«У Київраді буде сім партій, її можна назвати х*й, гівно і мураха». Радник Кличка «на паузі» Максим Бахматов — про рішення піти і «зайчиків-дурників» Столара і Комарницького в КМДА

Автор:
Марія Жартовська
Редактор:
Катерина Коберник
Дата:
«У Київраді буде сім партій, її можна назвати х*й, гівно і мураха». Радник Кличка «на паузі» Максим Бахматов — про рішення піти і «зайчиків-дурників» Столара і Комарницького в КМДА

Євген Малолєтка / «Бабель»

Сьогодні, 17 липня, Максим Бахматов, радник мера Києва Віталія Кличка «призупинив» роботу в команді київської влади на час виборчої кампанії. Офіційна причина — він і створений ним «Офіс трансформації» хочуть лишитися політично неангажованими. На практиці це означає, що Бахматов не допомагатиме Кличку боротися за крісло мера і за більшість у Київраді на місцевих виборах. Останні девʼять місяців Бахматов, без чітких повноважень і зарплати, вирішував питання парковок, незаконної забудови і розповідав про проблеми міста у відеоблогах. Кілька членів команди Кличка, з якими спілкувався «Бабель», на умовах анонімності кажуть, що до медійного радника у багатьох у Київській міськдержадміністрації назбиралося питань — його називають «поверхневим» і звинувачують у тому, що замість роботи він займається піаром. Бахматова такі претензії відверто дратують. Його відповідь: «Важливо, щоб головний був задоволений, тобто Кличко». За кілька годин до офіційної заяви про звільнення в інтервʼю кореспондентці «Бабеля» Марії Жартовській Бахматов розповів про те, хто заважав йому ефективно працювати та чому в наступній Київраді точно будуть люди тіньових кураторів міста — Вадима Столара і Дениса Комарницького.

Чому ви вирішили піти?

Максим Бахматов не про політику, а про управління. Я зрозумів, що маю зробити паузу на чотири місяці. Треба перегрупуватися і в листопаді повернутися під нову Київраду, яка буде пеклом. Там буде сім партій і її можна назвати х*й, гівно і мураха.

Чому пеклом?

Ні в кого в раді не буде більшості. Пройдуть «зелені» [«Слуга народу»], «Солідарність», УДАР, ОПзЖ, Юля [«Батьківщина»], «Єдність», партія [блогера Анатолія] Шарія. Виграє «Слуга», друге місце розділять «Солідарність» і УДАР. Усі депутати відомі й підгодовані, ми отримаємо не монолітну Київраду. Попередня працювала ефективно тільки тому, що Віталій Кличко і Петро Порошенко домовилися. Кличко — мер, Порошенко ― президент. Тепер домовленості немає, буде турбулентність.

Тим не менш, що сталося, чому ви вирішили взяти паузу?

Нічого не сталося. Є керівник, який зробив мільярд проєктів, створив «Офіс трансформацій». А зараз я спілкуюся з депутатами, бізнесменами, і розумію, що всі зусилля [під час передвиборної кампанії] будуть спрямовані на цькування і поливання гівном, а не на трансформацію та розвиток громади.

Яка ймовірність, що ви повернетеся в листопаді?

Якщо нові люди в Київраді будуть розумними, вони зрозуміють, що потрібно вирішувати купу питань: від 4G в метро до розвитку агломерації. Хтось має дати цьому старт — тактично і стратегічно. Потрібно міняти всю конструкцію — вона не ефективна. Ефективні тільки «Укрпошта» і «Нафтогаз».

Євген Малолєтка / «Бабель»

Коли ви сказали Кличку, що візьмете паузу?

Два тижні тому. Ми обговорювали різні конфігурації партнерства і зрозуміли, що так буде ефективно. Я нікому нічого не винен і незалежний, у мене немає посади, я не чиновник. Тому можу спокійно вийти і потім спокійно повернутися. Я ж допомагаю не Кличку, а громаді міста.

Кличко пропонував вам стати його заступником, йти за списками в Київраду?

Заступником ― так, за списками ― ні.

Радник ― формальна посада. Які у вас повноваження і чому вас повинні слухати чиновники і щось робити?

У менеджменті працюють не повноваження, прописані в контракті, а те, що ти береш на себе. Повноваження не дають, їх беруть. Якщо робота не ефективна і тебе оточують рагулі і кінчені, які кажуть що проблема не вирішується, ти кажеш: «Хлопці, то й не вирішуйте», але пояснюєш, що конкретно ось ця гнида нічого не робить, підводить громаду і місто.

Наприклад, історія з закупівлею теплових камер на 65 млн. Прибігли до нього [мера] з криком: «Терміново, ми вмираємо від ковіду! Треба рятувати!» Він відповів: «Купуємо». До мене прийшли експерти і кажуть: «Максим, це на*балово. Ці камери не апробовані, ви про*бете, встановите не так і сп*здите бабло». Це було в пʼятницю, я приходжу в понеділок і кажу: «Віталію Володимировичу, хочеш встановити такі чудові камери?» Він каже: «Ні, не хочу» і у вівторок розриває контракт.

Ви говорили, що працюєте безоплатно. Тим не менш, що ви отримаєте за девʼять місяців роботи в Києві?

Нічого. Пʼятнадцять років тому я був главою і власником найяскравішого проєкту в цій країні — Comedy Club Ukraine. Славу я отримав таку, яку ніхто ніколи, крім Зеленського, не отримає. Потім я зробив купу проєктів в IT, консалтингу, благодійних. Потім мене запросили очолити ВДНГ — пʼятий експоцентр у світі, який перебував у дупі. Потім я зробив UNITCITY, проєкт на мільярд доларів. А далі що? Куди мені йти? Я не відправляв нікому резюме, у мене зʼявилося кілька девелоперських проєктів у Львові, один у Вінниці, один тут. А потім ми зустрілися з Віталієм Володимировичем, згадали один одного. У нього саме був рейтинг 19% і війна з Андрієм Богданом. Зараз у Кличка 43%.

Тобто ви вирішили його проблеми?

Цифри говорять, що вирішив.

Це сміливо — приписувати собі зростання рейтингу Кличка.

Так, не тільки я допоміг, а ціла команда, але два процентики я собі зарахую, ну може, сім.

Ви не конвертуєте їх у свій рейтинг, який він у вас?

Не знаю, не міряв.

Чому ви не хочете в політику?

Я пообіцяв у цьому році не брати участі у виборах.

Кому, Кличкові?

Так.

Але коли ви заходили в Київ, то розглядали можливість іти в політику?

Ні, я відразу пообіцяв Віталію Володимировичу, що не піду. У мене немає досвіду, немає ресурсу і я не готовий претендувати на позицію мера, поки є Кличко. Ніхто не переможе Кличка в Києві, поки він не захоче програти, а захоче він тільки через пʼять років.

Євген Малолєтка / «Бабель»

У партії Кличка [УДАР] немає рейтингу.

Так, тому я й кажу що в Київраді буде сім партій. Я повернуся і скажу: «Київрада, ви кінчені, ви недосвідчені. Зате комунальні підприємства дуже досвідчені — вони будуть красти гроші. А у вас ні поліції, ні прокуратури, ні Держбюро розслідувань. Є тільки сплав бізнесу, депутатів, криміналу і влади. Цей сплав працює двадцять років, а ви молоді, свіжі, нічого у вас не вийде. Але є я, у мене є план тактичний і стратегічний». Захочуть мене взяти — ок, ні — нехай ідуть до дупи.

Які у вас стосунки з командою мера?

У мене прекрасні стосунки з мером, і мене всі ненавидять у цьому приміщенні. Я заважаю людям жити, не даю красти, бʼю по голові.

Критику чули на свою адресу?

В очі ніхто не говорив. Віталій Володимирович за келихом вина мені говорив: «Максиме, як добре, що ти у мене є, що ти наркоман, але при цьому все працює, ти все доводиш до кінця».

Кого ви привели з собою, хто ваша команда?

Пʼять-сім людей — експерти з транспорту, медіа, адміни, менеджмент. Один на зарплаті в КМДА, решту я підтримую, вони отримують гроші.

З вашої кишені? Навіщо вам це потрібно?

Мені дружина теж так постійно каже, а я їй відповідаю: «Дорога, мені 41 рік. Можна заощадити цих 20—30 тисяч доларів і купити 20 айфонів або пів квартири, а можна ці гроші інвестувати в громаду. Спочатку вкладаєш, потім отримуєш. Зараз я показав, що можу все в цьому приміщенні, а тепер буду збирати гроші. Мені потрібно три мільйони доларів, щоб найняти експертів і аналітиків, оплатити послуги Ernst&Young та «Офісу трансформації». У мене їх немає.

Євген Малолєтка / «Бабель»

У кого будете збирати три мільйони?

Є міжнародні компанії — Міжнародний банк, Європейський банк. Ті, хто роблять проєкти в Києві і втомилися, тому що тут багато *банутих думок і немає знань.

А чому ці компанії мають дати гроші вам — людині, яка припинила роботу, людині без повноважень?

Вони будуть давати гроші не мені. Треба зрозуміти, як це буде фінансуватися — я поки не розумію юридичну конструкцію. Швидше за все, гроші будуть проходити через громадську організацію. Інвестори будуть давати кошти під конкретні результати...

Я нічого нового не вигадую. Через це пройшли Ліверпуль, Лондон, Варшава, Гельсінкі. У них теж є офіси трансформації, є мер — публічна фігура, і є чувак, який вʼ*бує і вирішує питання. За великим рахунком, Віталій Володимирович має найняти мене і сказати: «Вирішуй питання». Я не заступник, я виконавчий директор з усіх цих питань. Бо заступників погоджує Адміністрація президента.

Гадаєте, вас би не погодили?

Не знаю, мені не цікаво, я навіть не збираюся думати про це. Мені потрібно працювати.

Євген Малолєтка / «Бабель»

На самому початку ви говорили, що ваш напрямок — діджиталізація, розвиток підприємництва, ярмарки, ринки. Які ваші головні досягнення за девʼять місяців?

Номер один — те, чим ви будете користуватися і дякувати мені все життя — 4G в метро. Вісім років не могли зробити.

Я безкоштовно для міста запустив проєкт з вичищення міста евакуаторами. Як би зробили раніше? Сказали б — давайте витратимо 100 мільйонів гривень на евакуатори, потім купимо, потім торги-шморги.

З великого — ще Kyiv Traffic Group. До мене ніхто не вимірював трафік, навіть не розуміли, що і як із цим робити.

З ринками не вийшло, тому що це дуже великі проєкти реконструкції за 15 мільйонів доларів. Ярмарки теж не вийшли.

Коли ви два тижні тому розмовляли з Кличком, давали якісь поради, що і як виправити?

Ми з ним щодня спілкуємося. Він має робити те, що робить, і переможе в першому турі.

Найчастіше Кличка критикують за забудову міста.

Давайте згадаємо про великий клубок проблем: відсутність сильної держави, прозорих судів, проблеми прокуратури, ДБР і так далі. У Києві 200 незаконних будівництв, з половиною ми судимося. Якщо «в білу» вирішувати це питання, потрібні роки. А з їх [недобросовісних забудовників] боку рішали просто приходять у суд, приносять 20—30 мільйонів доларів, а ти з юристом бігаєш по колу і нічого не можеш вдіяти.

До Кличка є ще репутаційні питання — про звʼ язки з [Вадимом] Столаром, [Максимом] Микитасем, [Денисом] Комарницьким.

Микитась сидить у вʼязниці. Столар, Комарницький — я не знаю, що буде робити СБУ з інформацією з ноутбука [Комарницького], про яку розповів [журналіст Денис] Бігус, але це тільки верхівка айсберга. І це не можна вирішити революційно, ми не можемо їх розстріляти, а еволюційно — довго.

Столар зараз впливає на КМДА?

Ні.

Ви в цьому впевнені?

Абсолютно.

А на наступний склад КМДА Комарницький і Столар впливатимуть?

Вони будуть заводити своїх депутатів — зайчиків-дурників.

Як цьому можна завадити?

Тут і зараз — неможливо, завтра — може бути, а взагалі — 10, 12, 15 років або розстріли.

Євген Малолєтка / «Бабель»

У листопаді ви повертаєтеся до КМДА, а там сидять «зайчики» Столара, Комарницького. Вам доведеться з ними працювати.

Я ж субʼєкт. Я скажу: «Хлопці, хочете трансформую, зроблю красиво, Віталію Володимировичу?» Він каже: «Хочу». А я кажу: «Як там зайчики-депутати, хочуть голосувати? Не хочуть? Нема питань». Піду реформувати, наприклад, Сумську область,«Укрзалізницю», без різниці що.

Поки ви були радником, сталося кілька великих скандалів з заступниками Кличка.

[Вʼячеслав] Непоп, спроба хабара Колі Поворознику, бійка [Володимира] Слончака з поліцейським. Це чудово, природа звільняється і органічно звільняє Віталія Володимировича від гівна.

Чому він тримається за цих людей?

Він така людина. Він із задоволенням звільняє людей, які порушили закон. Наприклад, Володимир Слончак — його звільнили за 10 годин. Але, наприклад, Миколу Поворозника лише відсторонили. Коля каже: «Вибачте, мені навіть звинувачення не винесли, покажіть, що я зробив?» СБУ колупається в носі, ДБР колупається в носі, прокуратура колупається в носі. Що робить Кличко? Кличко передав до прокуратури 300 кримінальних справ. Як ви думаєте, скільки дійшли до суду? Вісім. Скільки сяде в тюрму?

Нуль?

Чого ми хочемо? Забудьте, дива не буде.

Ви до приходу у владу говорили, що Кличко — це сіра стабільність. Така сіра стабільність буде ще пʼять років?

Сьогодні завдяки стабільності у нас (рейтинг) 44%. Тому що всі інші кандидати показують пісок у пісочницях і танці жопою. Час такої х*ні закінчився. Кияни бачать, що один чувак на мотику проїхався, інший жопою потрусив. Киянам таке не потрібно.

Ще є Сергій Притула та Ірина Верещук. Ви про них нічого не сказали.

Притула — мій колишній співробітник. Я знаю, на що він здатний — він відмінний волонтер, але не мер. Верещук не знаю, але вона не виграє.

Кілька людей у КМДА в особистих розмовах говорили, що Бахматов більше про «поговорити», ніж про робити, що у вас конфлікт з командою Кличка і що ви «неглибокий» .

Тут підтримаю — неглибокий, іноді тупий. На жаль, кращого немає. Ви повинні міряти людину виключно за її результатами. Ніхто з тих, хто це каже, не досягнув і десяти відсотків того, чого досяг я.

Якщо ви не повернетеся до КМДА, який план далі?

Я буду трансформувати будь-який інший напрямок — область, місто і так далі. Якщо не знадобляться мої послуги в Києві, є прекрасний вибір комерційних проєктів.

Вам не здається, що пауза зараз, у розпал виборчої кампанії — це дуже інфантильна позиція?

Це дуже мудра позиція.

Під час паузи будете давати поради меру?

Звісно, ми спілкуємося щодня в спокійному режимі.

Євген Малолєтка / «Бабель»