«Андрій Єрмак пропонував чоловікові домовитися». Інтервʼю Людмили Белевцової, дружини ймовірного автора «плівок Єрмака» Дмитра Штанька. Напередодні його затримала СБУ

Автор:
Оксана Коваленко
Редактор:
Катерина Коберник
Дата:
«Андрій Єрмак пропонував чоловікові домовитися». Інтервʼю Людмили Белевцової, дружини ймовірного автора «плівок Єрмака» Дмитра Штанька. Напередодні його затримала СБУ

Сніжана Хромець / «Бабель»

Чотирнадцятого липня Служба безпеки України затримала двох «членів злочинного угруповання». За інформацією Офісу генпрокурора, за 100 тисяч доларів вони за допомогою звʼязків у правоохоронних органах обіцяли повернути заарештоване майно іноземній компанії. Гроші затримані мали передати кільком чиновникам і судді як хабар, але, за версією слідства, всі сто тисяч вони планували залишити собі. Один із затриманих — ймовірний автор «плівок Єрмака» Дмитро Штанько. Цю інформацію «Бабелю» підтвердив ще один фігурант справи Сергій Шумський (велике інтервʼю з ними — тут і тут). Штанька підозрюють у шахрайстві та підбурюванні до дачі хабара посадовій особі. Протягом двох днів йому повинні визначити запобіжний захід. На місці затримання в київському ресторані Kritikos встигла побувати дружина Штанька — Людмила Белевцова. В ексклюзивному інтервʼю кореспондентці «Бабеля» Оксані Коваленко вона розповіла про третю людину на зустрічі в ресторані, про погрози і про те, як глава Офісу президента Андрій Єрмак через посередника намагався домовитися зі Штаньком.

Сніжана Хромець / «Бабель»

Ваш чоловік — фігурант кримінальних справ про «плівки Єрмака», чи були сьогоднішні події для вас несподіванкою?

Я очікувала, що це станеться — протягом останнього місяця Андрій Єрмак виходив на звʼязок і пропонував чоловікові знайти спільну мову, домовитись.

Він виходив на Дмитра напряму?

Він виходив через людину, імʼя якої я поки не можу назвати.

Ця людина сказала, що вона від Андрія Єрмака?

Діма спілкується в таких колах, де всі все знають. Прислали якогось пішака, який запропонував умови, але йому відмовили. Але Дмитро розумів, що це була підстава.

Сніжана Хромець / «Бабель»

Що запропонувала ця людина?

Я не знаю деталей, можу описати в загальних рисах. Вони пропонували розповісти журналістам, що начебто Діма був з Єрмаками заодно, що [плівки Єрмака] — це розіграна вистава, а Єрмаки насправді не винуваті. Я не можу згадати, чим саме вони хотіли це замаскувати. Дмитру за це вони пропонували не гроші, а піти до них у команду, в політику і сказати, що вони разом це зробили [придумали операцію з плівками].

Що сталося сьогодні, з ким зустрічався Дмитро?

Я дізналася про все, коли ми з сином були у лікаря — мені написав адвокат. Я одразу приїхала на місце, але поспілкуватися з Дімою мені не дали, тому в мене неповна картина. З того, що знаю: сьогодні він зустрічався з Ігорем Савченком — вони давно знайомі, це хороша людина, але я не знаю, чим він займається і не розумію ролі Ігоря в тому, що сталося.

Був дуже цікавий момент: коли вони прийшли в кафе, їх посадили за один столик, але потім офіціанти чомусь пересадили їх за інший, і саме за цим, другим столиком і знайшли гроші.

Сніжана Хромець / «Бабель»

Представники СБУ зʼявилися, коли вони виходили з кафе. Грошей у Діми не було, він взагалі їх не бачив і до рук не брав — він не знав про них. Сбушники повернули їх за столик, сказали, що обшук, і нібито знайшли гроші — це була підстава. На користь того, що це провокація, свідчить і те, що працівники СБУ приїхали на місце з уже підготовленими протоколами, в яких були переписані усі купюри [100 тисяч доларів були в купюрах по 100 доларів].

Ви знаєте, чому їх попросили пересісти?

Я намагалася розпитати офіціантів, але мені не дали — слідчий розгнівався, заявив, що зараз мене обшукають або виведуть.

Ви кажете, що Дмитро не брав грошей до рук, звідки ви про це знаєте?

Я чула це від нього, адвокат про це казав. А ще я спитала офіціанта, він сказав, що Діма виходив з кафе без грошей.

Без грошей в руках? У нього була якась сумка чи барсетка, куди можна було покласти гроші?

Сніжана Хромець / «Бабель»

У нього завжди на нозі є маленька сумка для мотоциклістів — у ній паспорт, документи.

А гроші туди б помістилися?

Ні, такий великий пакунок туди б не вліз. … Дивіться, я знаю, хто його підставив, знаю, як його звати. Я знаю, що Діму розробляли, рили на людей з його оточення. І людина, яка була третя на зустрічі….

Третя? Тобто на зустрічі була ще одна людина, про яку не повідомили?

Знаю, що працівники СБУ зустрілися з цією третьою людиною і запропонували йому підкласти Дімі гроші. Натомість обіцяли вирішити його проблеми, тобто його шантажували. Чому Діма з ним спілкувався? Діма — юрист, якщо він допомагав йому, то робив це в правовому полі, зустріч була не про гроші.

Ви вважаєте, що ця людина підкинула гроші за столик?

Вважаю, що так і було. Коли я прийшла, гроші лежали в пакеті на столі.

А ця людина була присутня під час затримання?

Коли я приїхала туди, то питала, де ж цей чоловік. Мені відповіли, що його вже, напевно, немає в країні — він виконав своє завдання і його відпустили.

Ця справа повністю замовна і є провокацією. Є свідок, який може це довести, він зараз у небезпеці. У нього є підтвердження, що Дмитро Штанько ніякі гроші брати не збирався.

Хто цей свідок?

Я не можу про це говорити.

Сніжана Хромець / «Бабель»

Раніше Дмитро згадував про цю [третю] людину з кафе? Хто познайомив їх з Дмитром?

Я чула його ім’я в якихось розмовах. У нього були якісь проблеми — більше нічого не знаю.

Дмитро розповідав вам щось про цю зустріч напередодні?

Ні, він просто вранці поїхав на роботу, поводився як завжди.

Що робили слідчі в кафе?

У Діми шукали зброю. Він спитав, чому вони вирішили, що в нього є зброя. Потім був обшук мотоцикла, на якому їздить Дмитро. Його мотоцикл спалили, а цим він зараз користується. Коли Дмитра забирали, адвокат передав мені ключі й техпаспорт, тому обшук був у моїй присутності. Що шукали — не знаю: мені сказали, будь що, що може стосуватися злочину, навіть у бензобак заглядали. Нічого не знайшли.

Поки я була там на місці, знайомі казали мені, що це знищення Дмитра в політичній площині.

Але ж у політичній площині його немає — він не політик.

В ситуації, яка склалася, Єрмаку треба або самому піти, або продемонструвати, що Дмитро, який його викриває — злочинець.

Сніжана Хромець / «Бабель»

До сьогодні вам погрожували?

У квітні чи на початку травня якось увечері я вигулювала собаку. Вздовж дороги їхала машина, зупинилася біля мене, а потім їхала поруч зі швидкістю, з якою я йшла. Вікна були зачинені — нічого не видно. Я швидко повернулася додому, а в травні спалили наш мотоцикл.

Сніжана Хромець / «Бабель»