«Упіймаю — відірву яйця». Про господаря «ПВК Вагнера», Путіна і Зеленського, якому не пощастило — переказуємо велике інтервʼю Олександра Лукашенка Гордону

Автори:
Сергій Пивоваров, Костя Войтенко, Катерина Коберник
Редактор:
Євген Спірін
Дата:

Напередодні президентських виборів в Білорусі журналіст Дмитро Гордон узяв велике інтервʼю у президента Білорусі Олександра Лукашенка. Нинішня виборча кампанія найскладніша для нього — першого і єдиного президента Білорусі, який править країною останні 26 років. Цього разу в Лукашенка були справжні конкуренти. Головний — Віктор Бабарико, за соціологічними опитуваннями він набирав понад 58%, але в середині червня його звинуватили в корупції, несплаті податків та посадили в СІЗО. Ще одного конкурента Лукашенка — блогера Сергія Тихановського теж посадили в СІЗО. Третій опонент Лукашенка Валерій Цепкало виїхав з Білорусі до Києва. Зрештою Лукашенку протистоять три жінки: Світлана Тихановська — дружина заарештованого блогера, Марія Колеснікова — глава штабу Бабарика та Валерія Цепкало — дружина кандидата в президенти, що поїхав до України. Ще одна велика проблема Лукашенка — скандал із затриманням під Мінськом 33 найманців російської «ПВК Вагнера». Білоруські силовики звинуватили їх у підготовці терактів і взяли під варту. Частина з них воювала на боці Росії на Донбасі. Президент Володимир Зеленський вже попросив видати бойовиків Україні, а Володимир Путін заявив, що «безпідставно» затриманих російських громадян повинні звільнити. В інтервʼю Гордону Лукашенко розповів, що чекає вагнерівців, про непросту долю Тихановської і коронавірус, який йому підкинули. Переказуємо коротко.

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Крим і Донбас

Лукашенко міг передбачити сценарій окупації Криму Росією в 2014 році. Він вважає, що окупацію допустило тодішнє керівництво України, він сам такого ніколи б не допустив. «Якби у мене хоч клаптик землі спробували забрати, там би вже тисячі людей лягли». «Крим де-факто російський». Лукашенко вважає, що «за нашого життя» Росія не поверне Україні Крим і не піде з Донбасу. Хоча для Росії Донбас — «пʼяте колесо, він їй абсолютно не потрібен».

Під час Дебальцевського котла в лютому 2015 року Лукашенко разом із Путіним був у його резиденції в Красній Поляні в Сочі. Там Путін запропонував йому поговорити телефоном із міністром оборони РФ Сергієм Шойгу. «Він мені розповів у деталях, що сталося. І я його запитав: «Сергію, чи не здається, що далеко зайшли?». Він відповів: «Так, здається. Треба з цим закінчувати». За словами Лукашенка, всі розмови з Путіним на тему Донбасу кінчалися тим, що Путін його питав: «А що ти пропонуєш, як це бачиш?».

Президент Росії Володимир Путін (ліворуч) із президентом Білорусі Олександром Лукашенком (праворуч) напередодні мирних переговорів щодо Донбасу в Мінську, 11 лютого 2015 року.

Anadolu Agency / Contributor

«Вагнерівці»

За затриманими «вагнерівцямі» стежили і «контролювали їх цілком». «Ми знаємо, із ким вони зідзвонювалися з Росії, які отримували команди, хто давав ці команди». Все тому, що Росія боїться втратити Білорусь. Росія постійно робить помилки.

Питання видачі вагнерівців повинні вирішувати генпрокурори України, Росії та Білорусі. Україна має довести вину тих, кого вона просить видати.

Ворогам Білорусі в Росії Лукашенко каже: «Зловлю — відірву яйця». Вороги — в середній ланці. Лукашенку шкода, що до «вагнерівців» має стосунок[Євген] Пригожин. У них давні теплі відносини, але Пригожин — іграшка в чужих руках, і не він приймає рішення. Вирішують десь на рівні міністрів. Вони хочуть довести Кремлю, що «ми Білорусь тепленьку принесемо».

Віктор Янукович

Президент України Віктор Янукович (праворуч) та президент Білорусі Олександр Лукашенко (ліворуч) під час зустрічі в Києві, 18 червня 2013 року.

Гонтар Володимир / УНИАН

Лукашенко «шкодує» про долю Януковича. Він пробачив колишнього колегу і після цього вони спілкувалися. Білоруський президент був проти Майдану в Україні і «розписав» Януковичу подальший розвиток подій. Лукашенко не думав, що Янукович утече. Майдан він назвав «державним переворотом». Лукашенко надав би притулок Януковичу, якби він попросив. Сам Лукашенко запевняє, що «нікуди не втече».

Петро Порошенко та Володимир Зеленський

Порошенко — «справжній дипломат», який говорить те, що хоче почути співрозмовник. Але з моменту виборів в Україні навесні минулого року вони жодного разу не спілкувалися. Лукашенку «шкода» Зеленського: «Він просто потрапив в таку ситуацію, як муха в окріп». Лукашенко вважає, що «президентами не стають, а народжуються», а Зеленський може сам піти зі свої посади до строку.

Володимир Путін

Лукашенко не запамʼятав Путіна на першій зустрічі, коли той був у команді мера Санкт-Петербурга Анатолія Собчака. Тепер, Путін — «маститий керівник» і він змінився за роки у Кремлі. На запитання, чи не перетворився російський президент на «функцію», Лукашенко запевнив: «Путін — людина». Лукашенко впевнений, що Путін не буде президентом до 2036 року. «100% гарантую, Путін не буде триматися за владу».

Агресія Росії проти України

Українці «напевно» можуть називати Росію агресором, але сам Лукашенко так не говорить і ніколи не скаже. «Якщо я так скажу, то ми втратимо свою роль навіть не миротворців, а братів для Росії і для України». Він вважає, що війни не мало бути. Україна, Росія і Білорусь «мали б самі давно все вирішити, тому що там [на Заході] ми нікому не потрібні». Він запевняє, що народ, особливо в Росії та Білорусі, думає про мир. Лукашенко запевняє, що «з території Білорусі ніколи жодні війська не будуть атакувати Україну».

Російські бази в Білорусі

Лукашенко не боїться їх залишати в країні, тому що там служать «наші люди», а самі бази не є небезпечними для Білорусі — там немає ні аеродромів, ні літаків.

Союзна держава Росії, України і Білорусі

Лукашенко каже, що Путін ніколи не пропонував йому бути спікером Держдуми такої держави, а якби запропонував, то «я завскладом не буду». Ідею воззʼєднання з Росією в Білорусі не приймуть, «народ перезрів», це потрібно було робити 25 років тому.

IT в Білорусі

Доходи айтішників — 2,5 млрд доларів [на рік], у бюджет вони платять 8—9% податків. Такі умови більш вигідні самим айтішникам, але розвиток галузі дає «колосальний синергетичний ефект». У країні завдяки айті зʼявилися нові спеціальності в космічній сфері та сфері біотехнологій.

Коронавірус

Лукашенко каже, що ніколи не заперечував існування коронавірусу, але, завдяки грамотній політиці влади, коронавірус у Білорусі розвивався повільніше, ніж у інших країнах. Лукашенко не хотів вводити повальний карантин і розводити паніку. «Найстрашніше в будь-якій хворобі — мізки. Якщо піддався паніці — ти мрець».

Лукашенко каже, що не знав про свою хворобу. Про це йому розповіли лікарі після того, як коронавірус підтвердили в рідних. «Ми схиляємося до того, що мені його [коронавірус] підкинули. Починаю шукати той момент, де це сталося ... Мене хвостом вдарила пандемія».

Свобода слова

Звинувачення в тому, що в країні немає свободи слова, старі як світ. ЗМІ можна було «затиснути», поки не було інтернету. Інтернет — найбільше досягнення людства, але там не все гаразд. «Треба дошліфувати інтернет, щоб була відповідальність. Інакше він перетворить планету на хаос».

Вибори в Білорусі

Лукашенко каже, що, якщо хтось вважає, що опозиціонерів заарештували незаконно, то Білорусь показала матеріали справ, показала, як газпромівський банк фінансував передвиборчу кампанію Бабарика. За версією влади, кандидат не надав декларацію про доходи, не платив податки. У політику Бабарико та Тихановський пішли, щоб уникнути відповідальності і щоб їх вважали політвʼязнями, але ніхто такими їх вважати не буде.

Про Тихановську Лукашенко нічого не думає — її просто шкода. Її «увіпхнули» в цю гру люди в штабах Бабарика і Цепкала.

Зліва направо: Вероніка Цепкало, Світлана Тихановська і Марія Колеснікова під час мітингу на підтримку Тихановської в Мінську 30 липня 2020 року.

Nataliya Fedosenko / Contributor

Бабарико та Цепкало мають стосунок до Росії і фінансуються нею. Росія не категорично проти Лукашенка, бо не впевнена, що інші кандидати, якщо виграють вибори, будуть піддатливіші. «Що абсолютно точно [хоче зробити Росія] — це нахилити, поставити на одне коліно і зробити піддатливим [Лукашенка]».

Молодший син Микола

Він не буде наступником на посаді президента. Він «опозиційно налаштована людина», захоплюється хімією, біологією та іноземними мовами. Розбирається в усьому і критикує владу, якщо вона неправильно десь вчиняє. Він особлива дитина, таких у світі більше немає. Найкращі відносини, якщо говорити про президентів, у нього були з Віктором Януковичем.

Мемуари і друге покликання

Якби Лукашенко не був президентом, він би лікував людей — психологічно рятував від психозу і паніки. Мемуари писати не планує через лінощі, але, можливо, напише тези і попросить когось оформити їх у книгу. Він рідко коли пʼє — тільки з президентами і жінками.