняні, відпустки або звільняйтеся, якщо вас змусять виконувати антинародні накази 9 серпня. Ви не заплямуєте честь мундира, а в новій Білорусі вам за це будуть вдячні», — пишуть вони.

У Лукашенка зараз шість конкурентів

Документи в Центрвиборчком подали сім осіб. Це банкір Віктор Бабарико, цивільний активіст Андрій Дмитрієв, юрист і ексдепутат Анна Канопацька, чинний президент Олександр Лукашенко, дружина політичного блогера Світлана Тихановська, колишній керівник Парку високих технологій Валерій Цепкало, політик Сергій Черечень.

Сергій Черечень, Андрій Дмитрієв, Валерій Цепкало, Світлана Тихановська, Олександр Лукашенко, Віктор Бабарико, Анна Канопацька

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Наступний етап — передвиборча агітація. Не пізніше 20 липня надрукують плакати з біографіями кандидатів — їх розмістять на дільницях для голосування, а також брошури, які відправлять виборцям. Спочатку на вибори подалися рекордні 55 осіб, але більшість відсіялися, оскільки не зібрали достатньо підписів.

Те, що блогер Сергій Тихановський піде в президенти, можна було прогнозувати, але на участь у президентській кампанії «вихідців з еліт» — екс-глави Парку високих технологій Валерія Цепкала і колишнього глави Белгазпромбанку Віктора Бабарика — ніхто не очікував. Також ніхто не очікував, що балотуватиметься Світлана Тихановська. Її чоловіка не зареєстрували, тому що він не підписав документи, бо в цей час був під арештом. Тоді Світлана вирішила висуватися сама — чоловік очолив її штаб, а волонтери почали збирати підписи. Під час таких зборів у Гродно міліція затримала Тихановського та його прихильників — нібито за безпорядки. За даними правозахисного центру «Вясна», за чотири дні протестів у червні в усій країні затримали понад 360 людей.

Мітинг солідарності з білоруськими протестами в Кракові, Польща. 3 липня

Мітинг солідарності з білоруськими протестами в Кракові, Польща. 3 липня

NurPhoto / Contributor

При обшуку банку Бабарика розкривали комірки клієнтів

В опитуваннях на різних новинних сайтах Білорусі Бабарико набирав понад 50 відсотків голосів. Через це сайтам заборонили публікувати подібні передвиборчі опитування. Одинадцятого червня в офіс банку, яким Бабарико керує вже 20 років, прийшли силовики зі винуваченнями за «економічними» статтями. У «справі Белгазпромбанку» затримали 15 осіб, переважно з керівництва банку. Серед затриманих — сам Віктор Бабарико і його син Едуард.

Того ж дня в Мінську відбувся пікет солідарності на підтримку активістів і політиків, затриманих під час президентської виборчої кампанії. Біля пікетів, де збирали підписи за альтернативних кандидатів у президенти країни, вишикувався багатокілометровий живий ланцюг.

При обшуку в Белгазпромбанку розкривали приватні банківські комірки, стверджують клієнти. Свої заощадження вони побачили в сюжеті державного телебачення про обшуки. Серед постраждалих клієнтів Белгазпромбанку виявилася українка, у якої, за її словами, у банку лежало понад 170 тисяч доларів. Вона написала заяву в міліцію.

Після обшуків в Белгазпромбанку держтелеканал «Беларусь 1» повідомив, що до кримінальної справи про відмивання грошей та несплату податків внесли 150 полотен загальною вартістю близько 20 мільйонів доларів. У сюжеті показали «Єву» Хаїма Сутіна, «Годинник на палаючому небі» і «Зелений пейзаж» Марка Шагала і заявили, що картини «готували до термінового вивезення з країни». Зараз у галереї «Арт-Білорусь», де вони виставлялися, висять пусті рами з QR-кодами, що містять інформацію про історію полотен та їхніх авторів. В інтервʼю DW куратор корпоративної колекції Белгазпромбанку Олександр Зименко пояснив, що банк купував картини, щоб у Білорусі були полотна «паризької школи», і продавати їх за кордон ніхто не збирався.

У «справі Белгазпромбанку» заблокували благодійну платформу

Після обшуків банк заблокував платежі на майданчику зі збору коштів MolaMola, на якій білоруси збирали гроші на допомогу медикам. Співзасновник платформи — Едуард Бабарико. Співзасновник MolaMola Антон Мотолько отримав лист від Департаменту фінансового моніторингу, що майданчик закрили нібито через злочинне фінансування.

На платформі збирали гроші, зокрема, фельдшеру з Ліди Павлу Палейчику, якого звільнили після того, як він розповів, що лікарні не готові боротися з коронавірусом. За кілька днів на MolaMola зібрали понад 20 000 рублів. Фельдшера засудили на 7 діб за участь у несанкціонованому заході — він зустрівся з блогером Сергієм Тихановським.

Вибори пройдуть без спостерігачів і журналістів

Нинішні вибори в Білорусі примітні ще й тим, що пройдуть у закритому режимі: через коронавірус (який, за словами Лукашенка, у Білорусі вже перемогли) не приїдуть спостерігачі від ОБСЄ. У день виборів також не працюватиме великий інфоцентр для ЗМІ. Попередні підсумки виборів журналістам озвучать 10 серпня вранці. Причина — епідемічна ситуація у країні, пояснили tut.by у Центрвиборчкомі.