ЗМІ стверджували, що за Павлом Шереметом у день убивства стежив чоловік у капюшоні. Слідство вважає, що це була жінка. Вона підірвала авто журналіста і перевдягалася

Автор:
Оксана Коваленко
Редактор:
Євген Спірін
Дата:
ЗМІ стверджували, що за Павлом Шереметом у день убивства стежив чоловік у капюшоні. Слідство вважає, що це була жінка.  Вона підірвала авто журналіста і перевдягалася

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

У квітні 2017 року «Слідство.Інфо» випустили фільм «Вбивство Павла» про вбивство журналіста Павла Шеремета. Автомобіль, який вів Шеремет, підірвали в центрі Києва 20 липня 2016 року. У фільмі журналісти використовували кадри з відео вуличних камер, частини з яких не було в поліції. У розслідуванні йшлося, що за будинком журналіста вранці спостерігав чоловік у кофті з капюшоном. Ще раніше поліція показала відео. На ньому під будинком Павла вранці була жінка в бриджах і перуці. Поліція вважала, що саме жінка пізніше активувала вибухівку, а чоловік стежив, щоб Шеремет сів у потрібне авто. Спершу слідство стверджувало, що жінка — це Юлія Кузьменко. Пізніше від цієї версії відмовилися. «Бабель» вивчив відео з камер спостереження, перечитав підозру, ознайомився з версією слідства. Воно вважає, що чоловік у капюшоні і жінка, про яких говорять ― це одна людина, яка перевдягалася.

1.

Вранці перед убивством Павла Шеремета майже біля його будинку зʼявилася жінка в шортах, перуці та окулярах. Вона подивилася на машину Павла. Потім вона пішла вулицею Івана Франка у бік вулиці Богдана Хмельницького і зникла з поля зору камер. Через двадцять хвилин у двір будинку, який знаходиться поруч з будинком Шеремета, прийшов чоловік у штанях і кофті з капюшоном. Ще через двадцять хвилин Шеремет вийшов з будинку, сів у машину і поїхав у бік вулиці Богдана Хмельницького. Одночасно з ним з двору сусіднього будинку (їх розділяє дитячий майданчик) вийшов той же чоловік у штанях і кофті з капюшоном і пішов за автомобілем Шеремета. Через півтори хвилини автомобіль Шеремета вибухнув, а через три хвилини знову зʼявилася жінка в перуці та окулярах, на тому ж місці, де була годину тому.

Як це було — можна роздивитися на картах нижче.

По вулиці Липинського йшла жінка в синіх джинсових шортах, сірій кофті з довгим рукавом. На спині у неї був чорний рюкзак, на голові перука, на очах — окуляри, руки тримала у кишенях. Жінка дійшла до рогу вулиці Івана Франка, підняла окуляри і подивилася ліворуч. Там була припаркована машина Павла Шеремета.

«Бабель»

Чоловік у кофті з капюшоном йшов з боку покинутого будинку № 17 по вулиці Івана Франка у бік будинку № 16/2. Пройшов повз, зупинився і зник з поля зору камери. Будинок № 16/2 від будинку Павла Шеремета відділяє дитячий майданчик. Навпроти нього, на дорозі стояла машина Шеремета.

Шеремет вийшов з будинку, сів у машину. Він розвернувся, щоб їхати в бік вулиці Богдана Хмельницького. Одночасно з Павлом з-за будинку № 16/2 вийшов чоловік у кофті з капюшоном. Швидким кроком він перетнув перехрестя вулиць Івана Франка та Липинського і пішов у бік вулиці Богдана Хмельницького, до покинутого будинку № 17 на вулиці Івана Франка.

«Бабель»

Жінка в шортах, перуці і в окулярах повернулася вулицею Івана Франка на вулицю Липинського. На тому місці, де годину тому вона дивилася в бік припаркованої машини Шеремета, вона зупинилася і обернулася у бік вибуху. І пішла далі по Липинського

Чоловік у штанях і капюшоні та жінка в перуці й окулярах жодного разу не зʼявлялися на відео одночасно.

2.

Насправді, на думку слідства, жінка в шортах і чоловік у штанях і кофті з капюшоном — одна й та сама людина. Просто вона перевдягалася: то надягала перуку й окуляри, то знімала їх і надягала штани і кофту з капюшоном.

У матеріалах справи зазначено, що жінка була з рюкзаком, це видно на відео. У ньому лежала кофта і радіокерований пристрій, стверджує слідство.

СЕНС консалтинг

Згідно з текстом підозри, жінка перевдяглася в покинутому будинку по вулиці Івана Франка, 17. А потім пішла під будинок Павла Шеремета і стежила за тим, як журналіст вийде і сяде в машину. За годину з моменту, коли жінка прийшла у зазначене місце, і до моменту вибуху через перехрестя в бік будинку Шеремета йшла тільки одна людина — у брюках і кофті з капюшоном.

Журналісти писали, що кофта чоловіка чорна, але це не так. Насправді кофта, в яку перевдягалася жінка ― червоного кольору. Справа в тому, що відеокамери спотворюють колір. На одному з відео видно людину в кофті з капюшоном і машину Шеремета. Обидва обʼєкти червоного кольору.

СЕНС консалтинг

Слідство вважає, що коли Шеремет виїхав у бік вулиці Богдана Хмельницького, жінка повернулася в покинутий будинок, простежила за машиною і натиснула на спусковий механізм, а потім знову перевдяглася у шорти, наділа перуку й пішла. З того моменту, як Шеремет сів за кермо машини, розвернувся і доїхав до місця вибуху, минуло близько півтори хвилини.

СЕНС консалтинг

Останнє місце, де бачили жінку — це станція метро «Університет». Але запросити відео з камер спостереження метро поліція вирішила тільки в червні 2017 року. Усі відео з камер метро зберігаються лише 14 днів, тому отримати потрібні матеріали поліції не вдалося.

Це запис з камери спостереження на вулиці Липинського. З нього проглядається перехрестя вулиць Липинського та Івана Франка. З 06:58 (час зазначено на годиннику на камері) можна бачити жінку, яка прямує до вулиці Івана Франка. З 7:20 на задньому плані видно людину в чорній кофті з капюшоном. 7:44 — людина в капюшоні йде від жовтого будинку до перехрестя. 7:51 — жінка у бриджах, окулярах і перуці повертається.