У Білорусі затримали 32 бойовиків «ПВК Вагнера». Тринадцять з них точно воювали проти України на Донбасі, з них девʼять — громадяни Росії. Хто вони такі?

Автори:
Євген Спірін, Олексій Ярмоленко
Редактор:
Гліб Гусєв
Дата:
У Білорусі затримали 32 бойовиків «ПВК Вагнера». Тринадцять з них точно воювали проти України на Донбасі, з них девʼять — громадяни Росії. Хто вони такі?

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Двадцять девʼятого липня білоруське інформагентство БелТА повідомило, що поблизу Мінська затримали 32 бойовиків російської «Приватної військової компанії Вагнера». За інформацією БелТА, кількасот бойовиків приїхали до Мінська «для дестабілізації обстановки в період виборчої кампанії». Агентство опублікувало поіменний список затриманих, з датами народження, а телеканал «Білорусь 1» показав оперативну відеозйомку затримання. Тринадцять із цих 32 осіб точно воювали проти України на боці «ДНР» і «ЛНР» — про це говорять їхні фотографії з профілів у соцмережах; усі вони також є на сайті «Миротворець». Частина з них народилася в Росії, частина — в Україні, а один у Білорусі. Ось що ми про них дізналися.

Як пише «Белта», група бойовиків приїхала до Мінська в ніч з 24 на 25 липня і заселилася в один з готелів Мінська. За пару днів, 27 липня, група виїхала з готелю і переїхала в один із санаторіїв Мінського району. «Приїжджі звернули на себе увагу нехарактерною для російських туристів поведінкою та одноманітним одягом у стилі мілітарі. Спиртного не вживали, розважальних закладів не відвідували», ― повідомляє агентство. У ніч на 29 липня група «А» КДБ Білорусі затримала 32 людини. «Белта» також опублікувала список з іменами і прізвищами затриманих.

Російський польовий командир і письменник Захар Прилєпін, який воював на боці «ДНР», упізнав серед затриманих «своїх бійців»: «Є там двоє чи троє бійців з мого батальйону. Власне, якщо не десятки, то сотні людей працюють у ПВК і беруть участь у бойових конфліктах». Російська служба «Радіо Свобода» пише, що затримані в Мінську прямували до Судану. «На кадрах із затримання можна побачити банкноту в 20 суданських фунтів і телефонну картку з зображенням мечеті Хатмія в місті Кассала». Тринадцять найманців точно воювали на Донбасі проти України.

«Бабель»

Тахір Бахтігараєв, 40 років, громадянин Росії, народився і жив у Пермі. Водій-механік, позивний «Фартовий». Брав участь у Дебальцевській операції на Донбасі. В 2018 році на YouTube опублікували відео із назвою Wagner in action. Winter campaign. На ньому колона бойовиків рухається в бік Дебальцевого через територію Луганської області. Бойовик зʼявляється на таймкоді 3:46, а на таймкоді 3:27 чітко видно напис «Краснодон» — це окуповане місто біля Луганська.

Фото з сайту «Миротворець»

Сергій Щербаков, 39 років, громадянин Росії, народився і жив в Астрахані. Воював на Донбасі, починаючи з літа 2014 року в складі «Козачого батальйону Георгіївського Кримського козачого полку генерала Бакланова». Можливо, брав участь у захопленні Дебальцевого.

Фото з сайту «Миротворець»

Олег Дрига, 34 роки, громадянин України, народився і жив у Донецьку. У 2014 році воював проти України на боці «ДНР». Брав участь у боях на Савур-Могилі.

Фото з сайту «Миротворець»

Максим Кошман, 39 років, громадянин України, народився у Словʼянську Донецької області. Брав участь у захопленні міста Ігорем Гіркіним в 2014 році. Стояв на барикадах, пізніше став рядовим звʼязківцем «ДНР». Воював у складі так званого «спецназу Новоросії» під проводом найманця з Росії з позивним «Ольхон». Підрозділ причетний до тортур і вбивств мирних жителів (обережно, на відео жорстоке поводження з людьми). Кошмана розшукує СБУ.

Фото з сайту «Миротворець»

Денис Харитонов, 40 років, громадянин Росії, народився в Астрахані. З 2014 року воював на боці «ДНР» у складі козачих підрозділів. Пізніше очолив астраханський осередок «Союзу добровольців Донбасу». Отримав орден «Доброволець Донбасу» від «премʼєр-міністра ДНР» Олександра Бородая.

Фото з сайту «Миротворець»

Олександр Руденко, 36 років, громадянин Росії, народився у Брянській області. Воював на Донбасі за «ДНР» з 2014 року. Член «Союзу добровольців Донбасу».

Фото з сайту «Миротворець»

Андрій Бакунович, 43 роки, громадянин Білорусі, жив в Тюменській області. Воював на Донбасі за «ДНР», був снайпером. Брав участь у захопленні Дебальцевого. У «ПВК Вагнера» командує загоном снайперів. Був представлений до державної російської нагороди ― ордена Мужності (пізніше його викреслили зі списку).

Фото з сайту «Миротворець»

Федір Сергєєв, 33 роки, громадянин Росії, народився в Астраханській області. Брав участь у захопленні Луганська. Проходив підготовку в селищі Каменськ-Шахтинський Ростовської області.

Фото з сайту «Миротворець»

Андрій Сердюков, 45 років, громадянин Росії, народився в Московській області. Воював на території Донецької і Луганської областей з 2014 року.

Фото з сайту «Миротворець»

Андрій Токаренко, 55 років, громадянин Росії, народився в Москві. Воював на території Донецької області за «ДНР». Був снайпером розвідувальної групи «Фугас».

Фото з сайту «Миротворець»

Ігор Шеломенцев, 45 років, громадянин Росії, народився і живе в Улан-Уде. Воював на Донбасі з 2014 року, можливо, брав участь у захопленні Іловайська Донецької області. Шеломенцев ― засновник зареєстрованої в Улан-Уде громадської організації «Федерація стильового карате республіки Бурятія», був засновником громадської організації «Хапкідо будо карате республіки Бурятія» (зараз ліквідована).

Фото з сайту «Миротворець»

Ренат Карімов, 36 років, громадянин Росії, народився в Челябінській області. Воював на Донбасі за «ДНР» з 2014 року. Член батальйону «Спарта», який створив росіянин Арсен Павлов з позивним «Моторола». Карімов брав участь у переході зі Словʼянська в Донецьк разом з Ігорем Гіркіним.

Фото з сайту «Миротворець»

Геннадій Фетисов, 34 роки, громадянин України, народився в Донецьку. Служив у «Беркуті», пізніше перейшов в «Оплот» і воював на боці «ДНР».

Фото з сайту «Миротворець»