Ісландія перемогла коронавірус без локдауну і закритих кордонів. А її методи тестування, відстеження та виявлення симптомів стали в нагоді усьому світові — за матеріалом Nature

Автор:
Сергій Пивоваров
Редактор:
Євген Спірін
Дата:
Ісландія перемогла коронавірус без локдауну і закритих кордонів. А її методи тестування, відстеження та виявлення симптомів стали в нагоді усьому світові — за матеріалом Nature

Фахівці deCODE genetics проводять масове тестування жителів Ісландії на коронавірус, квітень 2020 року.

deCODE genetics

Ісландія раніше за інші країни Європи підготувалася до пандемії коронавірусу. За весь час тут близько пʼяти з половиною тисяч хворих і 27 смертей. Від самого початку ісландці кинули всі сили на масове тестування, розробили методики відстеження і почали збирати дані про новий вірус і про перебіг хвороби. Саме ісландські вчені встановили, що багато інфікованих переносять хворобу безсимптомно, діти заражаються з меншою ймовірністю, ніж дорослі, а найчастіші симптоми легкого перебігу інфекції — мʼязовий і головний біль, а також кашель, а не підвищена температура. Уряд не став запроваджувати тотальний локдаун і закривати кордони, щоб не нашкодити туристичному бізнесу. А ісландську методику і дослідження переймають багато країн. «Бабель» переказує матеріал Nature про те, як Ісландії вдалося стримати коронавірус і зробити значний науковий внесок у його вивчення.

Ісландія раніше за всіх у Європі підготувалася до пандемії та розпочала масове тестування

Ісландський уряд запустив національний план готовності до пандемії ще на початку січня 2020-го, за два місяці до того, як коронавірус дістався до Ісландії. «Від самого початку ми вирішили зробити ставку на ізоляцію, карантин і відстеження контактів», — каже головний епідеміолог Управління охорони здоровʼя Торольфур Гунасон. В рамках цього плану жителів почали тестувати ще на початку лютого. На сьогодні протестовано приблизно 55 відсотків населення країни.

Центр Рейк'явіка видається порожнім через заборону на зібрання понад 20 людей, квітень 2020 року.

Ernir Eyjolfsson / Anadolu Agency / Getty Images

У березні до Управління охорони здоровʼя долучилася компанія deCODE genetics, яка займається питаннями геному людини. Її глава Карі Стефанссон згадує, як слухав прогнози і рекомендації ВООЗ і не міг зрозуміти, на чому вони ґрунтуються. Тоді він вирішив у цьому розібратися, максимально залучивши ресурси компанії.

Сьогодні здати аналіз може будь-який житель Ісландії, навіть за найменших симптомів. Записатися на тестування можна онлайн через спеціальний додаток. Якщо здати аналіз уранці, то результат можна отримати уже ввечері. Найпізніше — на наступний день. Якщо тест позитивний, то запускаються два ланцюжки дій: у лікарні та в лабораторії.

Лабораторія deCODE genetics, в якій опрацьовують тести на коронавірус, квітень 2020 року.
Тестування на коронавірус у центрі deCODE genetics у Рейк'явіку, квітень 2020 року.

Лабораторія deCODE genetics, в якій опрацьовують тести на коронавірус, квітень 2020 року. Тестування на коронавірус у центрі deCODE genetics у Рейк'явіку, квітень 2020 року.

deCODE genetics

Лікарня реєструє пацієнта в централізованій базі даних і на 14 днів підключає до сервісу віддаленого спостереження за станом здоровʼя. Пацієнту регулярно телефонують медсестра або терапевт, які ведуть його історію хвороби і соціальних контактів. У лабораторії кожен зразок аналізують на кількість вірусу, що є індикатором ступеня заразності та небезпеки захворювання. Повну РНК геному вірусу секвенують, щоб визначити штам вірусу і простежити його походження.

Ісландські вчені зібрали нові дані про коронавірус, які потім використовували в інших країнах

На початку весни 2020-го більшість досліджень COVID-19 у світі стосувалася пацієнтів з важкою або середньої тяжкості формою хвороби. На початок квітня завдяки масовому тестуванню ісландські вчені назбирали багато даних. Саме вони першими дійшли висновку, що коронавірусна інфекція часто, у понад 40 відсотках випадків, має безсимптомний перебіг. А також визначили, що найчастіші симптоми легкого перебігу хвороби — це мʼязовий і головний біль та кашель, а не підвищена температура. Ці дані використовували, щоб оцінити рівень інфікування в Італії і США, тому що «це було єдине відоме на той момент популяційне дослідження, проведене на вибірці великого обсягу».

Лабораторія deCODE genetics опрацьовує протягом дня приблизно 5 тисяч тестів на коронавірус, квітень 2020 року.

deCODE genetics

Також дослідники в Ісландії зʼясували, що шанси підхопити коронавірус у дітей віком до 10 років удвічі нижчі, ніж у всіх інших людей. Новітнє ісландське дослідження зосередилося на тому, як довго триває імунітет до SARS-CoV-2. Команда deCODE встановила, що високий рівень антитіл зберігається в крові 91 відсотка заражених людей протягом чотирьох місяців після встановлення діагнозу.

Крім цього, дослідники проаналізували генетичний матеріал вірусу, отриманий в результаті кожного позитивного аналізу, і склали карти, щоб відстежити походження і поширення вірусу. Зʼясувалося, що більшість первинних заражень сталася на гірськолижних курортах, а пізня передача інфекції відбувалася на місцевому рівні, в сімʼях. Такий підхід до відстеження успішно застосували в Новій Зеландії.

Ісландія не стала закривати кордони навіть під час другої хвилі коронавірусу

Уряд вирішив підтримати туристичну галузь. Тому вже в червні Ісландія відкрила кордони для жителів 31 європейської країни. Через місяць країна зняла обмеження для ще 12 країн, включаючи Канаду, Нову Зеландію і Південну Корею.

Клієнти сидять за столиками біля ресторанів і кафе у Рейк'явіку, 19 липня 2020 року.
Іноземні туристи повернулися в Ісландію після перерви, спричиненої спалахом коронавірусу, 19 липня 2020 року.

Клієнти сидять за столиками біля ресторанів і кафе у Рейк'явіку, 19 липня 2020 року. Іноземні туристи повернулися в Ісландію після перерви, спричиненої спалахом коронавірусу, 19 липня 2020 року.

Sigga Ella / Bloomberg / Getty Images

У серпні пара туристів, що отримала позитивний результат аналізу в аеропорту Рейкʼявіка, проігнорувала карантин і вирушила до міста. Вірус поширився, і до вересня кількість заражень зросла з одного до 55 на тиждень. А до жовтня максимальна кількість заражень становила 291 на добу.

Але країна не стала закривати кордони для туристів, лише посилила вимоги при вʼїзді. Мандрівники повинні або провести на самоізоляції два тижні після приїзду, або здати два діагностичні тести: перший після приїзду, другий — через пʼять днів карантину. Цей метод дозволив виявити, що у 20 відсотків людей з першим негативним тестом другий виявляється позитивним.

Нарешті до 17 жовтня кількість випадків інфекції почала знижуватися. Усе завдяки широкомасштабному тестуванню, процедурам відстеження, карантину, а також акценту на тому, як важливо носити маски. «Сподіваюся, скоро ми зможемо почати знімати обмеження», — каже головний епідеміолог країни Торольфур Гунасон.

А наразі Управління охорони здоровʼя разом з командою deCODE досліджують клітинну імунну відповідь і намагаються встановити, чи виробляються у пацієнтів, які важко переносять коронавірус, антитіла, що можуть руйнувати їхні власні тканини, наприклад, легені. А також вивчають питання відтермінованих наслідків COVID-19 і досліджують, як генетика впливає на ймовірність зараження і відповідь на нього.

Компанія deCODE genetics перепрофілювала свої лабораторії для тестування і дослідження коронавірусу, березень 2020 року.